Η αλβανική βεντέτα «Κανούν» δολοφόνησε τον πατέρα και τον 3χρονο γιο του - iefimerida.gr

Η αλβανική βεντέτα «Κανούν» δολοφόνησε τον πατέρα και τον 3χρονο γιο του

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το άγριο έγκλημα που συγκλόνισε πριν από λίγες ημέρες την τοπική κοινωνία της Καλαμάτας φαίνεται πως είναι αποτέλεσμα της αλβανικής βεντέτας «Κανούν».Τα θύματα ήταν ο 35χρονος πατέρας, Φιλίπ Μεσάι που ζούσε τα τελευταία 17 χρόνια στο χωριό Πλατύ και ο μόλις τριών ετών γιος του. Ο άτυχος άντρας βρέθηκε νεκρός με μία σφαίρα στο κεφάλι, ενώ το άτυχο παιδί ήταν σχεδόν αποκεφαλισμένο.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ο δράστης φαίνεται να ήταν μέσα στο αυτοκίνητο μαζί τα θύματα και μετά την αποτρόπαια πράξη του έσπρωξε το όχημα στο αρδευτικό κανάλι.

«Κανούν»: Ο αλβανικός νόμος αίματος

Οι πρώτες εκτιμήσεις των αρχών κάνουν λόγο για τη διαβόητη «Κανούν». Πρόκειται για το νόμο του αίματος σύμφωνα με τον οποίο, εάν κάποιος σκοτώσει άνθρωπο, η οικογένεια του θύματος έχει εφ' όρου ζωής χρέος να πάρει το «αίμα πίσω» σκοτώνοντας έναν άντρα από την οικογένεια του δολοφόνου. Η εκδίκηση κρατά μέχρι και 7 γενιές, το κυνηγητό είναι συνεχές και ανελέητο. Μοναδικός χώρος ασυλίας που προβλέπει το «Κανούν» είναι το σπίτι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα περίπου 3.000 άνθρωποι να μένουν για πάντα στα σπίτια τους, εγκλωβισμένοι σε πόλεις και χωριά της Βόρειας Αλβανίας, καταδικασμένοι να πεθάνουν εκεί

Κάποιοι βέβαια κατάφεραν να διαφύγουν στο εξωτερικό πληρώνοντας αδίστακτες συμμορίες για να τους φυγαδεύσουν, ωστόσο οι συγγενείς που είχαν «χρεωθεί» το Κανούν ήταν υποχρεωμένοι από το νόμο του αίματος να τους κυνηγούν παντού. Κάπως έτσι φαίνεται πως έφτασε και ο δολοφόνος στην Καλαμάτα και σκότωσε πατέρα και γιο.

Είχε βρει καταφύγιο στην Ελλάδα

Ο 35χρονος, Φιλίπ Μεσάι είχε έρθει στην Ελλάδα με το κύμα της μεγάλης μετανάστευσης από την Αλβανία πριν από 17 χρόνια ασχολήθηκε με διάφορες εποχικές εργασίες, τα τελευταία χρόνια δούλευε ως εργολάβος οικοδομών, ενώ ήταν και αναβάτης στους ιππικούς αγώνες που πραγματοποιούνται στο χωριό δύο φορές.

Το τραγικό είναι πως η οικογένεια του, (η γυναίκα και τα τέσσερα παιδιά του) δεν έμενε στο χωριό, αλλά στο χωριό Κούξι στη βόρεια Αλβανία και είχε έρθει πριν λίγες ημέρες για να επισκεφθεί. Μαζί ήρθε και ο 3χρονος γιος του Κέρι που βρέθηκε ΄δολοφονημένος στο αυτοκίνητο.

Οι έρευνες της Αστυνομίας βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ