Η αμήχανη απάντηση Κατρούγκαλου στο έγγραφο-φωτιά των δανειστών: Δεν απευθύνεται στην κυβέρνηση - iefimerida.gr

Η αμήχανη απάντηση Κατρούγκαλου στο έγγραφο-φωτιά των δανειστών: Δεν απευθύνεται στην κυβέρνηση

Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Να «μαζέψει» τα ασυμμάζευτα επιχειρεί ο υπουργός Εργασίας σχετικά με τις απαιτήσεις των δανειστών για σαρωτικές αλλαγές σε κατώτατο μισθό, αμοιβές εργαζομένων, συμβάσεις εργασίας, απολύσεις και απεργίες.

Σε δήλωσή του στον ΑΝΤ1, ο Γιώργος Κατρούγκαλος υποστηρίζει ότι το κείμενο που δημοσιεύει σήμερα Κυριακάτικη Εφημερίδα (σ.σ. Ελεύθερος Τύπος) «δεν απευθύνεται προς την Κυβέρνηση» αλλά πρόκειται «για υπόμνημα των δανειστών προς την Επιτροπή Ειδικών, που θα συντάξει πόρισμα για την αποτύπωση των καλών σχετικών πρακτικών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο στη συνέχεια θα αποτελέσει αντικείμενο σχολιασμού από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας».

Σύμφωνα με τον υπ. Εργασίας μόνο τρία ζητήματα θα μπουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. «Η Κυβέρνηση πέτυχε στη συμφωνία του Ιουλίου να περιορίσει το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης στα εργασιακά σε τρία μόνο ζητήματα: ένα που θέσαμε εμείς, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με άλλα λόγια την ανατροπή της εργασιακής απορρύθμισης των τελευταίων χρόνων, και δύο πάγια αιτήματα του ΔΝΤ που απηχούν την ιδεοληπτική του προσήλωση στον πιο ακραίο νεοφιλελευθερισμό: τις ομαδικές απολύσεις και το συνδικαλιστικό νόμο. Τίποτα άλλο δεν θα δεχθούμε να μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης» υποστηρίζει.

Ο Γ. Κατρούγκαλος προσθέτει δε πως «ως προς όλα τα θέματα που θα συζητηθούν δεν θα δεχθούμε καμιά επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, τίποτα ασύμβατο με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο».

Οπως υποστηρίζει «το εν λόγω κείμενο απηχεί τις γνωστές θέσεις του ΔΝΤ, τις οποίες επιδιώκουμε να απομονώσουμε και να εξουδετερώσουμε στην διαπραγμάτευση, ακριβώς όπως πετύχαμε στην διαπραγμάτευση του ασφαλιστικού, ως προς την άρνηση του να δεχθεί μια λελογισμένη αύξηση των εισφορών για να σωθούν οι συντάξεις».

Μάλιστα ανακοινώνει ότι «για το λόγο αυτό την Τρίτη το Υπουργείο Εργασίας έχει καλέσει σε συνάντηση τις οργανώσεις των κοινωνικών εταίρων για την διαμόρφωση ενιαίου κοινωνικού μετώπου στα εργασιακά. Η Ελλάδα θα επιστρέψει στην κοινωνική Ευρώπη μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης, δεν θα απομακρυνθεί περισσότερο από αυτήν».

Υπενθυμίζεται ότι στο 21 σελίδων έγγραφο που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπους οι δανειστές ζητούν σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά με ανατροπές σε όσα ισχύουν για τον κατώτατο μισθό, τις αμοιβές των εργαζομένων, τις συμβάσεις εργασίας, τις απολύσεις και τις απεργίες.

Οι εν λόγω αλλαγές που προτείνουν περιλαμβάνονται σε έγγραφο 21 σελίδων, που αποκαλύπτει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος» και το οποίο έδωσαν οι δανειστές στην κυβέρνηση μετά από το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Σε αυτό το έγγραφο-φωτιά, το κουαρτέτο αναφέρει ότι ο κατώτατος μισθός παραμένει υψηλότερος σε σύγκριση με άλλες χώρες και προτείνουν εμμέσως την κατάργηση της προϋπηρεσίας ή την αποσύνδεσή της από τις κατώτατες αμοιβές των ανειδίκευτων εργαζομένων. Παράλληλα στο στόχαστρο μπαίνει και η κατάργηση των επιδομάτων που καταβάλλονται με τη μορφή 13ου-14ου μισθού, με τους δανειστές να αναφέρουν ότι από το 2017 ο μισθός πρέπει να αποτελεί ένα μοναδικό ποσό αναφοράς, χωρίς κανένα επίδομα.

Στις απολύσεις προτείνουν την εξέταση της αύξησης του ορίου στα ποσοστά που ορίζει η κοινοτική οδηγία, δηλαδή από το 5% στο 10%

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ