Τσίπρας από Πάρο: Το αεροδρόμιο δεν ανήκει σε καμία κυβέρνηση -Πόλεμος με ΝΔ - iefimerida.gr

Τσίπρας από Πάρο: Το αεροδρόμιο δεν ανήκει σε καμία κυβέρνηση -Πόλεμος με ΝΔ

Φωτογραφία: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον αγιασμό του νέου κρατικού αερολιμένα Πάρου ανέφερε σε μήνυμά του ότι το έργο είναι παράδειγμα και υπόδειγμα συνδυασμού πολιτικής βούλησης και συνεργασίας πολιτών, ενώ πρόσθεσε ότι το θα συνεισφέρει στο ελληνικό Δημόσιο, που πλήρωνε 4,2 εκατ. τον χρόνο (ως άγονη γραμμή).

Την ίδια ώρα, όμως, συνεχίζεται η κόντρα με τη ΝΔ, αφού λίγο πριν φτάσει ο πρωθυπουργός στην Πάρο, το Μέγαρο Μαξίμου με non paper έκανε σφοδρή επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και σε μέσα ενημέρωσης με αφορμή το «ταξίδι των 54 στην Πάρο».

Τσίπρας: Το αεροδρόμιο δεν ανήκει σε καμία κυβέρνηση
Η Πάρος βρίσκεται στην καρδιά της ατμομηχανής της ελληνικής οικονομίας που είναι ο τουρισμός, τόνισε ο πρωθυπουργός. Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας είπε: «Το αεροδρόμιο δεν ανήκει σε καμία κυβέρνηση, σε καμία εξουσία. Ανήκει στους κατοίκους της Πάρου», απαντώντας ουσιαστικά στη ΝΔ πως το έργο ήταν των προηγούμενων κυβερνήσεων και όχι των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Τσίπρας από Πάρο: Το αεροδρόμιο δεν ανήκει σε καμία κυβέρνηση -Πόλεμος με ΝΔ  | iefimerida.gr 0

Λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι έφτασε στην Πάρο ο πρωθυπουργός
Τον αγιασμό του νέου κρατικού αερολιμένα Πάρου τέλεσε ο Μητροπολίτης Παροναξίας Καλλίνικος, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Το αεροσκάφος, με το οποίο μετέβη ο πρωθυπουργός στο νησί, προσγειώθηκε λίγη ώρα πριν τις 12 το μεσημέρι στο νέο αεροδρόμιο της Πάρου και κατά την προσγείωσή του σχηματίστηκε μια υδάτινη αψίδα από δύο πυροσβεστικά οχήματα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο διοικητής της ΥΠΑ Κωνσταντίνος Λιτζεράκος. Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας επισκέφτηκε τον Πύργο Ελέγχου του νέου αεροδρομίου, όπου του δόθηκαν στοιχεία σχετικά με την κατασκευή του αεροδρομίου, αλλά και για τις δυνατότητες που αυτό δημιουργεί για το νησί της Πάρου.

Τσίπρας από Πάρο: Το αεροδρόμιο δεν ανήκει σε καμία κυβέρνηση -Πόλεμος με ΝΔ  | iefimerida.gr 1

Το non paper του Μαξίμου
Νωρίτερα, το Μέγαρο Μαξίμου είχε αποκαλέσει, ούτε λίγο ούτε πολύ, Γκαίμπελς που επενδύει στην προπαγάνδα τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, ενώ έστρεφε τα πυρά του και εναντίον των εφημερίδων ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, αλλά και κατά του ΣΚΑΪ, που -όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές- έσπευσαν να αναταράξουν τη λάσπη και σήμερα επιχειρούν να μαζέψουν το θέμα επειδή η ΝΔ εκτέθηκε.

Μάλιστα το σχόλιο κλείνει με τη φράση: «Ας βρουν κάτι σοβαρότερο να ασχοληθούν και αυτοί και τα φερέφωνά τους. Περαστικά».

Αναλυτικά το «δηλητηριώδες» κυβερνητικό σχόλιο:
«Δεν πειράζει που είναι ψέμα. Είναι καλοφτιαγμένο» (Ιταλική παροιμία)

Εχθές ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Γεωργιάδης, γνωστός για τον γραφικότατο πληθωρικό αυθορμητισμό του, αλλά και ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, κ. Κουμουτσάκος υπέστησαν μια επικοινωνιακή πανωλεθρία. Επεχείρησαν να ξεσηκώσουν θόρυβο, για ένα «πολυήμερο κυβερνητικό ταξίδι 54 ατόμων στην Πάρο».
Τέτοιο ταξίδι δεν υπάρχει, ούτε υπήρξε. Στην Πάρο μεταβαίνουν σήμερα, για τα εγκαίνια του Αεροδρομίου ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων, με ολιγομελή ομάδα συνεργατών και το προβλεπόμενο προσωπικό ασφαλείας. Και επιστρέφουν το απόγευμα. Όταν αυτό κατέστη σαφές, τα σαΐνια της ΝΔ αναδιπλώθηκαν σε γραμμή κλειστής άμυνας: «εντάξει, ανοησία είπαμε, αλλά (προφανώς) είχατε έτοιμη την πενταήμερη και σας την χαλάσαμε» (και άντε να το αποδείξετε). Φυσικά και αυτό είναι χονδροειδέστατο ψέμα. Αλλά όπως έλεγε και ένας διαπρεπής επικοινωνιολόγος του 3ου Ράιχ, (ξέρει ο κ. Γεωργιάδης από αυτά..) «όταν η αλήθεια δεν μας συμφέρει, τόσο το χειρότερο για την αλήθεια».
Έτσι, σήμερα, τα κέντρα «επικοινωνίας» της ΝΔ, και τα παπαγαλάκια τους, συνεχίζουν τον πόλεμο λάσπης από καλύτερες θέσεις. Το σενάριο «το ταξίδι ήταν κανονισμένο αλλά σας το χαλάσαμε» είναι αρκετά juicy (που λένε και στις Κυκλάδες). Το αναπαράγουν με πάθος οι εφημερίδες «Ελεύθερος Τύπος» και «Δημοκρατία» επικαλούμενες «ασφαλείς πληροφορίες» - τόσο «ασφαλείς» που δεν χρειάζονται αποδεικτικά στοιχεία, λέμε καμιά χοντράδα να περνάει η ώρα. Περηφανεύεται και ο κ. Πορτοσάλτε από το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ότι εξ αιτίας του χάλασε το «πολυήμερο πολυτελές κυβερνητικό ταξίδι». «Λέγε, λέγε, κάτι θα μείνει στο τέλος», όπως έλεγε ο ίδιος μεγάλος Γερμανός επικοινωνιολόγος.
Κατανοούμε το αδιέξοδο της ΝΔ, το άγχος που την διακατέχει εξ αιτίας της ανύπαρκτης πολιτικής της ατζέντας και των εσωτερικών της προβλημάτων. Κατανοούμε επίσης, τον εκνευρισμό της για το γεγονός ότι η κυβέρνηση ολοκλήρωσε ένα εξαιρετικά σημαντικό περιφερειακό έργο, που επί των δικών της κυβερνήσεων παράδερνε εξ αιτίας της ολιγωρίας και της κατασπατάλησης. Αλλά η λάσπη δεν οδηγεί πουθενά. Ας βρουν κάτι σοβαρότερο να ασχοληθούν και αυτοί και τα φερέφωνά τους.
Περαστικά.

Τσίπρας από Πάρο: Το αεροδρόμιο δεν ανήκει σε καμία κυβέρνηση -Πόλεμος με ΝΔ  | iefimerida.gr 2

Κουμουτσάκος: Στην Πάρο ο πρωθυπουργός απλώς κόβει την κορδέλα
«Κάθε κυβέρνηση οφείλει να αναγνωρίζει τις προσπάθειες των προηγούμενων», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή τα εγκαίνια του αεροδρομίου της Πάρου.

«Για να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα εργάστηκαν πολλοί άνθρωποι και μία σειρά κυβερνήσεων και ο πρωθυπουργός σήμερα απλά κόβει την κορδέλα», τόνισε, σημειώνοντας ότι η ΝΔ θα αλλάξει αυτή την πρακτική.

Η δήλωση
«Εγκαινιάζεται, σήμερα, το νέο αεροδρόμιο της Πάρου. Είναι μια καλή ημέρα, όχι μόνο για το ίδιο το νησί, αλλά και για τον ελληνικό τουρισμό γενικότερα.
Για να φτάσουμε στην σημερινή ημέρα, εργάστηκαν πολλοί άνθρωποι και μια σειρά Κυβερνήσεων. Ο κ. πρωθυπουργός, σήμερα, απλά κόβει την κορδέλα. Τέτοια έργα, όπως αυτό, που θα είναι αποτέλεσμα συλλογικών προσπαθειών και διαδοχικών Κυβερνήσεων, θα υπάρξουν και στο μέλλον.
Η Νέα Δημοκρατία, ως Κυβέρνηση, θα αλλάξει την σημερινή πρακτική αποκλεισμού και μη αναγνώρισης της συμβολής των προηγουμένων Κυβερνήσεων. Θα αναγνωρίζει έμπρακτα το έργο όλων εκείνων που θα έχουν συμβάλει στην πορεία του χρόνου. Γιατί, πρώτα απ’ όλα, αυτό απαιτεί η συνέχεια του Κράτους».

Σε λειτουργία από τις 25 Ιουλίου το νέο αεροδρόμιο
Το νέο αεροδρόμιο που τέθηκε την περασμένη Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016 σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία -20 χρόνια μετά από την ημέρα που οι κάτοικοι της Πάρου το αιτήθηκαν μέσω απόφασης του Δημοτικού τους Συμβουλίου- χαρακτηρίζεται σημαντικό έργο υποδομής, καθώς εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της Πάρου και της Αντιπάρου, που διαθέτουν πλέον ένα σύγχρονο αεροδρόμιο, για την υλοποίηση του οποίου αγωνίστηκε ο παριανός λαός, φορείς του νησιού, η τοπική αυτοδιοίκηση, αξιοποιήθηκαν όχι μόνο εθνικοί πόροι αλλά και ιδιωτικοί, υπήρξε συνεργασία του δημοσίου και της αυτοδιοίκησης.

Η κατασκευή νέου αεροδρομίου ήταν ένα αίτημα αρκετών ετών και εκτιμάται ότι δεν θα ωφελήσει μόνο την Πάρο και την Αντίπαρο αλλά και τα γύρω νησιά. Είναι αξιοσημείωτη η συμβολή των κατοίκων του νησιού μέσω της σύστασης αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας για τη συγκέντρωση μέρους των χρημάτων που απαιτήθηκαν για την ολοκλήρωσή του, την ΑΜΚΕ «Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία για τη δημιουργία εγκαταστάσεων εδάφους νέου αερολιμένα Πάρου». Μέσω της ΑΜΚΕ οι Παριανοί συνέβαλαν με όποια οικονομική δυνατότητα και με όσα μέσα είχαν για να καλύψουν δαπάνες του έργου.

Το έργο του νέου αεροδρομίου αφορά στο νέο διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης, που αποτελεί πάντα και το σημαντικότερο κατασκευαστικό κομμάτι ενός αεροδρομίου πολύ περισσότερο που πλέον δίνεται η δυνατότητα να δεχθεί και πτήσεις του εξωτερικού, να δεχθεί μεγαλύτερα αεροσκάφη και άρα με περισσότερες διαθέσιμες θέσεις επιβατών, ιδίως κατά τη θερινή περίοδο. Το νέο αεροδρόμιο διαθέτει πλήρεις, σύγχρονες και λειτουργικές υποδομές και εγκαταστάσεις διαδρόμου. Το συνολικό μήκος του διαδρόμου είναι 2.000 μέτρα, με επιχειρησιακό μήκος 1.400 μέτρων.

Το έργο περιλαμβάνει επίσης την ολοκλήρωση των κτηριακών εγκαταστάσεων του νέου αεροσταθμού, με προοπτική επέκτασής τους.

Έτσι η Πάρος από τη φετινή θερινή περίοδο αποκτά επιτέλους νέο αεροδρόμιο με όλες τις προβλεπόμενες υποδομές και πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία.

Η λειτουργία του νέου αεροδρομίου εκτιμάται ότι θα τετραπλασιάσει την αεροπορική κίνηση της Πάρου, με οφέλη για την οικονομία, τον τουρισμό, την απασχόληση, την τοπική κοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η επιβατική κίνηση μέσω του παλιού αεροδρομίου που είχε μήκος διαδρόμου μόλις 600 μέτρα, έφτανε τα 30.000 άτομα ετησίως. Μέσω του νέου αεροδρομίου έχει υπολογιστεί ότι θα έχουμε σε βάθος 16 μηνών τετραπλασιασμό των επιβατών.

Η ολοκλήρωση των έργων του νέου αεροδρομίου Πάρου αναμένεται να αποδώσει και όφελος στο ελληνικό δημόσιο και αυτό διότι η Πάρος είχε ενταχθεί στις άγονες γραμμές επειδή δεν διέθετε μέχρι σήμερα επαρκείς υποδομές αεροδρομίου, παρά έναν μικρό διάδρομο, στον οποίο μπορούσε να επιχειρεί ένα μόνο τύπος μικρού αεροσκάφους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η επιδότηση της γραμμής Αθήνας-Πάρου ανερχόταν σε 4,2 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Τη δε περασμένη τετραετία η λειτουργία της γραμμής υπό καθεστώς παροχής δημόσιας υπηρεσίας ανήλθε στο συνολικό ποσό των 16,8 εκατομμυρίων ευρώ. Με άλλα λόγια το κράτος χρειάστηκε να πληρώσει σε επιδότηση της άγονης γραμμής, όσο περίπου το συνολικό κόστος κατασκευής και ολοκλήρωσης του νέου αεροδρομίου.

Ο νέος διάδρομος μήκους 2000 μέτρων του αεροδρομίου της Πάρου, κόστισε 15,2 εκατομμύρια ευρώ. Οι διαδικασίες χωροθέτησης, τεχνικών περιβαλλοντικών μελετών κλπ για την κατασκευή νέου διαδρόμου είχαν ξεκινήσει πριν από μια 20ετία, το 1996 και η δημοπράτηση του έργου έγινε το 2011. Η κατασκευή του διαδρόμου που δίνει τη δυνατότητα προσγειώσεων και απογειώσεων στο νησί αεροσκαφών μεγάλης χωρητικότητας, δίνει τη δυνατότητα στην Πάρο να συνδεθεί με όλους τους αεροπορικούς προορισμούς εσωτερικού και εξωτερικού. Στο έργο περιλαμβάνονται και άλλα συνοδευτικά έργα (διάθεση ομβρίων, περιμετρικοί οδοί κλπ).

Η ολοκλήρωση δε του νέου αεροσταθμού επιφάνειας 750 τ.μ. και των συνοδών έργων επέτρεψαν την εκκίνηση της κανονικής επιχειρησιακής λειτουργίας του νέου αεροδρομίου της Πάρου. Σε μια δεύτερη φάση σχεδιάζεται ο διπλασιασμός της ωφέλιμης επιφάνειας του αεροσταθμού σε 1.500 τ.μ. για την κάλυψη της επιβατικής κίνησης ενώ προετοιμάζεται η ωρίμανση για να κατασκευαστεί μεγάλος αεροσταθμός επιφάνειας 5.000 τ.μ. τα επόμενα χρόνια και οι χώροι αυτοί μπορούν να λειτουργήσουν ως χώροι εκθεσιακοί ή χώροι συνεδριακοί.

Για να γίνει πραγματικότητα το νέο αεροδρόμιο της Πάρου χρειάστηκε ο σχεδιασμός και η ολοκλήρωση της κατασκευής όλων των απαιτούμενων εγκαταστάσεων με συντονισμό και παρεμβάσεις του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και της ΥΠΑ. Είχαν προηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια οικονομικές εμπλοκές και μεγάλες καθυστερήσεις και τελικά η ολοκλήρωση του διαδρόμου έγινε αφού το ΥΠΟΜΕΔΙ προχώρησε στην αποπληρωμή του έργου και στον καθορισμό καταληκτικής ημερομηνίας παράδοσης του, τον περασμένο Μάϊο.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΜΕΔΙ προωθεί σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και Φορείς της Πάρου, ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την υλοποίηση υποδομών (οδικών, λιμενικών έργων, βιολογικών καθαρισμών κλπ) και παράλληλα έργων και παρεμβάσεων προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, που είναι αναγκαία στο νησί.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΔ Αλέξης Τσίπρας αεροδρόμιο Πάρου
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ