Χίλιες και μια καρέκλες στην Αθήνα για τον κινέζο καλλιτέχνη και ακτιβιστή - iefimerida.gr

Χίλιες και μια καρέκλες στην Αθήνα για τον κινέζο καλλιτέχνη και ακτιβιστή

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Αθήνα θα συμμετάσχει αύριο στο παγκόσμιο κάλεσμα για συμπαράσταση στον Αi Weiwei, κινέζο καλλιτέχνη και ακτιβιστή που πρόσφατα συνελήφθη και κρατείται από την κινεζική κυβέρνηση. Ο καθένας μπορεί να πάει με την καρέκλα του έξω από την πρεσβεία της Κίνας με στόχο να γίνει μια δημιουργική διαμαρτυρία που ταυτόχρονα αναπαριστά μια παλιότερη δουλειά του Weiwei.

Αύριο, Κυριακή στις 17 Απριλίου, στη 1 το μεσημέρι κάθε Αθηναίος μπορεί να πάρει την καρέκλα του και να πάει έξω από την κινεζική πρεσβεία (χάρτης ΕΔΩ) ούτως ώστε να συμβάλλει με τον τρόπο του στο παγκόσμιο αυτό γεγονός. Πολίτες από όλο τον κόσμο αναμένεται να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία που αναπαριστά ένα παλαιότερο έργο του Weiwei με τίτλο Fairytale: 1,001 Qing Dynasty Wooden Chairs, μια εγκατάσταση που αποτελούνταν από 1,001 ξύλινες καρέκλες της τελευταίας δυναστείας των Ming και Qing, στην Documenta 12 το 2007 στο Kassel της Γερμανίας

Ο Αi Weiwei είναι ένας σφοδρός πολέμιος της Κινεζικής κυβέρνησης και με την διεθνώς αναγνωρισμένη δουλειά αλλά και το δημόσιο λόγο του, προσπαθεί να επικοινωνήσει όσο γίνεται περισσότερο τις απόψεις του. Είχε υποστηρίξει τις πρόσφατες κινεζικές διαδηλώσεις (που ξεκίνησαν επηρεασμένες από τις αντίστοιχες στις χώρες της Μέσης Ανατολής), γεγονός που είχε ενοχλήσει ιδιαίτερα την Κινεζική κυβέρνηση.

Τους τελευταίους μήνες, ο Weiwei βρισκόταν υπό στενή επιτήρηση, το στούντιό του κατεδαφίστηκε από την Κινεζικη κυβέρνηση και στις 3 Απριλίου συνελήφθη από τις αρχές με πρόσχημα ένα έργο του, το οποίο θεωρήθηκε προσβλητικό.

Η σύλληψη του προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις. Οι κυβερνήσεις ΗΠΑ, Βρετανίας και Γερμανίας είναι λίγες μόνο απ’ αυτές που δηλώσαν επίσημα την αντίθεσή τους και προχώρησαν σε διπλωματικά διαβήματα για την απελευθέρωση του.

Περισσότερες πληροφορίες για την αυριανή διαμαρτυρία ΕΔΩ

Στο βίντεο που ακολουθεί ο Weiwei μιλάει, λίγες μέρες πριν συλληφθεί, για τις συνεχείς διώξεις και λογοκρισία του από την Κίνα και τον ρόλο του Ίντερνετ στην ελεύθερη επικοινωνία..

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κίνα Ai Weiwei διαμαρτυρία συγκέντρωση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ