Ζακ Ντελόρ: «Το ευρώ είχε εξ'αρχής λάθη» - iefimerida.gr

Ζακ Ντελόρ: «Το ευρώ είχε εξ'αρχής λάθη»

Ζακ Ντελόρ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένας από τους εμπνευστές της νομισματικής ένωσης, ο πρώην πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής Ζακ Ντελόρ δηλώνει σε συνέντευξή του πως η Ευρωζώνη ήταν ελλατωματική από την αρχή.

Μιλώντας στην Daily Telegraph, δήλωσε ότι η έλλειψη κεντρικής εξουσίας που θα ήταν επιφορτισμένη με τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής, επέτρεψε σε ορισμένα μέλη να αναπτύξουν δυσβάσταχτα χρέη.

«Δεν φταίει η ίδια η ιδέα του κοινού νομίσματος για την κρίση χρέους», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ντελόρ, και συνεχίζει τονίζοντας πως φταίει ένα «ελάττωμα στην εκτέλεση» από τους πολιτικούς ηγέτες που επέβλεψαν το λανσάρισμά του.

Ο ίδιος παραδέχεται ότι «έκανε τα στραβά μάτια» στις θεμελιώδεις αδυναμίες και τις αστάθειες των οικονομιών των κρατών-μελών.

«Οι υπουργοί Οικονομικών δεν ήθελαν να δουν τίποτα δυσάρεστο, το οποίο θα καλούνταν να αντιμετωπίσουν» είπε ο 86χρονος πλέον Γάλλος πολιτικός, ενώ ναφορικά με την αντίδραση των Ευρωπαίων ηγετών σήμερα στην κρίση, είπε ότι έκαναν «πολύ λίγα, πολύ αργά». «Όλοι πρέπει να εξετάσουν τις συνειδήσεις τους» είπε χαρακτηριστικά.

«Το φταίξιμο πρέπει να μοιραστεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», σημειώνει ο Ζακ Ντελόρ ενώ όπως λέει, «η κρίση χρέους πλέον έχει οδηγήσει πολλούς να φοβούνται και για την βιωσιμότητα του ευρώ.»

Τέλος, ο Γάλλος πολιτικός μίλησε για «έναν συνδυασμό του πείσματος στη γερμανική ιδέα του νομισματικού ελέγχου, και της απουσίας ενός σαφούς οράματος από όλες τις άλλες χώρες».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ