Νιλ Αρμστρονγκ: Το μικρό του βήμα που έγινε άλμα για την ανθρωπότητα [εικόνες&βίντεο] - iefimerida.gr

Νιλ Αρμστρονγκ: Το μικρό του βήμα που έγινε άλμα για την ανθρωπότητα [εικόνες&βίντεο]

Φωτογραφίες: NASA
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ημερολόγιο δείχνει 20 Ιουλίου του 1969 και το ρολόι 9:56 ακριβώς (ώρα ΗΠΑ), όταν μια μικρή σκάλα κατεβαίνει από την σεληνάκατο «Αετός» και αγγίζει την επιφάνεια του φεγγαριού. Από αυτήν κατεβαίνει ο Νιλ Άρμστρονγκ, ο επικεφαλής της αποστολής «Απόλλων 11» και γίνεται έτσι ο πρώτος άνθρωπος που πατάει το πόδι του στην Σελήνη.

Λίγη ώρα πριν, η σεληνάκατος έχει αποκολληθεί από το διαστημόπλοιο «Κολούμπια» που απογειώθηκε 4 μέρες νωρίτερα από τη βάση του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ στις 16 Ιουλίου, ώστε να λάβει τροχιά και να προσσεληνωθεί στην «Θάλασσα της Ηρεμίας».

Νιλ Αρμστρονγκ: Το μικρό του βήμα που έγινε άλμα για την ανθρωπότητα [εικόνες&βίντεο] | iefimerida.gr 0

Η αποστολή είχε συγκεντρώσει ήδη το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης, με 1 εκατομμύριο Αμερικανούς να συγκεντρώνονται στην Φλόριντα για να παρακολουθήσουν ζωντανά την εκτόξευση του «Κρόνου 5», του πυραύλου-φορέα του διαστημοπλοίου και υπολογίζεται ότι ακόμη 700 εκατομμύρια παρακολούθησαν το γεγονός μέσω τηλεοράσεως σε όλον τον κόσμο.

Νιλ Αρμστρονγκ: Το μικρό του βήμα που έγινε άλμα για την ανθρωπότητα [εικόνες&βίντεο] | iefimerida.gr 1

«Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα» είπε στο Κέντρο Ελέγχου του Χιούστον ο Αμερικανός αστροναύτης, μη γνωρίζοντας ακόμη πλήρως την ιστορικότητα και σπουδαιότητα των στιγμών.

Ο Άρμστρονγκ ακολουθήθηκε στην περιήγηση του από τον εταίρο της αποστολής και κυβερνήτη του Αετού, τον Έντουιν «Μπαζ» Όλντριν, με τους δυο άνδρες να ξοδεύουν τα πρώτα λεπτά της επίσκεψης τους στο φεγγάρι προσπαθώντας να συνηθίσουν τον βηματισμό υπό έλλειψη βαρύτητας.

Στη συνέχεια, και για δυόμιση ώρες, οι αστροναύτες θα συλλέξουν υλικό, θα βγάλουν φωτογραφίες και θα εγκαταστήσουν διάφορα ερευνητικά μηχανήματα προτού κατευθυνθούν στο πασίγνωστο πια σημείο όπου και θα κάρφωναν την αμερικανική σημαία, σε μια κίνηση-επίδειξη δύναμης του έθνους με αποδέκτες εντός και εκτός του πλανήτη Γη.

Εκεί θα τοποθετήσουν και μια πλακέτα που γράφει: «Είμαστε άνθρωποι από τον Πλανήτη Γη, οι πρώτοι που πάτησαν το πόδι τους στη Σελήνη. Ήρθαμε με ειρηνικό σκοπό εκ μέρους όλης της ανθρωπότητας. Ιούλιος 1969 μ.Χ.».

Αμέσως μετά οι δυο άνδρες θα επιβιβαστούν και πάλι στη σεληνακατο, η οποία λίγη ώρα αργότερα θα προσδεθεί με επιτυχία και πάλι στο Κολούμπια, όπου τους περιμένει ο τρίτος της αποστολής και κυβερνήτης του διαστημοπλοίου, Μάικλ Κόλινς.

Νιλ Αρμστρονγκ: Το μικρό του βήμα που έγινε άλμα για την ανθρωπότητα [εικόνες&βίντεο] | iefimerida.gr 2

Στις 24 Ιουλίου, ο θαλαμίσκος που περιέχει τους τρεις άνδρες θα προσθαλασσωθεί στον Ειρηνικό ωκεανό με τους ήρωες του διαστήματος να περισυλλέγονται σώοι από το πολεμικό πλοίο «Χόρνετ».

Νιλ Αρμστρονγκ: Το μικρό του βήμα που έγινε άλμα για την ανθρωπότητα [εικόνες&βίντεο] | iefimerida.gr 3

Μετά και από 3 εβδομάδων καραντίνα στην οποία θα τεθούν για ευνοήτους λόγους, οι τρεις τους θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον, στις 13 Αυγούστου, με τιμές που ακόμα και αρχηγοί κρατών θα ζήλευαν.

Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που ποτέ δεν πίστεψαν ότι αυτή η προσσελήνωση έλαβε χώρα στα αλήθεια. Είναι ίσως από τις πρώτες μεγάλες θεωρίες συνωμοσίας που ακόμη και σήμερα βρίσκει οπαδούς.

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι το «σόου» ήταν στημένο και Χολυγουντιανής κοπής, από την ίδια την κυβέρνηση των ΗΠΑ που αναζητούσε εναγωνίως μια ενίσχυση του διεθνούς προφίλ της χώρας, απέναντι και στον σκληρό ανταγωνισμό από την ΕΣΣΔ στα χρόνια της κορύφωσης του Ψυχρού Πολέμου.

Νιλ Αρμστρονγκ: Το μικρό του βήμα που έγινε άλμα για την ανθρωπότητα [εικόνες&βίντεο] | iefimerida.gr 4

Είναι άλλωστε γνωστά τα επιχειρήματα τους για την σκιά που φαίνεται καθαρά σε κάποια από τα πλάνα, ή για την έλλειψη βαρύτητας που φαίνεται τεχνητή στις εικόνες των αστροναυτών να περπατούνε στην επιφάνεια της Σελήνης.

Μέχρι όμως όλα αυτά να αποδειχθούν, η 20η Ιουλίου του 1969 έχει καταστεί ορόσημο στις προσπάθειες του ανθρώπου να κατακτήσει το διάστημα και ο Νιλ Άρμστρονγκ, ο άνθρωπος που πάτησε πρώτος πόδι στην Σελήνη.

Νιλ Αρμστρονγκ: Το μικρό του βήμα που έγινε άλμα για την ανθρωπότητα [εικόνες&βίντεο] | iefimerida.gr 5

Ο Άρμστρονγκ δεν θα κεφαλαιοποιήσει της διασημότητας του, αλλά θα συνεχίσει το υπόλοιπο της ζωής του ήρεμα και διακριτικά στο Σινσινάτι του Οχάιο, όπου, μετά την παραίτηση του από υπεύθυνος των αεροναυτικών δραστηριοτήτων της ΝΑΣΑ -θέση που του απονεμήθηκε τιμητικά το 1970- θα γίνει καθηγητής στο πανεπιστήμιο της πόλης.

Νιλ Αρμστρονγκ: Το μικρό του βήμα που έγινε άλμα για την ανθρωπότητα [εικόνες&βίντεο] | iefimerida.gr 6

Ο Άρμστρονγκ, ο οποίος γεννήθηκε στις 5 Αυγούστου του 1930 στην Γουαπακονέτα του Οχάιο και που έδειξε από πολύ μικρός την αγάπη του για τους αιθέρες (αρχικά ως πιλότος μαχητικών) και το διάστημα, θα πεθάνει στο Σινσινάτι, στις 25 Αυγούστου του 2012 σε ηλικία 82 ετών.

Νιλ Αρμστρονγκ: Το μικρό του βήμα που έγινε άλμα για την ανθρωπότητα [εικόνες&βίντεο] | iefimerida.gr 7
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ