Δυσπιστούν οι αγορές για το σχέδιο Μερκοζί - iefimerida.gr

Δυσπιστούν οι αγορές για το σχέδιο Μερκοζί

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Mπορεί ο Νικολά Σαρκοζί να ανακοινώνει πανηγυρικά την «πλήρη ταύτιση απόψεων των ηγετών της Γαλλίας και της Γερμανίας» για τη δημιουργία μιας «νέας ευρωπαϊκής Συνθήκης που θα αποτρέπει την επανάληψη κρίσεων όπως η σημερινή», ωστόσο οι αγορές είναι διχασμένες σε σχέση με τη χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές και το ευρώ ενισχύθηκαν έπειτα από την κοινή συνέντευξη τύπου Μέρκελ-Σαρκοζί, με την οποία πιστοποιήθηκε η πλήρης ευθυγράμμιση του Παρισιού με τις γερμανικές θέσεις ωστόσο πολλοί αναλυτές επισημαίνουν πως είμαστε πολύ μακριά από λύσεις που θα έκλειναν τα στόματα και των πιο καχύποπτων σε σχέση με την οικονομική ισχύ της ευρωζώνης.

Και μπορεί το καλό κλίμα στις γαλλογερμανικές σχέσεις να «πρασίνισε» τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, η απειλή όμως της Standard & Poors για οριζόντια υποβάθμιση των χωρών που διατηρούν την ανώτατη αξιολόγηση του τριπλού Α (Γερμανία, της Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία και Λουξεμβούργο), οδήγησε εκ νέου το ευρώ σε καθίζηση στην Wall Street.

Επί της ουσίας αυτό που αμφισβητούν οι αγορές είναι ο πραγματικός χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους οι δύο ηγέτες προκειμένου να επεξεργαστούν τη νέα Συνθήκη με το σύστημα αυστηρών κυρώσεων. Ο Μάρτιος φαντάζει πολύ μακριά και δεν είναι καθόλου σαφές ότι μέχρι τότε η Ιταλία ή η Ισπανία θα μπορούν να δανείζονται.

«Εξαίρεση» το ελληνικό κούρεμα

Μετά τις «φωτιές» που άναψαν στις αγορές με το ελληνικό κούρεμα, οι ηγέτες του γαλλογερμανικού άξονα επιχείρησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις λέγοντας πως το μοντέλο που εφαρμόστηκε για τη διαγραφή ελληνικού δημοσίου χρέους αποτελεί μια «ειδική περίπτωση» και ότι τυχόν ανάλογες πρωτοβουλίες στο μέλλον θα αναλαμβάνονται με βάση τα δεδομένα του ΔΝΤ. «Θέλουμε οι διαδικασίες αυτές να λαμβάνουν χώρα με βάση το ΔΝΤ», είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος.

Αύριο η επιστολή, Παρασκευή η Σύνοδος

Ο οδικός χάρτης για τη νέα Συνθήκη θα αρχίσει να «τρέχει» από αύριο, όταν οι προτάσεις των Μέρκελ και Σαρκοζί θα φτάσουν στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι για να κατατεθούν προς συζήτηση και έγκριση στη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής.

Θολός ο ρόλος της ΕΚΤ

Παρά τις διαβεβαιώσεις για ισχυρή ευρωζώνη, οι δύο ηγέτες παριστάνουν την Πυθία σε σχέση με το ρόλο της ΕΚΤ, ο οποίος δεν είναι ακόμη σαφής.

Ο Γάλλος πρόεδρος έκλεισε βιαστικά το θέμα κατά την κοινή συνέντευξη τύπου λέγοντας πως «η Γαλλία και η Γερμανία εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στην ΕΚΤ. Συμφωνήσαμε να αποφύγουμε κάθε σχόλιο θετικό ή αρνητικό που θα αφορά τις πράξεις της ΕΚΤ».

Η αισιόδοξη προσέγγιση των επενδυτών είναι ότι ο Μάριο Ντράγκι και η ΕΚΤ ενθαρρύνονται να αναλάβουν πρωτοβουλίες , ακόμα και αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μετατραπεί σε «κανονική» Κεντρική Τράπεζα όπως είναι η Fed ή η Τράπεζα της Αγγλίας. Θεωρούν μάλιστα πως το υπάρχον πλαίσιο επιτρέπει στην ΕΚΤ να παρέμβει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων ή ακόμα να τυπώσει ευρώ!

Εντύπωση όμως έχει προκαλέσει η στάση της κ. Μέρκελ, η οποία ενώ απορρίπτει σθεναρά κάθε ενίσχυση του ρόλου της Ευρωτράπεζας, ωστόσο ευνοεί την αύξηση των κονδυλίων που θα χορηγήσει η Bundesbank για την χρηματοδότηση των υπερχρεωμένων ευρωοικονομιών μέσω του ΔΝΤ.

«Χρυσώνει το χάπι» για να πείσει τους εταίρους

Ωστόσο η κ. Μέρκελ προσπαθεί να «χρυσώσει το χάπι» στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με το ποινολόγιο της Νέας Συνθήκης. Η γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε χαρακτηριστικά πως

«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν θα μπορεί να ελέγχει τον κάθε προϋπολογισμό, παρά μόνο να αποφαίνεται αν το "χρεοφρένο", αν οι κανόνες και οι πρακτικές περιστολής του χρέους δηλαδή, που θα έχουν λάβει τη μορφή "χρυσού κανόνα" και θα αποτελούν εσωτερικό Δίκαιο των κρατών-μελών, εφαρμόζονται με τρόπο που συνάδει με τη Συνθήκη Σταθερότητας και Ανάπτυξης»

Θα σώσουν οι ΗΠΑ το ευρώ;

Μπορεί ο κ. Σαρκοζί να διεμήνυε προς πάσα κατεύθυνση ότι ο ρόλος της EΚΤ ως θεματοφύλακα της σταθερότητας των τιμών «δεν πρόκειται να διευρυνθεί», και ότι «η έκδοση ευρωομολόγων δεν τίθεται υπό συζήτηση», ωστόσο δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου και δηλώσεις αξιόπιστων Γερμανών αξιωματούχων αναφέρουν πως οι Κεντρικές Τράπεζες των 17 κρατών-μελών της ευρωζώνης αλλά και η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα αναλάβουν άμεση δράση για την αρωγή των υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών οικονομιών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, η προσπάθεια θα εκδηλωθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), μέσω ενός ειδικού ταμείου χρηματοδοτούμενο από τις Κεντρικές Τράπεζες των κρατών-μελών, του οποίου τα κεφάλαια θα ξεπερνούν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Και άλλες Κεντρικές Τράπεζες, όπως η αμερικανική Fed, φέρονται έτοιμες να χρηματοδοτήσουν μέρος του κόστους διάσωσης της ευρωζώνης και του ευρώ», σημειώνει η Die Zeit. Και αποκαλύπτει ότι το σχέδιο αυτό θα συζητήσει με Ευρωπαίους αξιωματούχους ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει τις προσεχείς ημέρες στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ