Η Ευρώπη στο κενό-Νέα προσπάθεια για τους 17 μετά το βρετανικό βέτο - iefimerida.gr

Η Ευρώπη στο κενό-Νέα προσπάθεια για τους 17 μετά το βρετανικό βέτο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο κενό βαδίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς οι πληροφορίες από τη Σύνοδο Κορυφής λένε ότι οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών δεν κατάφεραν να φτάσουν σε ομόφωνη απόφαση, παρά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις τους, ώστε να παρθούν ουσιαστικές αποφάσεις που θα αντιμετώπιζαν πειστικά την κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Μετά από δέκα και πλέον ώρες συνομιλιών, οι 27 ηγέτες της ΕΕ δεν έφτασαν σε ομόφωνη απόφαση υπέρ του γαλλογερμανικού σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.

Κύριος ανασταλτικός παράγοντας για την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο των 27 ήταν η στάση της Βρετανίας. Ο Ντέιβιντ Κάμερον, διαφώνησε ανοιχτά στο ενδεχόμενο αλλαγής των Συνθηκών, θεωρώντας ότι θα θίγουν τα συμφέροντα του Σίτι του Λονδίνου. «Η πρόταση που έγινε δεν ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα της Βρετανίας, οπότε δεν έγινε δεκτή. Ήταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά ήταν η σωστή απόφαση» είπε χαρακτηριστικά ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Αντίθετη στάση κράτησε και η Ουγγαρία ενώ Σουηδία και Τσεχία ζήτησαν να περάσουν την όποια απόφαση από τα κοινοβούλια τους πριν την εγκρίνουν.

Το μόνο στο οποίο συμφώνησαν και οι 27 ηγέτες ήταν στον καθορισμό ενός ανώτατου ορίου για το μέγεθος του μόνιμου ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, το ESM, το οποίο θα περιορίζεται σε 500 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα επανεξεταστεί το Ιούλιο του επόμενου έτους, όταν ο ESM αναμένεται να τεθεί σε ισχύ.

Οι 27 ηγέτες συμφώνησαν ακόμα να διερευνήσουν την ιδέα της παροχής διμερών δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύψους 200 εκ. €, για την ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους της Ευρώπης.

Βαδίζουμε προς Ευρώπη των «17»

Πλέον, μετά τη μη συμφωνία στο γαλλογερμανικό σχέδιο σωτηρίας, η Γαλλία και η Γερμανία εξετάζουν το ενδεχόμενο να προωθήσουν μιας «συμφωνία 17 χωρών», δηλαδή όσων συμμετέχουν στην ευρωζώνη, αλλά παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσχωρήσουν σε μια τέτοια συμφωνία και όσες ακόμη χώρες το επιθυμούν.

Όπως δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος τα ξημερώματα, υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο 23 χωρών για την ενίσχυση του ευρώ κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Ο κ. Σαρκοζί είπε ακόμη ότι η ευρωζώνη έθεσε προθεσμία έως τον ερχόμενο Μάρτιο για την έγκριση μιας διακυβερνητικής συμφωνίας. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι στις συνομιλίες συμμετέχουν πλέον οι 17 χώρες της ευρωζώνης χωρίς αυτό να σημαίνει μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτους τους όρους που έθεσε το Λονδίνο για την αλλαγή της Συνθήκης.

Το προβλέπει το σχέδιο Μερκοζί

Το σχέδιο για την σωτηρία της ευρωζώνης που εκπονήθηκε από την Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί, και βρίσκεται στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής, προβλέπει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, όπως μεταδίδει το Reuters, το έλλειμμα των προϋπολογισμών δεν θα μπορεί στο εξής ξεπερνά το 0,5% του ΑΕΠ, εκτός αν μια χώρα έχει χρέος «σημαντικά χαμηλότερο» του 60% του ΑΕΠ της.

Η σημαντικότερη αλλαγή που προβλέπεται είναι όμως οι κυρώσεις στους παραβάτες. Οι αποφάσεις για επιβολή κυρώσεων δεν θα λαμβάνεται πλέον με ομοφωνία αλλά με την αρχή της πλειοψηφίας.

Επιπλέον, το γαλλογερμανικό σχέδιο σωτηρίας προβλέπει την επίσπευση της λειτουργίας του μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ESM από τον Ιούλιο του 2012, με αρχικά κεφάλαια 500 δισ. ευρώ και δυνατότητα λειτουργίας ως τράπεζα. O ESM θα λειτουργεί παράλληλα με τον προσωρινό μηχανισμό EFSF για έναν χρόνο, μέχρι τα μέσα του 2013.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ