Η Αλβανία καταργεί τον όρο «εθνικότητα» - διαμαρτύρονται οι Βορειοηπειρώτες - iefimerida.gr

Η Αλβανία καταργεί τον όρο «εθνικότητα» - διαμαρτύρονται οι Βορειοηπειρώτες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Aνάστατη είναι η ομογένεια στη Βόρεια Ήπειρο μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας η οποία καταργεί πλήρως τον όρο «εθνικότητα» καθώς και την αναφορά «σύμφωνα με την εθνικότητα των γονέων» από τις ληξιαρχικές πράξεις.

Το Δικαστήριο θεωρεί ότι οι δύο όροι, παραβιάζουν την αρχή της ασφάλειας δικαίου και είναι αντίθετες προς τα άρθρα 20 και 35 του Συντάγματος.

Έτσι στα έγγραφα «Περί οικογενειακής κατάστασης» δεν θα υπάρχει πλέον καμία σχετική αναφορά πέρα από την υπηκοότητα, το ονοματεπώνυμο και τον τόπο καταγωγής.

Ήδη η απόφαση έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ενώ εντός των ημερών θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Αλβανίας.

Ανησυχούν οι Βορειοηπειρώτες

Μετά την απόφαση αυτή ουσιαστικά στην Αλβανία καταργούνται οι εθνικότητες. Στα έγγραφα δεν θα υπάρχει αλβανική, ελληνική ή όποια άλλη εθνική καταγωγή και άρα καμία ομάδα ατόμων δεν μπορεί να αποδείξει ή να διεκδικήσει αναγνώριση εθνικής μειονότητας.

Στην περίπτωση μάλιστα της ελληνικής μειονότητας στη Βόρειο Ήπειρο το ήδη θολό τοπίο γίνεται ακόμη πιο άσχημο, καθώς ουσιαστικά οι Βορειοηπειρώτες δεν έχουν κανένα έγγραφο από το 1945 που να αναφέρει την ελληνική εθνικότητά τους.

Η Αλβανία έιχε επιβάλλει τα τελευταία χρόνια μια «σιωπηρή διαγραφή» της ελληνικής εθνικότητας και ουσιαστικά είχε αφήσει μονάχα ένα μικρό παράθυρο αφήνοντας μόνο τους όρους «εθνικότητα» και «εθνικότητα,σύμφωνα με την εθνικότητα των γονέων».

Πλέον και τα παράθυρα αυτά κλείνουν δημιουργώντας βάσιμους φόβους στην ελληνική μειονότητα ότι η κίνηση αυτή θα τους αποτρέψει μελλοντικά από τον να αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ