Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν ότι θα γίνει πραξικόπημα -Ποιους ενημέρωσαν - iefimerida.gr

Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν ότι θα γίνει πραξικόπημα -Ποιους ενημέρωσαν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» αποκαλύπτει ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας είχαν στη διάθεσή τους πληροφορίες για το επικείμενο πραξικόπημα λίγες ώρες πριν βγει ο στρατός στους δρόμους.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη ανακοίνωση της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας που αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα της, υποστηρίζει πως είχε προειδοποιήσει τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας για επικείμενο πραξικόπημα περίπου έξι ώρες πριν αυτό εκδηλωθεί.

Το χρονικό των συναντήσεων πριν βγει ο στρατός στους δρόμους
Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είχε λάβει πληροφορίες για επικείμενη συνωμοσία και πραξικόπημα στις 4 το απόγευμα της 15ης Ιουλίου.
Το απόγευμα της Παρασκευής, στις 5.30 μ.μ., ο υποδιοικητής της υπηρεσίας, Χακάν Φιντάν, ενημέρωσε τον υποδιοικητή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Γιασάρ Γκιουλέρ.

Στη συνέχεια, ο υποδιοικητής της ΜΙΤ είχε συνάντηση με τον Γκιουλέρ, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Χολουσί Ακάρ και τον διοικητή της τουρκικής αεροπορίας, Αμπιντίν Ουνάλ.

Στις 6.30 μ.μ., μετά την εμπιστευτική συνάντηση και ενημέρωση των επιτελικών στελεχών, ο Ακάρ δίνει εντολή να κλείσει ο εναέριος χώρος για όλες τις πτήσεις, ενώ απαγορεύτηκαν οι στρατιωτικές πτήσεις καθώς και κινήσεις στρατευμάτων και τανκς. Παράλληλα, δόθηκε ανάλογη εντολή και στον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων, Σαλίχ Ζεκί Τσολάκ.

Οι στασιαστές αναγκάστηκαν να επισπεύσουν το πραξικόπημα
Η διαρροή των πληροφοριών για τα σχέδια των στασιαστών να κάνουν πραξικόπημα οδήγησε τους τελευταίους να αλλάξουν το σχέδιό τους και να το επισπεύσουν. Γι' αυτό αποφασίστηκε η έναρξη του πραξικοπήματος να γίνει νωρίτερα το βράδυ, αντί στις 3 τα ξημερώματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ