Συνάντηση Κατρούγκαλου-φορέων της αγοράς υπό τη σκιά χρεών και κατασχέσεων - iefimerida.gr

Συνάντηση Κατρούγκαλου-φορέων της αγοράς υπό τη σκιά χρεών και κατασχέσεων

Φωτογραφία αρχείου:Eurokinissi/Στέλιος Στεφάνου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί το θέμα της πάταξης της αδήλωτης εργασίας να είναι ένα από τα βασικά θέματα στη σημερινή συνάντηση Κατρούγκαλου με εκπροσώπους της αγοράς, ωστόσο αυτό που αναμένεται να κυριαρχήσει είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και το μπαράζ κατασχέσεων που έχει εξαπολύσει το υπουργείο Οικονομικών.

Η ατζέντα της σημερινής συνάντησης μεταξύ του υπουργού Εργασίας και των εκπροσώπων της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ είναι εφ' όλης της ύλης, αλλά με έμφαση τη «μαύρη» εργασία, την ενίσχυση της απασχόλησης μέσω της επιδότησης επιχειρήσεων για πρόσληψη ανέργων και η υπό εξέταση νέα ρύθμιση οφειλών.

Στις συνθήκες ασφυξίας που βρίσκεται η αγορά με κυριάρχη την έλλειψη ρευστότητας, το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία τορπιλίζει την όποια προσπάθεια επιβίωσης ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζει νέο μπαράζ κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών προκειμένου να πιάσει το μνημονιακό στόχο της εισροής εσόδων από παλιά χρέη γεγονός που οδηγεί σε εξόντωση τις επιχειρήσεις. Ετσι, ένα από τα μείζονος σημασίας θέματα που θα απασχολήσει τη συνάντηση είναι το ενδεχόμενο νέας ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και το ΕΕΤΑ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα χρέη εκτοξεύτηκαν στο 16,6 δισ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ.

Ακατάσχετος λογαριασμός

Την αδήριτη ανάγκη δημιουργίας ενός ακατάσχετου λογαριασμού θα επισημάνουν στον υπουργό οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων της αγοράς, αν και καθ' ύλην αρμόδιος είναι ο υπουργός Οικονομικών. Αυτό που μετ' επιττάσεως ζητά ο εμπορικός κόσμος είναι η παροχή δυνατότητας γνωστοποίησης ενός λογαριασμού σε πιστωτικό ίδρυμα, ο οποίος θα μπορεί, ακόμη και μετά την εντολή κατάσχεσης, να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης (πληρωμή: μισθοδοσίας, οφειλών προς το Δημόσιο – Ασφαλιστικά ταμεία, ενοικίων και προμηθευτών), η σύνδεση του εν λόγω λογαριασμού με τις εισπράξεις της επιχείρησης από χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών εκ μέρους των καταναλωτών και ο καθορισμός ποσοστού, αναφορικά με το ύψος του ακατάσχετου ποσού, βάσει των απολογιστικών δεδομένων της οικονομικής λειτουργίας κάθε επιχείρησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ κάθε μήνα λαμβάνουν χώρα χιλιάδες κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου, τα αποτελέσματα είναι ανεπαρκή. Οι κατασχέσεις μπορεί να αυξήθηκαν κατά περίπου 30% σε σχέση με πέρυσι, αλλά το μέσο εισπραχθέν ποσό που καρπώνεται το Δημόσιο από τις κατασχέσεις λογαριασμών, από την αρχή του τρέχοντος έτους έως σήμερα, ανέρχεται στα 496 ευρώ ανά λογαριασμό. Αναλυτικότερα, από τις περίπου 187.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, με έξαρση τον Ιούλιο, το ποσό που εισέρρευσε στα ταμεία της Εφορίας, προσεγγίζει μετά βίας τα 95εκ. ευρώ, από τα συνολικά 92 δις ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ το 97% των κατασχέσεων αφορά ποσά κάτω των 3.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ