Η επόμενη ημέρα στη Χίο: Πάνω από 35.000 μαστιχόδεντρα έγιναν στάχτη [εικόνες] - iefimerida.gr

Η επόμενη ημέρα στη Χίο: Πάνω από 35.000 μαστιχόδεντρα έγιναν στάχτη [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα πιο δύσκολα φαίνεται πως είναι μπροστά στη Χίο, καθώς κάτοικοι και φορείς νησιού προβαίνουν στην αποτίμηση της καταστροφής που προκλήθηκε από την τεράστια πυρκαγιά.

Πραγματοποιήθηκε ειδική κατεπείγουσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στην οποία παρέστησαν οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων της περιοχής και ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου το βράδυ της Τετάρτης, στην οποία έκαναν εκτενέστατη αναφορά για τον όγκο των ζημιών.

Η επόμενη ημέρα στη Χίο: Πάνω από 35.000 μαστιχόδεντρα έγιναν στάχτη [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του προέδρου της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου κ. Γιώργου Τούμπου, από την φωτιά έχουν καταστραφεί περί τις 35.000 μαστιχόδεντρα από το σύνολο των 889.000 που είχαν δηλωθεί το προηγούμενο έτος σε όλο το νησί.

Πιο συγκεκριμένα, τα χωριά Βέσσα, Λιθί και Ελάτα στερούνται πλέον την κύρια πηγή του εισοδήματός τους, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η Βέσσα που πριν την πυρκαγιά του 2012 παρέδωσε 1300 κιλά μαστίχι, το 2015 παρέδωσε μόνον 227 κιλά.

Η επόμενη ημέρα στη Χίο: Πάνω από 35.000 μαστιχόδεντρα έγιναν στάχτη [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Παράλληλα, σημείωσε ότι τα χωράφια που είχαν καεί και το 2012 είναι εξαιρετικά δύσκολο να επαναφυτευθούν με μαστιχόδεντρα, καθότι απαιτείται ειδική προεργασία και προετοιμασία.

Πρόσθεσε την ανάγκη να καταστεί παγχιακό όπως είπε αίτημα η αποκατάσταση των ζημιών και η επαναφύτευση των καμένων περιοχών.

Η επόμενη ημέρα στη Χίο: Πάνω από 35.000 μαστιχόδεντρα έγιναν στάχτη [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Εκδηλη η αγωνία όλων των προέδρων των χωριών που επλήγησαν, οι οποίοι στις ομιλίες τους τόνισαν την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης όλων των ζημιών στην περιοχή (αγροτικοί δρόμοι, ύδρευση, ηλεκτροδότηση κ.λπ.) και ζήτησαν την έγκαιρη αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών, τόσο για την παραγωγή όσο και για το φυτικό κεφάλαιο, καθώς και την λήψη μέτρων φορολογικού χαρακτήρα για να μπορέσουν οι κάτοικοι να παραμείνουν και να συνεχίσουν την παραγωγή στα χωριά τους.

Η επόμενη ημέρα στη Χίο: Πάνω από 35.000 μαστιχόδεντρα έγιναν στάχτη [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς, σημειώσε ότι θα προτείνει την εκπόνηση μελέτης για την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. Τέλος, τόνισε ότι πρέπει να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, συντήρηση των δασικών – αγροτικών δρόμων και επαναφύτευση με σχίνους των καμένων χωραφιών.

Η επόμενη ημέρα στη Χίο: Πάνω από 35.000 μαστιχόδεντρα έγιναν στάχτη [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Η επόμενη ημέρα στη Χίο: Πάνω από 35.000 μαστιχόδεντρα έγιναν στάχτη [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Πηγή: astraparis.gr Πηγή Φωτό: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ