Ξαναστήνεται στον Ορχομενό το Τρόπαιο του Σύλλα -Υπενθυμίζει τη νίκη επί του Μιθριδάτη - iefimerida.gr

Ξαναστήνεται στον Ορχομενό το Τρόπαιο του Σύλλα -Υπενθυμίζει τη νίκη επί του Μιθριδάτη

φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα λίθινο τρόπαιο ύψους 6 μέτρων από τη νίκη του Σύλλα επί του Μιθριδάτη θα αναδειχτεί στο σημείο όπου βρέθηκε.

Μνημείο με μεγάλη ιστορική και αρχαιολογική ιστορία, το Τρόπαιο του Σύλλα, που βρέθηκε τυχαία το 2004 στη θέση «Κυδωνιές» του Ορχομενού Βοιωτίας, θα αποκατασταθεί και θα αναδειχθεί, σύμφωνα με μελέτη που πήρε πρόσφατα το «πράσινο φως» από το ΚΑΣ.

Το λίθινο τρόπαιο είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς συνδέεται με το ιστορικό γεγονός της τελικής επικράτησης των στρατευμάτων του Ρωμαίου στρατηγού Σύλλα το 86 π.Χ. έναντι του στρατού του βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη ΣΤ' στην περιοχή της βόρειας Κωπαΐδας.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η πρόταση των μελετητών αντιμετωπίζει με επιτυχία, τόσο την αρχαιολογική τεκμηρίωση, τη στατική επάρκεια και τη δομική αποκατάσταση του μνημείου, όσο και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του. Το σημαντικό, εξάλλου, για την αποκατάστασή του είναι ότι έχει αποκαλυφθεί το σύνολο των λίθων που το αποτελούσαν και ως εκ τούτου πιστοποιείται με ασφάλεια η αρχική μορφή του. Το μνημείο εντοπίστηκε σε αγρό, στο βόρειο τμήμα της αποξηραμένης σήμερα λίμνης Κωπαΐδας.

Ξαναστήνεται στον Ορχομενό το Τρόπαιο του Σύλλα -Υπενθυμίζει τη νίκη επί του Μιθριδάτη | iefimerida.gr 0

Η επιγραφή που αποκαλύφθηκε επιβεβαίωσε την ασφαλή ταύτιση του μνημείου με το τρόπαιο που στήθηκε για να θυμίζει τη νίκη του Λεύκιου Κορνήλιου Σύλλα στον Ορχομενό κατά των στρατευμάτων του Μιθριδάτη ΣΤ' του Ευπάτορος.

Σημειώνεται, ότι στον Ορχομενό έλαβε χώρα μία από τις δύο καθοριστικές μάχες, όπου ο Σύλλας επιβλήθηκε επί των στρατευμάτων του Μιθριδάτη, οι επεκτατικές επιδιώξεις του οποίου στη Μικρά Ασία τον είχαν φέρει σε σύγκρουση με τη Ρώμη.
Ο Σύλλας, ο οποίος το 87 π.Χ. ανέλαβε την ευθύνη της αντιμετώπισης του Μιθριδάτη, αποβιβάστηκε με την ιδιότητα του ανθυπάτου στην Ήπειρο και κινήθηκε προς τα νότια.
Η αποφασιστική σύγκρουση πραγματοποιήθηκε το 86 π.Χ. στη Βοιωτία, σε δύο μάχες, που πραγματοποιήθηκαν στη Χαιρώνεια και τον Ορχομενό, για τις οποίες αντλούμε πληροφορίες από τον Πλούταρχο.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ορχομενός Λίθινο Τρόπαιο Σύλλας
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ