DOC

AIDS: Φθάνοντας στο μηδέν

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988 με απόφαση του Π.Ο.Υ και της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε.

Ποια είναι τα στατιστικά στοιχεία;

Πάνω από 25.000.000 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους από την επιδημίας HIV/AIDS. 34.000.000 υπολογίζονται οι φορείς του ιού HIV.
Η τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έδειξε ότι τα τελευταία χρόνια η αυξημένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας καθώς και τα ειδικά φάρμακα, μείωσαν τις νέες μολύνσεις κατά 15% την τελευταία δεκαετία και κατά 12% τους θανάτους από AIDS την τελευταία πενταετία.

Ποιοι είναι οι νέοι στόχοι;

Φέτος με αφορμή τα 30 χρόνια εμφάνισης του ιού του AIDS η παγκόσμια κοινοτητα δίνει το μήνυμα...
«Μηδενίζουμε τις νέες μολύνσεις, τους θανάτους, τις διακρίσεις»

Στοχεύουμε σε:
Έγκαιρη διάγνωση με καλύτερη πρόγνωση και μείωση των νέων μολύνσεων,
Μείωση του αριθμού των ατόμων που δεν ξέρουν ότι είναι οροθετικοί,
Αναχαίτιση του ιού του AIDS στους χρήστες ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών

Τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα;

Διαπιστώνεται αύξηση των περιστατικών AIDS στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Από 1/1/2011 έως 31/7/2011 δηλώθηκαν 555 νέες περιπτώσεις HIV λοίμωξης όπου το 86,7% αφορούσε άνδρες. Ενώ μέχρι τώρα ο κύριος τρόπος μετάδοσης ήταν η σεξουαλική επαφή, παρατηρήθηκε δεκαπλασιασμός οροθετικών από HIV ατόμων που κάνουν χρήση ενδοφλέβιων ουσιών.

Μπορούμε να αναχαιτίσουμε αύτη την εξάπλωση;

Στο εξωτερικό (Σαν Φρανσίσκο, Βανκούβερ) που εφαρμόστηκαν ειδικά προγράμματα πρόληψης είχαν επιτυχή παρέμβαση άρα η χώρα μας μέσω του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

  • Αυξημένη πρόσβαση χρηστών σε θεραπευτικά προγράμματα υποκατάστασης
  • Χορήγηση συριγγών (τουλάχιστον 30 σύριγγες /χρήστη /έτος)
  • Αυξημένη συχνότητα HIV διαγνωστικών εξετάσεων, σε χρήστες και χορήγηση αντιρετροϊκής θεραπείας υψηλής δραστικότητας σαν προληπτικό μέτρο.

Νόπη Αλεξανδροπούλου
Παθολόγος Διευθύντρια ΕΣΥ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ