H Τερέζα Μέι επέλεξε το βουκολικό περιβάλλον της εξοχικής κατοικίας της στο Chequers για να συγκαλέσει το υπουργικό της συμβούλιο, για πρώτη φορά μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.
Ο φάκελος Brexit είχε μοιραστεί σε όλους τους υπουργούς πριν φύγουν για διακοπές, αλλά φαίνεται ότι τίποτα δεν έχει προχωρήσει. Η πρωθυπουργός επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι «Brexit means Brexit», αλλά η φράση έχει αρχίσει να γίνεται πολύ φλου και κανείς δεν ξέρει τι σημαίνει πλέον. Τόσο σε επίπεδο διαδικασίας όσο και σε επίπεδο ημερολογίου, το φλου παραμένει.
Η Τερέζα Μέι, στο εξοχικό της, θέλησε απλώς να ηρεμήσει τις ανησυχίες των πιο θερμόαιμων «Brexiters» και να παγώσει τις ελπίδες των φιλοευρωπαίων, λέγοντας ότι δεν θα ξαναγίνει δημοψήφισμα, ούτε προσπάθεια να μείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ «από τη μικρή πόρτα», όπως είπε.
(Το υπουργικό στο εξοχικό της Μέι -Δείτε το μουσκεμένο πουκάμισο του υπουργού με την πλάτη στον φακό):
Διχασμένη η κυβέρνηση
Ωστόσο, οι πρώτοι τριγμοί στο εσωτερικό της κυβέρνησής της εμφανίστηκαν αυτό το καλοκαίρι. Από τη στιγμή που εγκαταστάθηκε στην Ντάουνινγκ Στριτ, η Τερέζα Μέι έκανε την πρώτη της επίσκεψη στην Ανγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος της επεσήμανε ότι κατά τη γνώμη της το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να πάρει τον απαραίτητο χρόνο και να σκεφτεί πριν ξεκινήσει τη διαδικασία του άρθρου 50 για έξοδο απο την Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, άλλοι την πίεζαν να ξεκινήσει τη διαδικασία εξόδου αμέσως. Αυτό της ζήτησαν ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ματέο Ρέντσι.
(Το εξοχικό της Μέι)
Οι υπουργοί της είναι το ίδιο διχασμένοι. Κάποιοι της πρότειναν να μην ξεκινήσει τη διαδικασία εξόδου πριν από τις γαλλικές και γερμανικές εκλογές, που θα γίνουν το 2017. Η ίδια η Τερέζα Μέι διέψευσε αυτή την πληροφορία. Αλλά κανείς δεν γνωρίζει πότε έχει την πρόθεση να ξεκινήσει τη διαδικασία του άρθρου 50 της συμφωνίας.
Ο υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ ζήτησε με επιστολή, μέσα στο καλοκαίρι, ένα μέρος από τις επιδοτήσεις που λαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών, δηλαδή ο Μπόρις Τζόνσον, να κατευθυνθούν προς το δικό του υπουργείο. Ο Μπόρις Τζόνσον το απέρριψε πανηγυρικά και ακολούθησε μια πρώτη κρίση στην κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο για το Brexit, το οποίο έχει δοθεί στον Ντέιβιντ Ντέιβις, δεν έχει ακόμη επανδρωθεί για να αντιμετωπίσει τη δύσκολη αυτή αποστολή. Πολλές εκατοντάδες ειδικοί και τεχνοκράτες λείπουν από την υπηρεσία του. Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι είναι καλύτερα το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει στην κοινή αγορά, αλλά δεν συμφωνούν καθόλου μαζί του οι περισσότεροι Brexiters.
Οσο για την Αντρεα Λίντσομ, την υπουργό Περιβάλλοντος και πρώην αντίπαλο της Τερέζα Μέι για την πρωθυπουργία, πρότεινε να θεωρηθούν οι ξένοι εργάτες που βρίσκονται στη Μεγάλη Βρετανία ως «μέσο ανταλλαγής» ώστε οι Βρετανοί να πετύχουν καλύτερους όρους για το Brexit, σαν να επρόκειτο για ομήρους. Η απίστευτη αυτή πρόταση δεν εκπλήσσει πλέον στη Μεγάλη Βρετανία, όπου ο ρατσιστικός λόγος έχει απελευθερωθεί, καθώς και οι επιθέσεις εναντίον των μειονοτήτων και κυρίως εναντίον των Πολωνών (800.000 Πολωνοί εργάζονται εκεί) έχουν αυξηθεί ραγδαία.
Η Τερέζα Μέι, παρότι εξακολουθεί να επαναλαμβάνει μηχανικά ότι το Brexit είναι «μια πολιτική επιτυχία», δείχνει να μην έχει καμία κατεύθυνση. Η ίδια δηλώνει ότι η συμφωνία δεν πρέπει να θυμίζει καμία άλλη από το παρελθόν. Δεν θα πρέπει να θυμίζει το καθεστώς της Ελβετίας, ούτε της Νορβηγίας, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να καθορίσει με τι θα μοιάζει η Μεγάλη Βρετανία του Brexit.
Το εξοχικό της Τερέζα Μέι είναι κρατικό: