Στη χώρα που Peugeot σημαίνει «πόρνη» και Coca Cola «γευστική διασκέδαση» - iefimerida.gr

Στη χώρα που Peugeot σημαίνει «πόρνη» και Coca Cola «γευστική διασκέδαση»

Peugeot
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά από μια σκληρή μέρα δουλειάς, ο μέσος Κινέζος δεν θέλει τίποτα περισσότερο από το να βγάλει τα καλά του παπούτσια, να φορέσει ένα ζευγάρι «ανθεκτικά κι επίμονα», να πάρει το «πολύτιμο άλογο» του και να κατευθυνθεί στο κοντινότερο μπαρ για μια «δύναμη της ευτυχίας» ή ένα μπουκάλι «γευστικής διασκέδασης».

Για τους δυτικούς, αυτά μεταφράζονται σε Nike, BMW, Heineken και Coca-Cola αντίστοιχα. Όσο αστείο όμως και να μας φαίνεται, η ιδιαίτερη σημασία που έχουν στις διάφορες κινεζικές διαλέκτους τα ονόματα από διάσημες φίρμες, προκαλεί πονοκέφαλο στις εταιρίες, που αναγκάζονται να αλλάζουν ονόματα προϊόντων, προκειμένου να καταφέρουν να τα διαφημίσουν.

Για κάποιες εταιρίες, όπως αυτές που αναφέρονται παραπάνω, το όνομα των προϊόντων τους δεν αποτελεί πρόβλημα, καθώς π.χ. στην περίπτωση της Coca-Cola, το κινέζικό της όνομα (Kekoukele) ακούγεται αρκετά σαν το επίσημο, αλλά έχει και νόημα που αποδίδει αυτό που θα ήθελαν οι διαφημιστές.

Επίσης, το καθαριστικό Tide, Taizi στα κινέζικα, σημαίνει «ξεφορτώνεται τη βρωμιά», Reebok, ή Rui bu, σημαίνει «γρήγορα βήματα», ενώ το όνομα της Colgate (Gao lu jie) σημαίνει «αποκαλύπτοντας την υπέρτατη καθαριότητα».

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπως αυτή της Microsoft, η οποία έπρεπε να αλλάξει το όνομα της μηχανής αναζήτησης Bing γιατί σημαίνει «ασθένεια», «ιός» ή «ελάττωμα». Η χειρότερη, είναι μάλλον η περίπτωση της Peugeot (Biao zhi) η οποία ακούγεται σαν τη λέξη που χρησιμοποιούν στην κινέζικη αργκό για να περιγράψουν την πόρνη, ενώ και τα καθαριστικά Mr. Muscle άλλαξαν το όνομά τους σε Mr. Powerful, καθώς η αρχική τους ονομασία σημαίνει «Κύριος κοτόπουλος».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ