Βουτιά κατά 5% έκανε το ΑΕΠ και το τρίτο τρίμηνο του 2011 - iefimerida.gr

Βουτιά κατά 5% έκανε το ΑΕΠ και το τρίτο τρίμηνο του 2011

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Απομακρύνεται ο στόχος για ύφεση 5,5% στο σύνολο του έτους, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η ύφεση χτύπησε κόκκινο και το τρίτο τρίμηνο του 2011 αφού κινήθηκε στο 5%.

H ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μέσα στο 2012 είναι το κρίσιμο στοίχημα του οικονομικού επιτελείου, αλλά όλα δείχνουν ότι θα επιδιωχθεί σε συνθήκες επιδεινούμενες σε όλη την Ευρωζώνη, αφού όλοι μιλάνε πλέον για το κίνδυνο ύφεσης, χωρίς να.. ιδρώνει το αυτί των Ευρωπαίων ηγετών, που δεσμεύθηκαν απλώς για ακόμα πιο σφικτή δημοσιονομική πολιτική.

Τα νεώτερα μη επικαιροποιημένα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής δείχνουν ότι στο τρίτο τρίμηνο του έτους η ύφεση διαμορφώθηκε στο 5% έναντι αρχικής εκτίμησης για 5,2%, με τη κατανάλωση των νοικοκυριών να έχει μειωθεί περαιτέρω κατά 5,5% και τις επενδύσεις κατά 15,2%, με τις νεώτερες εκτιμήσεις να ανεβάζουν το πήχη της ύφεσης τουλάχιστον στο 6%.

"Σωσίβιο" στη ρευστότητα αναζητείται στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, χωρίς ωστόσο να μπορεί να περιμένει κανείς ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί χωρίς να πέσουν στην αγορά τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που φτάνουν στα 17 δισ ευρώ, χωρίς να "τρέξουν" τα μέγαλα έργα όπως οι Οδικοί Άξονες και χωρίς να εξοφλήσει το Δημόσιο τα χρέη του έναντι των ιδιωτών που αγγίζουν τα 7 δισ ευρώ. «Στην προσπάθειά μας, αντιμετωπίζουμε προκλήσεις. Ενδεικτικά αναφέρω τις πιο σημαντικές: Την επιδείνωση της πιστοληπτικής ικανότητας στον ιδιωτικό και τραπεζικό τομέα που καθιστά δύσκολη την εξεύρεση δανειοληπτών που πληρούν τα κριτήρια μας. Την απροθυμία άλλων χρηματοδοτών να επενδύσουν στην ελληνική αγορά ώστε να συνεπικουρήσουν την ΕΤΕπ με την υπόλοιπη χρηματοδότηση καθώς βέβαια και την εμφανή επενδυτική διστακτικότητα», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕτΕΠ κατά την υπογραφή δύο νέων δανειακών συμβάσεων 135 εκατ. ευρώ με την Εθνική Τράπεζα και τη Παγκρήτια, θέτοντας το δάκτυλο επί το τύπο των ήλων.

Με στόχο οι "γραμμές" από την ΕτΕΠ στην επόμενη 4ετία να διατηρηθούν στα 7 δισ ευρώ, έχει ήδη ξεκινήσει πρόγραμμα δανείων 1 δισ ευρώ μέσω των τραπεζών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, ενεργοποιείται εντός των ημερών το Ταμείο Εγγυήσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε συνεργασία με τη Κομισιόν για δάνεια έως 2 δισ ευρώ που θα καλύπτουν στο 100% ακόμα και κεφάλαια κίνησης, ενώ έχει προταθεί η σύσταση Ταμείου Εγγυήσεων Υποδομών με πόρους από το ΕΣΠΑ για έργα έως 1,5 δισ ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ύφεση ΑΕΠ ρυθμοί ανάπτυξης
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ