Τι αποφασίζει ο Γιώργος για υποψηφιότητα, συνέδριο, αλλαγές - iefimerida.gr

Τι αποφασίζει ο Γιώργος για υποψηφιότητα, συνέδριο, αλλαγές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η χθεσινή τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου στη Βουλή, επί του Προϋπολογισμού, σήμανε συναγερμό στα επιτελεία των δελφίνων, αλλά και στο σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας καθώς ορισμένες από τις αποστροφές του λόγου του δημιουργούν την ισχυρή εντύπωση ότι η πρόθεσή του είναι να επιδιώξει την παραμονή του στην ηγεσία του κόμματος.

Κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα τι πραγματικές του προθέσεις. Ο ίδιος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ηξερα και ξέρω πόσο βαρύ είναι. θέλετε να γίνω εύκολη θυσία που θα τα γιατρέψει όλα; Και αυτό μπορώ να το κάνω. Αν όμως ήταν τόσο εύκολη λύση και μένα θα χαροποιούσε. Αλλά οι αλλαγές πρέπει να γίνουν από όλους μας, ο καθένας μας έχει ευθύνη, μην ψάχνουμε για σωτήρες ούτε για κακούς... θα ήταν πολύ εύκολη η λύση βαρβάρων». Αυτό λοιπόν ερμηνεύτηκε ως πρόθεση παραμονής.

Λίγη ώρα νωρίτερα, όμως, κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος που συνομιλεί ανοιχτά με τον κ. Παπανδρέου και θεωρητικά είναι σε θέση να μπορεί να διερμηνεύει τις προθέσεις του επιχειρηματολογούσε στην iefimerida.gr υπέρ του ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί και δεν θα είναι τελικά εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ενα είναι σίγουρο. Ο κ. Παπανδρέου την επόμενη εβδομάδα, κατά πάσα πιθανότητα, θα ανοίξει τουλάχιστον ένα μέρος των «χαρτιών» του. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι βέβαιο αν θα τοποθετηθεί επί προσωπικού, θεωρείται σίγουρο ότι θα ανοίξει τουλάχιστον τις διαδικασίες διαλόγου για την πορεία του ΠΑΣΟΚ. Υπολογίζεται ότι με το επιχείρημα πως έχει λήξει καταστατικά η θητεία του θα θελήσει να κηρύξει την έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή νέου προέδρου.

Θεωρείται επίσης βέβαιο πως σε πρώτη φάση θα ανακοινώσει τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου πιθανότατα στα μέσα Ιανουαρίου. Παράλληλα όμως, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να θέσει προς συζήτηση τη δική του πολιτική πλατφόρμα για τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ και για τα όσα πρέπει να αποτελέσουν το πρόγραμμα του κόμματος στις επόμενες εκλογές.

Οι αλλαγές θα έχουν τόσο θεσμικό χαρακτήρα (Σύνταγμα, εκλογικός νόμος κ.λπ.), όσο και συγκεκριμένες αναφορές στο νέο πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ που θα το βοηθήσει να ξεφύγει από την περιδίνηση στην οποία έχει εισέλθει εδώ και αρκετό καιρό.

Κανείς δεν μπορεί να πει με σαφήνεια αν ο κ. Παπανδρέου θα ανακοινώσει σε πρώτο χρόνο τη διοργάνωση συνεδρίου και αν θα προσδιορίσει με σαφήνεια την ημερομηνία διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας. Αν δηλαδή θα προηγηθεί η εκλογή νέου αρχηγού προκειμένου αυτός να προσέλθει σε συνέδριο με λυμένα τα χέρια για να διαμορφώσει τη δική του δεσμευτική πολιτική ή θα συμβεί ακριβώς το ανάποδο. Αν δηλαδή θα προηγηθεί το συνέδριο το οποίο θα δεσμεύει, τουλάχιστον ηθικά, με τις αποφάσεις του το νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή του κ. Παπανδρέου το Σάββατο από τη Νότια Αφρική -αναχωρεί σήμερα προκειμένου να συμμετάσχει σε συνέδριο για την κλιματική αλλαγή- θα σηματοδοτήσει την αντίστροφη μέτρηση για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ καθώς πλέον δεν υπάρχουν τα «εμπόδια» της 6ης δόσης και του Προϋπολογισμού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ