Ο Γ.Παπανδρέου τους έβαλε όλους απέναντι - iefimerida.gr

Ο Γ.Παπανδρέου τους έβαλε όλους απέναντι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Όλοι αναρωτιούνται ποιός ήταν ο συντάκτης/οι συντάκτες των τριών ομιλιών του Πρωθυπουργού σε υπουργικό, κοινοβουλευτική ομάδα και πολιτικό συμβούλιο, με τις οποίες επιχείρησε να πείσει ότι η κυβέρνηση έχει Εθνικό σχέδιο εξόδου. Ο κ. Παπανδρέου με τις ομιλίες αυτές, όχι μόνο δεν έδωσε «ανάσα» αλλά τρόμαξε τις αγορές αφού όσο μιλούσε τα spreads ανέβαιναν δαιμονισμένα και το Χρηματιστήριο έκλεισε με αρνητικό πρόσημο. Ακόμη περισσότερο με την (καθαρά πολιτική και επικοινωνιακή) επιλογή του να αποκαλύψει πιο συγκεκριμένα τα οδυνηρά μέτρα που έχουν αποφασιστεί για μετά το Πάσχα, ενέτεινε την καχυποψία των πολιτών για το τι τους περιμένει. Έτσι οι βουλευτές που θα περάσουν τις γιορτινές ημέρες στις περιφέρειες τους θα κληθούν να απαντήσουν στις αγωνίες των ψηφοφόρων τους και στα αναπάντητα ερωτήματα τους. Επιπλέον οι χθεσινές συνεδριάσεις έδειξαν ότι το ενδοκυβερνητικό και εσωκομμματικό μέτωπο κάθε άλλο παρά αρραγές είναι.

Κορυφαίοι υπουργοί (Παπουτσής, Κατσέλη, Μπιρμπίλη, Ξενογιαννακοπούλου) διαφώνησαν ανοικτά με βασικές επιλογές του οικονομικού επιτελείου σε σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις και ειδικότερα για στρατηγικού χαρακτήρα ΔΕΚΟ όπως η ΔΕΗ. Είναι ένα θέμα που παρέμεινε ανοικτό, ακριβώς λόγω των αντιδράσεων που σημειώθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο. Είναι μια "κόντρα" ουσίας που αναμένεται να έχει συνέχεια.

Επίσης, ο Βαγγέλης Βενιζέλος δήλωσε εκ νέου παρών. Με περίτεχνα διατυπωμένες εκφράσεις αμφισβήτησε ως ένα βαθμό την πειστικότητα αλλά και την ρεαλιστικότητα του σχεδίου που κατέθεσε το οικονομικό επιτελείο. Ζήτησε περισσότερες εξηγήσεις για την υστέρηση της πορείας των εσόδων και του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους αλλά και να γίνει και πάλι συζήτηση στο υπουργικό για να εξετασθούν γενναίες φοροαπαλλαγές και κίνητρα σε συγκεκριμένους οικονομικούς τομείς. Η παρέμβαση του χαρακτηρίστηκε από ορισμένους ως «μανιφέστο».

Επιπλέον, το "μπλοκ" των πάλι ποτέ "εκσυγχρονιστών παραμένει "ζωντανό" και αμφισβητεί σχεδόν τα πάντα: Το σχέδιο που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός, την δυνατότητα που παρέχει για έξοδο από την κρίση, τα στελέχη που καλούνται να το υλοποιήσουν και να το εφαρμόσουν, τους υπουργούς που ταλαντεύονται επειδή δεν πιστεύουν στην ουσία την αναγκαιότητα των μέτρων. Μετά το άρθρο του πρώην Πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη σε κυριακάτικη εφημερίδα, με το οποίο εγκαλούσε την κυβέρνηση ότι ουσιαστικά λειτουργεί χωρίς σχέδιο συρόμενη από τις εξελίξεις, είναι προφανές ότι απελευθερώθηκαν φωνές που εφεξής θα ασκούν δριμεία κριτική.

Από την άλλη πλευρά το «αριστερό ρεύμα» στο ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να εγείρει ενστάσεις για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, πιέζοντας για αλλαγή στο μείγμα περικοπών-φορολόγησης, εκτιμώντας ότι με το συγκεκριμένο πρόγραμμα συνεχίζεται η αφαίμαξη του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων, χωρίς να φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ.

Ο κ. Παπανδρέου έχει να αντιμετωπίσει ακόμη τις ολοένα αυξανόμενες φωνές που προέρχονται τόσο από «δεξιά» όσο και από «αριστερά» του κυβερνώντος κόμματος και οι οποίες ζητούν αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους της χώρας. Ενδεικτικό της «συγκυριακής» συμφωνίας ετερόκλητων δυνάμεων είναι ότι τη συγκεκριμένη λύση πρεσβεύουν από την κυρία Βάσω Παπανδρέου μέχρι τον κ. Γιώργο Παναγιωτακόπουλο. Και από τον κ. Γιώργο Φλωρίδη και τον κ. Έκτορα Νασιώκα μέχρι τον κ. Νίκο Σαλαγιάννη. Εξάλλου, στο κυβερνών κόμμα αντιμετωπίζουν επίσης με «δέος» τη σύγκρουση με τα «σπλάγχνα» του ΠΑΣΟΚ όπως έχουν περιγραφεί οι ισχυρές συνδικαλιστικές ομάδες στις ΔΕΚΟ και στο Δημόσιο που ήδη έχουν προειδοποιήσει για «μάχη» διατήρησης κεκτημένων, όπως η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Ο κ. Σαλαγιάννης ζήτησε νέα ηγετική ομάδα, σφιχτή και αποτελεσματική ακόμη και από άλλους κομματικούς χώρους αλλά «από ικανούς και άξιους όχι από αρεστούς ή κολλητούς», ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε ανασχηματισμό, όπως και ο κ. Γ. Παναγιωτακόπουλος. Στα αιτήματα των βουλευτών, ο κ. Παπανδρέου αρκέστηκε να απαντήσει ότι «αξιολογεί διαρκώς» τα κυβερνητικά στελέχη και προειδοποίησε ότι «θα προχωρήσει με όσους «θέλουν να αλλάξει η πατρίδα μας".

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ