Γαλλία: «Οχι» στην αίτηση αποφυλάκισης της Ζακλίν Σοβάζ -Είχε σκοτώσει τον τύραννο σύζυγό της - iefimerida.gr

Γαλλία: «Οχι» στην αίτηση αποφυλάκισης της Ζακλίν Σοβάζ -Είχε σκοτώσει τον τύραννο σύζυγό της

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η αίτηση για την υπό όρους αποφυλάκιση της Ζακλίν Σοβάζ, της γυναίκας που έχει καταδικασθεί σε κάθειρξη δέκα ετών για τον φόνο του βίαιου συζύγου της απορρίφθηκε σήμερα, αποδυναμώνοντας τις ελπίδες της οικογένειάς της μετά την μερική χάρη που της απένειμε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Ο Ζακλίν Σοβάζ, 68 ετών, πυροβόλησε και σκότωσε το 2012 τον σύζυγό της, αφού υπήρξε θύμα της κακοποίησης και των βιαιοπραγιών του επί 47 χρόνια, μαζί με τα τέσσερα παιδιά τους.

Κρίθηκε ένοχη σε πρώτο βαθμό και στη συνέχεια σε δεύτερο βαθμό τον Δεκέμβριο 2015.
Το δικαστήριο εφαρμογής των ποινών του Μελέν δεν δέχτηκε τις ευνοϊκές προτάσεις της εισαγγελίας για την αποφυλάκιση της γυναίκας αυτής, που έγινε το σύμβολο της συζυγικής βίας στη Γαλλία.
Η εισαγγελία θα ασκήσει έφεση στην απόφαση.

«Το συμπέρασμα από την απόφαση είναι ότι της προσάπτεται ότι δεν επιβεβαίωσε πως τελικά είχε επιλέξει να διαπράξει το έγκλημα», δήλωσε οι δύο συνήγοροι της, η Ναταλί Τομασίνι και η Ζανίν Μπονατζιούντα.
Κατά τη διάρκεια της δίκης της σε δεύτερο βαθμό, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την επιβεβαίωση της καταδικαστικής απόφασης, κρίνοντας ότι «η θέση της νόμιμης άμυνας δεν ευσταθεί».

Η καταδίκη της σε δεύτερο βαθμό προκάλεσε κινητοποίηση με πρωτοβουλία των τριών θυγατέρων της, οι οποίες κατέθεσαν κατά του πατέρα τους.

Η αίτηση για τη χορήγηση προεδρικής χάρης διατυπώθηκε από τις τρεις κόρες της Ζακλίν Σοβάζ και υποστηρίχθηκε από μέλη του κοινοβουλίου και άλλες προσωπικότητες, αλλά και από τις 400.000 υπογραφές που συγκέντρωσε η εκστρατεία «Απελευθερώστε τη Ζακλίν».
Απέναντι σε αυτήν την εκστρατεία, ο Φρανσουά Ολάντ χορήγησε στις 31 Ιανουαρίου «μερική» χάρη , η οποία επέτρεπε στην Ζακλίν Σοβάζ να υποβάλει αίτηση για αποφυλάκιση.
Η Ζακλίν Σοβάζ πέρασε από ψυχολογική και ιατρική εξέταση για την αξιολόγηση της «επικινδυνότητάς» της, μετά το πέρας της οποίας η αρμόδια επιτροπή έδωσε αρνητική γνωμοδότηση στην αποφυλάκισή της.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ζακλίν Σοβάζ δίκη χάρη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ