Πολίτες κυνήγησαν τον Μαδούρο χτυπώντας κατσαρόλες στο νησί Μαργαρίτα στη Βενεζουέλα [εικόνες & βίντεο]

Πολίτες στο νησί Μαργαρίτα στη Βενεζουέλα κυνήγησαν τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, χτυπώντας κατσαρόλες και φωνάζοντας «παραιτήσου».

Δεκάδες κάτοικοι στην Βίγια Ρόσα, στο νησί Μαργαρίτα στην Βενεζουέλα αποδοκίμασαν τον πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος πραγματοποιούσε επίσκεψη στην περιοχή για να εγκαινιάσει κοινωνικές κατοικίες. Όπως φαίνεται και σε βίντεο που ανέβασαν στο διαδίκτυο κάτοικοι αλλά και μέλη της αντιπολίτευσης, ο Μαδούρο κατέβηκε από το αυτοκίνητο που τον μετέφερε, ενώ γύρω του πολίτες είχαν συγκεντρωθεί για να τον αποδοκιμάσουν, χτυπώντας ρυθμικά κατσαρόλες (τρόπος διαμαρτυρίας στη Λατινική Αμερική γνωστός ως cacerolazo) και φωνάζοντας του να παραιτηθεί. Κάποιοι φώναζαν «μας επισκέφθηκε ο διάβολος» και κάποιοι ακούστηκε να φωνάζουν «δεν σε θέλουμε, δεν σε αγαπάμε». Σύμφωνα με μαρτυρίες ο Μαδούρο τους απάντησε «αγαπήστε με». Στις εικόνες ο Μαδούρο φαίνεται κάποια στιγμή να απομακρύνεται τρέχοντας, ενώ όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης φυγαδεύτηκε από τους αστυνομικούς και βρήκε καταφύγιο στο σπίτι ενός οπαδού του.

«Ο Μαδούρο έσπρωξε μια ηλικιωμένη»

Όπως κατήγγειλε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης της περιφέρειας Νέας Σπάρτης, Τζώνυ Ραάλ, κάτοικοι της περιοχής τον ενημέρωσαν ότι κατά τη διάρκεια του επεισοδίου ο Μαδούρο προσπάθησε να πετάξει την κατσαρόλα που κρατούσε στα χέρια της μια ηλικιωμένη γυναίκα, η Εουντι Μαρκάνο, και μάλιστα στη συνέχεια την έσπρωξε. Η ηλικιωμένη και ο αδερφός της βρίσκονται ανάμεσα στους συλληφθέντες.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, όταν πέρασε η αυτοκινητοπομπή από το σημείο αυτό, ο Μαδούρο αρχικά πίστευε ότι επρόκειτο για οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί για να τον χειροκροτήσουν και μόλις εκείνος κατέβηκε από το αυτοκίνητο οι κάτοικοι άρχισαν να χτυπούν τις κατσαρόλες και να φωνάζουν.

Ο Μαδούρο επισκέφθηκε το νησί Μαργαρίτα, στην περιφέρεια Νέα Σπάρτη, για να κάνει ομιλία σε απ’ ευθείας σύνδεση από ένα κεντρικό σημείο της πόλης. Τελικά η εκδήλωση ματαιώθηκε και η σύνδεση πραγματοποιήθηκε μέσα από το σπίτι οπαδού του, όπου βρήκε καταφύγιο.

Ο υπουργός Επικοινωνίας της κυβέρνησης του Μαδούρο, Λουίς Χοσέ Μαρκάνο, από στον λογαριασμό του στο twitter επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, με αφορμή το επεισόδιο στο νησί Μαργαρίτα: «Πρώτα προσπάθησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση, μετά απείλησαν με guarimbas (διαδηλώσεις) και τώρα είναι γαντζωμένοι πίσω από τα cacerolazos (κίνημα της κατσαρόλας)».

Συνέλαβαν και διευθυντή εφημερίδας

Όπως καταγγέλλουν μέλη της αντιπολίτευσης αλλά και η ΜΚΟ Foro Penal Venezolano, η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 40 πολίτες που συμμετείχαν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον του προέδρου Μαδούρο στο νησί Μαργαρίτα στην Καραϊβική, ανάμεσα στους οποίους και τον διευθυντή της τοπικής εφημερίδας «Reporte Confidencial», Μπραούλιο Χατάρ. Η τοπική εφημερίδα ανέβασε στο διαδίκτυο βίντεο όπου φαίνονται κάτοικοι να έχουν περικυκλώσει τον Μαδούρο και να τον αποδοκιμάζουν. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του διευθυντή της εφημερίδας, Πέδρο Αρέβαλο, άνδρες της μυστικής αστυνομίας τον συνέλαβαν το πρωί την ώρα που κατευθυνόταν στο γραφείο του. «Τον συνέλαβαν επειδή δημοσιοποίησε την είδηση στην Βίγια Ρόσα. Απλώς δημοσίευσε βίντεο τα οποία έχουν ήδη γίνει viral, είναι πλέον δημόσια», δήλωσε ο δικηγόρος του, ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει που κρατείται. Στο twitter πολλοί κάτοικοι κατήγγειλαν επίσης ότι άνδρες της μυστικής αστυνομίας (SEBIN) χτύπησαν διαδηλωτές.

Η ενωμένη αντιπολίτευση (MUD) κήρυξε για σήμερα εθνικό «χτύπημα κατσαρόλας» σε ένδειξη συμπαράστασης στους δεκάδες συλληφθέντες στο νησί Μαργαρίτα. Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ενωμένης αντιπολίτευσης, Χεσούς Τορεάλμπα, «κανένας δεν μπορεί να μιλήσει πιο σκληρά στον Μαδούρο από τους πολίτες εκείνης της περιοχής που πίστεψαν τις εξαγγελίες του και σήμερα είναι αηδιασμένοι».

Στις τελευταίες εκλογές του 2013 το κυβερνητικό κόμμα του Μαδούρο είχε επικρατήσει στην περιοχή Βίγια Ρόσα. Σήμερα, λόγω της οικονομικής κρίσης και των τεράστιων ελλείψεων σε τρόφιμα και φάρμακα η δημοτικότητα του προέδρου Νικολάς Μαδούρο έχει πέσει κατακόρυφα σε ολόκληρη τη χώρα. Στο μεταξύ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνέχισαν χθες με μικρότερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε διάφορες περιοχές της Βενεζουέλας, μετά από τη μεγάλη διαδήλωση που έγινε την Πέμπτη στο Καράκας όπου συμμετείχαν περίπου 1 εκατομμύριο διαδηλωτές με αίτημα την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την καθαίρεση του Μαδούρο. Από την πλευρά της η κυβέρνηση καταγγέλλει σχέδιο πραξικοπήματος εναντίον του Μαδούρο από την αντιπολίτευση σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, ενώ τις τελευταίες ώρες κυβερνητικοί αξιωματούχοι βάλλουν και κατά ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων που όπως υποστηρίζουν «συνωμοτούν εναντίον της επανάστασης στη Βενεζουέλα».

Δείτε το βίντεο από τις αποδοκιμασίες εναντίον του Μαδούρο:




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βενεζουέλα Μαδούρο πολίτες κυνηγησαν

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ