Ωρα κούπας στη Γαλλία, ώρα για τον Πρωταθλητή

Το EURO 2016 ολοκληρώνεται απόψε (22:00, ΕΡΤ) με τον μεγάλο τελικό μεταξύ Πορτογαλίας και Γαλλίας στο «Σταντ Ντε Φρανς».

Οι... γηπεδούχοι «τρικολόρ» έχουν 3 νίκες σε 4 τελικούς (1984, 2000 στο EURO και 1998 στο Μουντιάλ) και είναι αήττητοι σε μεγάλες διοργανώσεις που έχουν γίνει στην έδρα τους εδώ και 18 αγώνες μετρώντας 16 νίκες και 2 ισοπαλίες. Η τελευταία ήττα της Γαλλίας στο «σπίτι» της ήταν στο Ευρωπαϊκό του 1960, όταν έχασε τον ημιτελικό με τη Γιουγκοσλαβία και τον αγώνα της τρίτης θέσης με την Τσεχοσλοβακία. Παράλληλα με νίκη η Γαλλία θα γίνει η τρίτη χώρα με τρεις κατακτήσεις Euro μετά τη Γερμανία και την Ισπανία.

Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ, που φιλοδοξεί να γίνει ο δεύτερος προπονητής που κατακτά το EURO ως παίκτης και προπονητής μετά τον Γερμανό Μπέρτι Φογκτς (1972-1996) φαίνεται πως θα εμπιστευτεί την ίδια ενδεκάδα που κερδίζει στο τουρνουά. Ο Γιορίς θα είναι κάτω από τα δοκάρια, Σανιά και Εβρά θα βρίσκονται στα άκρα της άμυνας, ενώ Κοσιελνί και Ουμτιτί θα είναι το δίδυμο στόπερ. Πογκμπά και Ματουιντί θα είναι το δίδυμο στα κεντρικά χαφ, ενώ Σισοκό και Παγέ θα πλαισιώνουν τον Γκριζμάν που θα κινείται πίσω από τον Ζιρού.

Η Πορτογαλία περιμένει ένα τίτλο εδώ και δεκαετίες Πρόκειται για τη χώρα με τις περισσότερες αναμετρήσεις σε EURO χωρίς να το κατακτήσει ποτέ, με 34 πριν τον αποψινό τελικό. Δώδεκα χρόνια μετά την αποτυχία της να φτάσει στο τρόπαιο στην έδρα της, όταν έχασε με 1-0 από την Ελλάδα, η Πορτογαλία έχει απόψε μια ιστορική ευκαιρία.

Ο Φερνάντο Σάντος που επί των ημερών του η Πορτογαλία είναι αήττητη σε 13 επίσημα ματς, δεν έχει κατακτήσει τίτλο από το Κύπελλο με την ΑΕΚ το 2002. Για τον αποψινό τελικό δεν έχει αγωνιστικά προβλήματα, καθώς ο Πέπε αποθεραπεύτηκε και θα επιστρέψει στο κέντρο άμυνας, δίπλα στον Φόντε. Ο Ρουί Πατρίσιο θα είναι κάτω από τα δοκάρια, ενώ Σέντρικ και Γκερέιρο θα είναι και πάλι τα μπακ, με τον Βιεϊρίνια να μένει στον πάγκο. Στο κέντρο θα βρίσκονται Ρενάτο Σάντσες, Γουίλιαμ Καρβάλιο, Αντριέν, ενώ Ζοάο Μάριο (αουτσάιντερ ο Κουαρέσμα), Νάνι και Ρονάλντο θα είναι στην επίθεση.

Η Γαλλία υπερέχει εντυπωσιακά στην προϊστορία των αγώνων της με την Πορτογαλία. Μετρά μόλις πέντε ήττες και μία ισοπαλία έχοντας συνολικά 18 νίκες, εκ των οποίων μάλιστα οι δέκα είναι συνεχείς. Μάλιστα η πιο πρόσφατη νίκη των Ιβήρων είναι ένα 2-0 σε φιλικό στο Παρίσι το 1975.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πορτογαλία Γαλλία Euro 2016

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ