«Προστάτες» των Σκοπιανών δηλώνουν οι Τούρκοι μετά τη Χάγη - iefimerida.gr

«Προστάτες» των Σκοπιανών δηλώνουν οι Τούρκοι μετά τη Χάγη

Ελλάδα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Σφήνα» στις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με τα Σκόπια προσπαθεί να μπει η Τουρκία, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης, η οποία ανοίγει τον δρόμο σύμφωνα με την Άγκυρα, για την είσοδο της ΠΓΔΜ σε Ε.Ε και ΝΑΤΟ.

Πιο συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει την ικανοποίησή του «για την εν λόγω απόφαση με την ελπίδα ότι θα επιταχύνει τις προσπάθειες της «Μακεδονίας» για την ενοποίησή της με την Ευρώπη και τους ευρωατλαντικούς θεσμούς και θα εξασφαλίσει υποστήριξη σε νομική βάση».

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους η κίνηση αυτή της Άγκυρας έχει ως στόχο να δηλώσει πως είναι διατεθειμένη να πάρει «πρωτοβουλίες» στο θέμα της πρόσκλησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Στην ανακοίνωση αυτή, φαίνεται η ξεκάθαρη υποστήριξη της τουρκικής ηγεσίας στις θέσεις των Σκοπίων, αφού σημειώνει πως «Η Τουρκία η οποία αναγνώρισε την «Μακεδονία» με την συνταγματική της ονομασία και την εθνική της ταυτότητα, και ήταν μια από τις πρώτες χώρες που άνοιξε πρεσβεία στα Σκόπια, πιστεύει ότι η πολυεθνική, πολυπολιτισμική και δημοκρατική «Μακεδονία» φέρει μεγάλη σημασία από πλευράς ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών όπως είναι φυσικό είναι σε εγρήγορση, καθώς υπάρχει ο φόβος να εκδηλωθούν «διπλωματικά ατυχήματα». Μπορεί η Ελλάδα να μην αντιμετωπίζει κινδύνους στην Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας (την Τετάρτη και την Πέμπτη, 7-8 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες), ωστόσο, το ελληνικό ΥΠΕΞ βλέπει στον ορίζοντα την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2012 στο Σικάγο. Στην Σύνοδο αυτήν και με τα υπάρχοντα δεδομένα δεν αποκλείεται χώρες «φίλα προσκείμενες» στην ρητορική των Σκοπίων, όπως η Τουρκία ή η Σλοβενία, να ανοίξουν πάλι το ζήτημα της ομόφωνης απόφασης του Βουκουρεστίου.

Οι διαθέσεις συγκεκριμένων χωρών να πιέσουν την Ελλάδα να μεταβάλει στάση φάνηκαν και κατά την διάρκεια του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Δευτέρας στις Βρυξέλλες. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος των πιέσεων προς την ελληνική πλευρά, συνάντησε όμως την αντίδραση του Σταύρου Δήμα.

Ωστόσο οι ανησιχίες περί διπλωματικήςς απομόνωσης της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ, καταλαγιάζουν από τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος δήλωσε ξεκάθαρα πως «Η απόφαση της Χάγης δεν αλλάζει την απόφαση που έλαβαν οι Σύμμαχοι στην σύνοδο του Βουκουρεστίου το 2008», ενώ συμπλήρωσε πως «η FYROM θα λάβει πρόσκληση ένταξης μόλις επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας».

Την Τρίτη πάντως, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι. Ο κ. Γκρούεφσκι δήλωσε σύμφωνα με το σκοπιανό ειδησεογραφικό πρακτορείο «ΜΙΑ» ότι η χώρα του αναμένει ότι τα κράτη - μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θα σεβαστούν την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου ως ιδρυτικά του μέλη.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να ρίξει το βάρος για τη μη επίλυση του ονοματολογικού στην... Ελλάδα και στην εσωστρέφεια που επικρατεί στη χώρα λόγω των οικονομικών προβλημάτων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ