Ερχεται αύξηση 20% στην τιμη των τσιγάρων - iefimerida.gr

Ερχεται αύξηση 20% στην τιμη των τσιγάρων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την αύξηση κατά 20% της τιμής των τσιγάρων, και ακόμα περισσότερο του καπνού, καθώς και την απαγόρευση πώλησης ηλεκτρονικών τσιγάρων ετοιμάζει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να προστατευθεί η δημόσια υγεία και να αυξηθούν τα έσοδα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Αντώνη Δημόπουλου, η πολιτεία προωθεί την αύξηση κατά 20% της τιμής των τσιγάρων που πωλούνται στα περίπτερα, ενώ αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η τιμή του καπνού για «στριφτά» καθώς όλο και περισσότεροι καπνιστές στρέφονται προς αυτή τη λύση λόγω της υψηλής τιμής των τσιγάρων.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Δημόπουλος στο στόχαστρο του υπουργείου Υγείας θα μπουν και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, καθώς ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται να απαγορεύσει την πώλησή τους αφού τα χημικά σκευάσματα με νικοτίνη θεωρούνται φάρμακο! Ειδικοί επισημαίνουν τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία και το χαρακτηρίζουν επικίνδυνο και καταστροφικό για τον οργανισμό. Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε πρόσφατα να μη γίνεται χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είναι ασφαλή, ή ότι βοηθούν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα. «Οι χρήστες εισπνέουν νικοτίνη και πιθανώς πολλές άλλες τοξικές ουσίες, για τις οποίες δεν είμαστε σίγουροι» αναφέρει ο ΠΟΥ και τονίζει ότι «το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι μια δοκιμασμένη θεραπεία αντικατάστασης νικοτίνης».

Πόλεμος για το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει ξεσπάσει και στις ΗΠΑ, ανάμεσα στο Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) και την καπνοβιομηχανία. Ο αμερικάνικος Οργανισμός σε έρευνα του για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα εκφράζει ανησυχίες σχετικά με την ασφάλειά του ηλεκτρονικού τσιγάρου αφού όπως σημειώνει η συσκευή αυτή μετατρέπει τη νικοτίνη και τις άλλες χημικές ουσίες σε ατμό, που εισπνέεται από τον χρήστη. Μάλιστα, εργαστηριακά πειράματα σε ηλεκτρονικά τσιγάρα έδειξαν ότι περιέχουν καρκινογόνα και άλλα τοξικά χημικά, επικίνδυνα για τους ανθρώπους.

Διπλό όφελος από την αύξηση στα τσιγάρα και τον καπνό

Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι η αύξηση της τιμής των τσιγάρων και του καπνού θα έχει σημαντικά οφέλη στα έσοδα αλλά και στη δημόσια υγεία. Μάλιστα υπάρχουν εισηγήσεις για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, Παναγιώτη Μπεχράκη, η «αύξηση κατά 2 ευρώ στην τιμή των τσιγάρων θα μείωνε κατά 460.000 των αριθμό των καπνιστών στη χώρα μας και θα έφερνε στο κράτος έσοδα τουλάχιστον 440 εκατομμυρίων».

Η σχετική απόφαση των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών για την αύξηση της τιμής των τσιγάρων αναμένεται να δημοσιευθεί μέχρι τα Χριστούγεννα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ