ΕΚΤ: Η πρώτη συνεδρίαση μετά το Brexit- Τι περιμένουν οι οικονομικοί αναλυτές - iefimerida.gr

ΕΚΤ: Η πρώτη συνεδρίαση μετά το Brexit- Τι περιμένουν οι οικονομικοί αναλυτές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την πρώτη της συνεδρίαση μετά την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ πραγματοποιεί σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να αποφασίσει σήμερα περαιτέρω μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ πραγματοποιείται μία εβδομάδα μετά από αυτή της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία αποφάσισε να μην αυξήσει τα επιτόκια, στον άμεσο απόηχο της ψήφου υπέρ του Brexit, αλλά έστειλε το μήνυμα ότι πιθανότατα θα προχωρήσει σε χαλάρωση της πολιτικής της τον Αύγουστο.

Οι αναλυτές της Danske Bank προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα αντισταθεί στον πειρασμό να ανακοινώσει νέα μέτρα τόνωσης σήμερα. Ωστόσο, όπως εκτιμούν η ενίσχυση των ομολόγων μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης θα αποφασιστεί τον Σεπτέμβριο όταν θα υπάρχει μία καλύτερη εικόνα για τις επιπτώσεις του Brexit.

Ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg με το 60% εξ' αυτών να προβλέπει την έγκριση νέων μέτρων στη συνεδρίαση της 8ης Σεπτεμβρίου όταν η τράπεζα θα παρουσιάσει και τις επικαιροποιημένες οικονομικές προβλέψεις της. Το 97% των ερωτηθέντων, που προβλέπουν περαιτέρω νομισματική στήριξη, δήλωσαν ότι η ΕΚΤ θα παρατείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της πέραν του Μαρτίου 2017, που είναι σήμερα η καταληκτική προθεσμία του.

Ένα ποσοστό λίγο κάτω από το 40% προέβλεψαν ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει περαιτέρω το επιτόκιο καταθέσεων, που σήμερα ανέρχεται στο -0,40%, ενώ λιγότεροι από το 20% θεωρούν ότι θα αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της που σήμερα ανέρχεται σε 80 δις ευρώ τον μήνα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ