Ενας χρόνος από τον θάνατο του Αϊλάν -Ο πατέρας του μίλησε στην Bild [εικόνες] - iefimerida.gr

Ενας χρόνος από τον θάνατο του Αϊλάν -Ο πατέρας του μίλησε στην Bild [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τι άλλαξε έναν χρόνο μετά τον θάνατο του μικρού Αϊλάν Κουρντί, ο οποίος πνίγηκε στα ανοιχτά της Τουρκίας, προσπαθώντας να αποφύγει τον πόλεμο;


Σε τι χρησίμευσε η συγκίνηση που προκάλεσε σε όλο τον πλανήτη η φωτογραφία του μικρού Σύρου, με το πρόσωπο στην άμμο, σε μια παραλία της Αλικαρνασσού;

Ενας χρόνος από τον θάνατο του Αϊλάν -Ο πατέρας του μίλησε στην Bild [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Ενας χρόνος από τον θάνατο του Αϊλάν -Ο πατέρας του μίλησε στην Bild [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Ο πατέρας του Αμπντουλάχ Κουρντί μίλησε την Πέμπτη, 1η Σεπτεμβρίου, στην γερμανική Bild και εξέφρασε τη λύπη του γιατί οι πολιτικοί συνεχίζουν να είναι αδρανείς και παθητικοί έναντι των προσφύγων.
«Μετά τον θάνατο της οικογένειάς μου, οι πολιτικοί είπαν «Ποτέ ξανά!», δηλώνει ο Αμπντουλάχ Κουρντί, ο οποίος στις 2 Σεπτεμβρίου 2015 έχασε στο ναυάγιο όχι μόνο τον Αϊλάν, 3 ετών, αλλά επίσης την σύζυγό του Ρεχάμπ, 35 ετών και τον μεγάλο γιό του Γκαλίπ, 5 ετών.

Ενας χρόνος από τον θάνατο του Αϊλάν -Ο πατέρας του μίλησε στην Bild [εικόνες] | iefimerida.gr 2


«Ολοι ήθελαν απολύτως να κάνουν κάτι εξαιτίας αυτής της φωτογραφίας που τους αναστάτωσε τόσο. Αλλά τώρα τι γίνεται; Οι νεκροί συνεχίζουν και κανείς δεν κάνει τίποτα», δηλώνει στην Bild.
Το 2015, 3.771 άτομα πέθαναν περνώντας τη Μεσόγειο προσπαθώντας να περάσουν στην Ευρώπη. Στους πρώτους 6 μηνες του 2016, περίπου 2.500 άτομα έχασαν ήδη τη ζωή τους στις προσφυγικές διόδους της Μεσογείου, ενώ χιλιάδες άλλοι διασώθηκαν από τις ελληνικές και ιταλικές αρχές.

Ενας χρόνος από τον θάνατο του Αϊλάν -Ο πατέρας του μίλησε στην Bild [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Ενας χρόνος από τον θάνατο του Αϊλάν -Ο πατέρας του μίλησε στην Bild [εικόνες] | iefimerida.gr 4


Ο Αμπντουλάχ Κουρντί είναι 41 ετών. Εθαψε την οικογένειά του στο Κομπάνι, μια κουρδική πόλη της Συρίας, κοντά στην Τουρκία. Δεν λυπάται που ο γιός του Αϊλάν έγινε τόσο τραγικά διάσημος. «Ενα τέτοιο πράγμα έπρεπε να φανερωθεί, ώστε οι άνθρωποι να δουν καθαρά τι συμβαίνει...Η φρίκη της Συρίας πρέπει να τελειώσει. Και οι τραγωδίες της εξορίας, επίσης», λέει.
Ωστόσο, σοκαρίστηκε από την πρωτοβουλία του κινέζουν καλλιτέχνη Ai Weiwei, ο οποίος φωτογραφήθηκε ο ίδιος στη στάση του Αϊλάν, σε μια ελληνική παραλία.
«Δεν με ρώτησε και σοκαρίστηκα πραγματικά. Καταλαβαίνω ότι ο Ai Weiwei θέλει να κάνει κάτι για τους πρόσφυγες, αυτό είναι θετικό. Αλλά θα έπρεπε να σκεφτεί κι εμένα. Είμαι ο πατέρας και πρέπει να ζω με αυτό», δήλωσε.

Ενας χρόνος από τον θάνατο του Αϊλάν -Ο πατέρας του μίλησε στην Bild [εικόνες] | iefimerida.gr 5


Σήμερα, ο πατέρας του Αϊλάν και του Ερμπίλ ζει στο ιρακινό Κουρδιστάν και δηλώνει ότι νιώθει σε ασφάλεια. «Αλλά, τι να το κάνω;», αναρωτιέται.

Ενας χρόνος από τον θάνατο του Αϊλάν -Ο πατέρας του μίλησε στην Bild [εικόνες] | iefimerida.gr 6
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ αϊλαν Πατέρας ένας χρόνος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ