Εκδρομή στα Μετέωρα –Μοναστήρια σκαρφαλωμένα σε απόκρημνους βράχους - iefimerida.gr

Εκδρομή στα Μετέωρα –Μοναστήρια σκαρφαλωμένα σε απόκρημνους βράχους

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης/SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα μαγευτικό τοπίο, που όμοιό του σπάνια θα συναντήσει κανείς όσο κι αν ταξιδέψει, θα αντικρύσει ο επισκέπτης των Μετεώρων, της δεύτερης σε μέγεθος μοναστικής κοινότητας της χώρας, μετά το Άγιο Όρος.

Ανηφορίζοντας με το αυτοκίνητο από την πόλη της Καλαμπάκας λίγοι είναι προετοιμασμένοι για αυτό που θα συναντήσουν: Απόκρημνοι βράχοι, που ξεπετάγονται από το πουθενά, σε μια προσπάθεια να «αγγίξουν τον Θεό».

Εκδρομή στα Μετέωρα –Μοναστήρια σκαρφαλωμένα σε απόκρημνους βράχους | iefimerida.gr 0

Ίσως έτσι να σκέφτηκε και ο Άγιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης, κτήτορας της Μονής Μεγάλου Μετεώρου που εγκαταστάθηκε το 1344 στην περιοχή και πιο συγκεκριμένα στον «Πλατύ Λίθο», δίνοντας και το όνομα στο βραχώδες σύμπλεγμα.

Εκδρομή στα Μετέωρα –Μοναστήρια σκαρφαλωμένα σε απόκρημνους βράχους | iefimerida.gr 1

Αναφορές ωστόσο υπάρχουν από πιο παλιά, με ειδικούς βυζαντινολόγους να υποστηρίζουν ότι η περιοχή πρωτοκατοικήθηκε από μοναχούς τον 11ο αιώνα.

Εκδρομή στα Μετέωρα –Μοναστήρια σκαρφαλωμένα σε απόκρημνους βράχους | iefimerida.gr 2

Πρώτος ασκητής θεωρείται ο Βαρνάβας που ίδρυσε το 950-970 μ.Χ την Σκήτη του Αγίου Πνεύματος και έπειτα ο Κρητικός μοναχός Ανδρόνικος που ίδρυσε το 1020 την Μεταμόρφωση.

Εκδρομή στα Μετέωρα –Μοναστήρια σκαρφαλωμένα σε απόκρημνους βράχους | iefimerida.gr 3

Το 1160 ιδρύεται η Σκήτη Σταγών ή Δούπιανη και μετά από 200 χρόνια φτάνει στην περιοχή ο ασκητής Βαρλαάμ (το Μοναστήρι που φέρει το όνομα του είναι από τα πιο ξακουστά) και ιδρύει το Μοναστήρι των Τριών Ιεραρχών και των Αγίων Πάντων.

Εκδρομή στα Μετέωρα –Μοναστήρια σκαρφαλωμένα σε απόκρημνους βράχους | iefimerida.gr 4

Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από τεράστιους σκοτεινόχρωμους βράχους από ψαμμίτη οι οποίοι υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα, κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων.

Εκδρομή στα Μετέωρα –Μοναστήρια σκαρφαλωμένα σε απόκρημνους βράχους | iefimerida.gr 5

Από τα τριάντα μοναστήρια των Μετεώρων που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνον επτά, τα οποία, από το 1988, περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Εκδρομή στα Μετέωρα –Μοναστήρια σκαρφαλωμένα σε απόκρημνους βράχους | iefimerida.gr 6

Η δημιουργία του γεωλογικού τοπίου, αν και έχει κατά καιρούς απασχολήσει πολλούς Έλληνες και ξένους γεωλόγους, δεν έχει ακόμη ξεκάθαρα ερμηνευθεί, με σχετικές μελέτες δείχνουν ότι οι βράχοι σχηματίσθηκαν περίπου πριν από 60 εκατομμύρια χρόνια κατά την Παλαιογενή Περίοδο.

Εκδρομή στα Μετέωρα –Μοναστήρια σκαρφαλωμένα σε απόκρημνους βράχους | iefimerida.gr 7

Με μέσο υψόμετρο τα 313 μέτρα, τα Μετέωρα, λόγω και της μορφολογίας τους, πρόσφεραν στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ιδανικό καταφύγιο για το μοναχισμό και διέσωσαν μνημεία του πολιτισμού και έργα της μεταβυζαντινής τέχνης.

Εκδρομή στα Μετέωρα –Μοναστήρια σκαρφαλωμένα σε απόκρημνους βράχους | iefimerida.gr 8

Χαρακτηριστικό των μοναστηριών μέχρι πρόσφατα ο μοναδικός τρόπος ανέλκυσης ανθρώπων και αντικειμένων, με τη βοήθεια τροχαλίων και σχοινιών και με τα καλάθια που λειτουργούσαν σαν πρωτόγονα «ασανσέρ».

Εκδρομή στα Μετέωρα –Μοναστήρια σκαρφαλωμένα σε απόκρημνους βράχους | iefimerida.gr 9

Στη δεκαετία του 1920 λαξεύτηκαν κλίμακες και σήραγγες στους βράχους καθιστώντας τις μονές προσβάσιμες από το γειτονικό οροπέδιο κι έτσι η παραδοσιακή μέθοδος επικοινωνίας και ανεφοδιασμού τον μονών με ανεμόσκαλες, σκοινιά, τροχαλίες και καλάθια, σταδιακά εγκαταλείφθηκε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ελλάδα Τουρισμός Μετέωρα Μοναστήρια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ