Σαφάρι για τα 42 δισ. οφειλών - Θα ελέγχουν δαπάνες από 300 ευρώ

Χαμένη θεωρείται λίγο ως πολύ η φετινή χρονιά για τα έσοδα, αφού ακόμα και τα έκτακτα μέτρα αποδίδουν με το ζόρι τα προσδοκώμενα, με αποτέλεσμα να ανοίγει «τρύπα» ακόμα κι έναντι των αναθεωρημένων στόχων.

Κι επειδή των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν -όχι πάντα βέβαια- στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε συνεργασία με τη Τρόικα και την Ομάδα Κρούσης. Στόχος αφενός να αντιμετωπιστεί επιτέλους η φοροδιαφυγή αφετέρου να εισπραχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα λιμνάζοντα 42 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Στο πεδίο της φοροδιαφυγής, είναι κοινή πεποίθηση ότι τα περσινά τεκμήρια δεν πρόκειται παρά να αποδώσουν ελάχιστα, ενώ τα νέα τεκμήρια/αντικειμενικά κριτήρια που θα καθιερωθούν με τον νέο Φορολογικό, δεν πρόκειται να αποδώσουν παρά μόνο το 2013. Με αυτό το δεδομένο η προσοχή του υπουργείου Οικονομικών στρέφεται σε άλλες λύσεις και συγκεκριμένα στην ένταση των ηλεκτρονικών ελέγχων και στον εμπλουτισμό των διασταυρώσεων, αφού τα έως τώρα δείγματα γραφής αποδεικνύουν ότι αυτή η προσέγγιση είναι αποτελεσματικότερη από τους παραδοσιακούς επιτόπιους φορολογικούς ελέγχους.

Μονόδρομος θεωρείται, επίσης, η ένταση των ελέγχων στους αποκαλούμενους «μεγάλους φορολογούμενους» για τους οποίους έχει ήδη συσταθεί ειδική Υπηρεσία. Στο πεδίο αυτό καθοριστικής σημασίας χαρακτηρίζεται η καθιέρωση του καθολικού πόθεν έσχες που θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν και τα αποτελέσματα από τη συμφωνία με τους Ελβετούς για τις καταθέσεις αλλά και για τα εμβάσματα που έφυγαν τους τελευταίους 18 μήνες.

«Κλειδί» χαρακτηρίζεται, επίσης, η ένταση των ελέγχων στους αυταπασχολούμενους, αφού εκεί εντοπίζεται το σοβαρότερο πρόβλημα φοροδιαφυγής. Όπως σημειώνουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, με τη μείωση του αφορολογήτου στις 5.000 ευρώ, το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η φορολόγηση του ελάχιστου δυνατού αποκρυπτόμενου εισοδήματος και ως εκ τούτου θα πρέπει να ενισχυθούν οι έλεγχοι και ως προς το εισόδημα και ως προς την απόδοση ΦΠΑ. Ήδη, μάλιστα, έχει δοθεί εντολή να ενισχυθούν οι έλεγχοι με βάση τις τελευταίες οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, που προβλέπουν τα εξής:

  • Ο έλεγχος των αθροίσεων των εσόδων και των δαπανών επεκτείνεται σε ολόκληρη τη διαχειριστική περίοδο.
  • Ο έλεγχος των δαπανών επεκτείνεται σε όλες τις δαπάνες που υπερβαίνουν το ποσό των 300 ευρώ, ακόμη και εάν τηρούνται προαιρετικά βιβλία Γ' κατηγορίας του Κ.Β.Σ. Όσες από τις δαπάνες αυτές δεν αναγνωρίζονται για έκπτωση από τις ακαθάριστες αμοιβές, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, προστίθενται ως λογιστικές διαφορές. Ιδιαίτερη έμφαση θα δίδεται στη διαπίστωση τυχόν εικονικών φορολογικών στοιχείων ή δαπανών που στην πραγματικότητα δεν αφορούν την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας ή δαπανών που δεν καλύπτονται με νόμιμα παραστατικά. Εξαιρετικά, ελέγχονται ανεξαρτήτως ποσού, τα έξοδα ταξιδιών, υποδοχής και φιλοξενίας, οι δαπάνες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας καθώς και οι δαπάνες που αφορούν σε επιβατικά αυτοκίνητα
  • Κατά τον έλεγχο αν για τις καταχωρήσεις που έγιναν στα τυχόν τηρούμενα πρόσθετα βιβλία στο μήνα με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα εκδόθηκαν αντίστοιχα φορολογικά στοιχεία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Β.Σ., ως ακαθάριστα έσοδα προκειμένου να υπολογισθεί ο μήνας αυτός λαμβάνονται αυτά που προκύπτουν από το τηρούμενο βιβλίο εσόδων-εξόδων και όχι από τον έλεγχο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ