Ο Ρέντσο Πιάνο εντυπωσιάζει: Καλύπτει με πολύχρωμα υφάσματα πόλη της Σαρδηνίας [εικόνες] - iefimerida.gr

Ο Ρέντσο Πιάνο εντυπωσιάζει: Καλύπτει με πολύχρωμα υφάσματα πόλη της Σαρδηνίας [εικόνες]

φωτογραφίες: designboom.com
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον Ιταλό Ρέντσο Πιάνο γνωρίζουμε πολύ καλά στην Ελλάδα, είναι ο αρχιτέκτονας στον οποίο το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» επέλεξε να αναθέσει τη μελέτη και τον σχεδιασμό της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Πολιτιστικού Κέντρου στο Δέλτα Φαλήρου.

Ο ανήσυχος δημιουργός συνεργάστηκε, πρόσφατα, με το γραφείο Alvisi Kirimoto + Partners με έδρα τη Ρώμη, για μία εγκατάσταση στην Tempio Pausania, μια πόλη περίπου 14 χιλιάδων κατοίκων στη βόρεια Σαρδηνία.

Ο Ρέντσο Πιάνο εντυπωσιάζει: Καλύπτει με πολύχρωμα υφάσματα πόλη της Σαρδηνίας [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Στον ουρανό της Piazza (πλατείας) Faber της μικρής πόλης, οι αρχιτέκτονες τοποθέτησαν μια σύνθεση 12 ζωηρόχρωμων υφασμάτινων ιστίων, τα οποία αναπετούν ανάμεσα στα ιστορικά κτίρια που την περιβάλλουν και την αψιδωτή είσοδο της αγοράς.

Ο Ρέντσο Πιάνο εντυπωσιάζει: Καλύπτει με πολύχρωμα υφάσματα πόλη της Σαρδηνίας [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Η εγκατάσταση αφιερώνεται στη μνήμη του εκλιπόντα σπουδαίου Ιταλού τραγουδοποιού - και στενού φίλου του Ρέντσο Πιάνο - Fabrizio de André.
Οι δημιουργοί τονίζουν πάντως ότι η εγκατάσταση δεν τιμά μόνο τη μνήμη «ενός από τους πιο ευαίσθητους ερμηνευτές της ανθρώπινης φύσης», αλλά θέλει να υπογραμμίσει την ομορφιά και σημασία των μικρών ιταλικών πόλεων.

Ο Ρέντσο Πιάνο εντυπωσιάζει: Καλύπτει με πολύχρωμα υφάσματα πόλη της Σαρδηνίας [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Σύρματα που σχηματίζουν ένα μεταλλικό δίχτυ αράχνης ανάμεσα στους τοίχους των κτιρίων της πλατείας. Υφασμάτινα γεωμετρικά ιστία, σε χρώμα πράσινο, κόκκινο, μπλε, χρυσαφί, αναρριπίζουν. Όταν τα πανιά μαζεύονται, «δώδεκα έγχρωμα μολύβια» (αναφορά στο πάθος του ντε Αντρέ για τα μολύβια Faber-Castell) μοιάζουν να αιωρούνται μεταξύ των στενών ακανόνιστων μικρών δρόμων και των τοίχων από γρανίτη.

Ο Ρέντσο Πιάνο εντυπωσιάζει: Καλύπτει με πολύχρωμα υφάσματα πόλη της Σαρδηνίας [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Ο Ρέντσο Πιάνο εντυπωσιάζει: Καλύπτει με πολύχρωμα υφάσματα πόλη της Σαρδηνίας [εικόνες] | iefimerida.gr 4

«Αυτή η παρέμβαση, με την ελαφρότητα της και την ατίθαση ζωτικότητά της, μας επιτρέπει να συνάψουμε εκ νέου σχέσεις με τα μικρά αστικά κέντρα» εξηγεί ο αρχιτέκτονας Μάσιμο Αλβίζι. «Ξεκινώντας από την ιδέα του Ρέντσο Πιάνο “να συλλάβουμε τις ακτίνες φωτός και τα χρώματά του”, μετακινήσαμε τη δράση ψηλά, πάνω από την πλατεία, υποχρεώνοντας με αυτόν τον τρόπο τους περαστικούς να κοιτάξουν πάνω απ’ τις στέγες, να συνδιαλαγούν με τα γκρίζα κτίρια και τον γαλάζιο ουρανό, να υπερβούν τα γωνιώδη όρια της περιοχής».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ρέντσο Πιάνο Σαρδηνία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ