Ανοίγει για το κοινό η κατοικία και το εργαστήριο του Γιώργου Ζογγολόπουλου

Το Ιδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου, μετά τις πρώτες ξεναγήσεις έργων του στην πλατεία του Ψυχικού, μας προσκαλεί να γνωρίσουμε το σπίτι στο οποίο έζησαν και δημιούργησαν ο γλύπτης Γιώργος Ζογγολόπουλος και η ζωγράφος Ελένη Πασχαλίδου – Ζογγολοπούλου.

Μία γνωριμία με τον χώρο που ενέπνευσε τους δύο καλλιτέχνες. Ενα σπίτι που ταυτόχρονα αποτελεί και έκθεση, αφού φιλοξενεί έργα των δύο καλλιτεχνών, ενω είναι ανοιχτό για περιήγηση και το εργαστήριο του Γιώργου Ζογγολόπουλου.

Η πρώτη ξενάγηση έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι.

Στο εργαστήριο του με το γλυπτό «Κενό και σφαίρα»

Ο «αιώνιος έφηβος», όπως τον αποκαλούσαν, Γιώργος Ζογγολόπουλος ερεύνησε το μέτρο και την αρμονία στην τέχνη του.

Ως καλλιτέχνης έλαβε πολλές επίσημες διακρίσεις και έργα του βρίσκονται σε σημαντικούς δημόσιους χώρους της Ελλάδας, της Ευρώπης και της Αμερικής, καθώς επίσης και σε πολλές ελληνικές και ξένες συλλογές και μουσεία.
Εκπροσώπησε την Ελλάδα 11 φορές σε θεσμούς Biennale ξεκινώντας από το 1940 έως και το 2001. Συμμετείχε σε όλες τις Πανελλήνιες Εκθέσεις και έλαβε μέρος σε δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 2004 συνέστησε το κοινωφελές Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου και απεβίωσε το ίδιο έτος

Η ξενάγηση ξεκινά στην Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας στο Παλαιό Ψυχικό δίπλα στον Ιερό Ναό του Αγ. Δημητρίου και συνεχίζεται στο Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου στη Λεωφόρο Δημοκρατίας 49, σε απόσταση ενός οικοδομικού τετραγώνου από την πλατεία.

Είσοδος ελεύθερη, δεν απαιτείται κράτηση θέσης.

Ο γλύπτης Γιώργος Ζογγολόπουλος και η ζωγράφος Ελένη Πασχαλίδου - Ζογγολοπούλου στο σπίτι τους στο Ψυχικό τη δεκαετία 1950

To πρόγραμμα των δωρεάν ξεναγήσεων πραγματοποιείται για τέταρτη χρονιά απο το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου και τον Οργανισμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Προστασίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΟΚΑΠΑ) του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ