Οι Αμερικανοί κατασκόπευαν το Μέγαρο των Ηλυσίων -«Τελικά είστε καλοί», είπαν όταν τους ανακάλυψαν - iefimerida.gr

Οι Αμερικανοί κατασκόπευαν το Μέγαρο των Ηλυσίων -«Τελικά είστε καλοί», είπαν όταν τους ανακάλυψαν

Φωτογραφία: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατασκόπευαν το γαλλικό προεδρικό μέγαρο, πριν από τον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2012.

Αυτό αποκάλυψε ο Μπερνάρ Μπαρμπιέ, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Γαλλίας, σύμφωνα με τη Le Monde. Μιλώντας σε εκδήλωση, ο Μπαρμπιέ- που βρισκόταν στη συγκεκριμένη θέση από το 2006 έως το 2013- ανέφερε ότι ο Φρανσουά Ολάντ του είχε πει να πάει στο αρχηγείο της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ το φθινόπωρο του 2013. Εγγραφα που διέρρευσε ο Εντουαρντ Σνόουντεν αποκάλυψαν ότι οι Αμερικανοί τους «άκουγαν».

«Πήρα την εντολή να πάω στις ΗΠΑ και τους επιπλήξω αυστηρά. Ημασταν σίγουροι ότι ήταν αυτοί», είπε ο Μπαρμπιέ, προσθέτοντας ότι ο επικεφαλής της NSA, Κιθ Αλεξάντερ, δεν ήταν χαρούμενος που αποκαλύφθηκαν.

«Μου είπε ότι απογοητεύτηκε γιατί πίστευε ότι ποτέ δεν θα τους εντοπίζαμε. ''Είστε καλοί τελικά''», μου είπε. Παρόλα αυτά, το γεγονός εξέπληξε τους Γάλλους. «Δεν κατασκοπεύεις παραδοσιακούς συμμάχους. Το γεγονός ότι οι Αμερικανοί παραβίασαν αυτόν τον κανόνα, ήταν ένα σοκ», πρόσθεσε ο Μπαρμπιέ.

Τον Μάιο του 2012, η υπηρεσία κυβερνοασφάλειας του Μεγάρου των Ηλυσίων επικοινώνησε με την εθνική υπηρεσία πληροφοριών, καθώς είχε εντοπίσει ένα κακόβουλο λογισμικό στους σέρβερ της. Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν ότι ήταν πίσω από αυτή την παραβίαση και αντέτειναν ότι θα μπορούσε να είναι έργο της Μοσάντ.

Αργότερα, το 2013, οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν έδειξαν ότι η NSA είχε ένα εκτεταμένο δίκτυο κατασκοπείας, που της επέτρεπε να ακούει συζητήσεις συμμάχων της Ουάσιγκτον, όπως η Ανγκελα Μέρκελ και αξιωματούχοι της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Πάντως, ο Μπαρμπιέ ανέφερε ότι οι Αμερικανοί δεν είναι οι μοναδικοί που έχουν τέτοια δράση. Μάλιστα, παραδέχθηκε ότι υπό την ηγεσία του, το 2009, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γαλλίας κατασκόπευαν την καναδική κυβέρνηση, ακολουθώντας την ίδια μέθοδο που είχαν εφαρμόσει οι Αμερικανοί το Μέγαρο των Ηλυσίων το 2012.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ