Περίεργα «παιχνιδάκια» με το έλλειμμα του 2009 - iefimerida.gr

Περίεργα «παιχνιδάκια» με το έλλειμμα του 2009

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

«Μπαλάκι» μεταξύ της ΕΛΣΤΑΤ και των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών γίνεται ο χειρισμός του «φουσκωμένου» Ελλείμματος του 2009, με... διαιτητή τη EUROSTAT και φόντο τη δικαστική έρευνα που έχει ξεκινήσει κατά του σημερινού επικεφαλής της Στατιστικής Αρχής μετά από καταγγελίες ότι «παραφούσκωσε» το Έλλειμμα κατόπιν πιέσεων και υποδείξεων της EUROSTAT!

Μετά από δημοσίευμα των FINANCIAL TIMES για το ενδεχόμενο καταδίκης του Ανδρέα Γεωργίου για απιστία, ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ εξέδωσε ανακοίνωση για τα στοιχεία που αφορούν στα χρέη των νοσοκομείων και τα οποία αποτέλεσαν μια από τις αιτίες που το Έλλειμμα του 2009 εκτινάχθηκε στο 15,8% αντί 13,4%, φέρνοντας- όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα και οι καταγγελίες- τα γνωστά επώδυνα μέτρα.

Τι λέει ο κ. Γεωργίου; Ούτε λίγο ούτε πολύ ότι την ευθύνη γι΄αυτά τα στοιχεία δεν την έχει η ΕΛΣΤΑΤ αλλά το υπουργείο Οικονομικών! «Η ΕΛΣΤΑΤ διευκρινίζει ότι το θέμα των προβλέψεων του 2009 για τις οποίες τέθηκε το ερώτημα στη Κομισιόν δεν αφορά τα στατιστικά στοιχεία που παρήγαγε η ΕΛΣΤΑΤ για το 2009 στα πλαίσια της διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (7ΥΕ) Οκτωβρίου 2010, αλλά τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών για το 2009 που διαβιβάστηκαν με τη κοινοποίηση προς τη Eurostat στα πλαίσια της διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος στις 21 Οκτωβρίου 2009» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργίου συμπληρώνοντας ότι τα πρώτα στοιχεία που έστειλε ο ίδιος ήταν τον Μάρτιο του 2010.

Τη... σκυτάλη παρέλαβε η EUROSTAT, η οποία έσπευσε να καλύψει την ΕΛΣΤΑΤ με επιστολή της προς όλα τα μέλη της, αν και οι κακές γλώσσες επισημαίνουν ότι με αυτό το τρόπο ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας θέλει να αποσείσει τις όποιες ευθύνες που μπορεί να του αποδοθούν για το επίμαχο χρονικό διάστημα, όπου το ελληνικό Έλλειμμα «φούσκωνε» μήνα με το μήνα.

Ο κύκλος των άμεσα εμπλεκομένων έκλεισε (;) με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία σε πρώτη ανάγνωση καλύπτει την ΕΛΣΤΑΤ, αλλά με μια προσεκτική ανάγνωση διαπιστώνει κανείς ότι το υπουργείο επιχειρηματολογεί για τους χειρισμούς που έκανε την επίμαχη περίοδο για τα χρέη των νοσοκομείων. «Τον Οκτώβριο του 2009 διαπιστώθηκε ότι το ελληνικό δημόσιο είχε υποχρεώσεις, οι οποίες δεν είχαν καταγραφεί και ανέλαβε την καταγραφή και αποπληρωμή των υποχρεώσεων, όπως αυτών των νοσοκομείων σε προμηθευτές. Στο πλαίσιο αυτό, τόσο στο προσχέδιο όσο και στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού του 2010, που καταρτίστηκαν τον Οκτώβριο του 2009, υπήρχε ρητή πρόβλεψη για διαμόρφωση υποχρεώσεων των νοσοκομείων κατά το 2009 ύψους 2,2 δισ. ευρώ. Κατά συνέπεια, στην εκτίμηση διαμόρφωσης του ελλείμματος του 2009 στο 12,7% του ΑΕΠ είχε περιληφθεί μόνο το ποσό των υποχρεώσεων των νοσοκομείων του 2009 και όχι ανεξόφλητες υποχρεώσεις παλαιοτέρων χρήσεων» αναφέρει στην ανακοίνωση του το Υπουργείο, συμπληρώνοντας ότι «με την οριστική διαμόρφωση των μεγεθών του έτους 2009, όπως αποτυπώνεται στον Π/Υ του 2011, οι νέες υποχρεώσεις των νοσοκομείων για το έτος 2009 ανήλθαν τελικά σε 2.132 εκ.ευρώ από τα οποία, ποσό 1.498 εκ. καλύφθηκε μέσω επιχορήγησης από τον Τακτικό προϋπολογισμό και ποσό 634 εκ. παρέμεινε ως ανεξόφλητη οφειλή των νοσοκομείων, όπως απεστάλη από την ΕΛ.ΣΤΑΤ στη Eurostat τον Οκτώβριο του 2011 (ΕDP 10/2011). Είναι λοιπόν προφανές, ότι τα χρέη των νοσοκομείων δεν κατεγράφησαν στο σύνολό τους στο έλλειμμα του 2009, όπως υποστηρίζεται από κάποιους»...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ