Αδιαπραγμάτευτο το «όχι» της Γερμανίας στο ευρωομόλογο - iefimerida.gr

Αδιαπραγμάτευτο το «όχι» της Γερμανίας στο ευρωομόλογο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Το όχι στο ευρωομόλογο είναι αδιαπραγμάτευτη θέση της Γερμανίας » είπε σήμερα σε δημοσιογράφους ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας Φιλίπ Ρέσλερ, ενώ με τις θέσεις της Γερμανίας συστρατεύεται και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με το Reuters ο Ρέσλερ είπε πως ο ίδιος συζήτησε σε τηλεδιάσκεψη το ζήτημα τόσο με την Άνγκελα Μέρκελ όσο και με τον Χορστ Σιχόφερ (τον ηγέτη της Χριστιανο-σοσσιαλιστικής Ένωσης ) και πως και οι δύο τάχθηκαν κατά του ευρωομολόγου και πρόσθεσε «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανταλλάξουμε την απόφαση αλλαγής των συνθηκών της ΕΕ, με υποσχέσεις πως θα λάβουμε μέτρα που ζητούν κάποιες χώρες, όπως τα ευρωομόλογα»

Παράλληλα δήλωσε πως οι Γερμανοί συμφωνούν πως θα ήταν λάθος να πιέσουν την ΕΚΤ να αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο στη διαχείριση της κρίσης και πως η ανεξαρτησία της ΕΚΤ είναι ένα θετικό στοιχείο που πρέπει να διαφυλαχθεί. «Η ΕΚΤ θα πρέπει από μόνη της να αποφασίσει τί είναι σωστό» δήλωσε. .

Ο Ρέσλερ υπερασπίστηκε την επιβολή πιο αυστηρών και αυτόματων κυρώσεων για τις χώρες που σπάνε τους κανόνες διαχείρισης του ελλείμματος και είπε πως αυτό μπορεί να γίνει είτε με πάγωμα της εισροής κεφαλαίων από την ΕΕ προς τις χώρες παραβάτες είτε με την αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου σε αποφάσεις της ΕΕ και την κοινοτική παρέμβαση στην διαμόρφωση των εθνικών προϋπολογισμών των κρατών μελών.

Σύμφωνα με το δικό του πλάνο για την σταθερότητα στην ΕΕ το οποίο έχει καταθέσει και στην Μέρκελ, μπορεί να προχωρήσουμε σε σύσταση μιας Επιστροπής Σταθερότητας η οποία θα αναλάβει συντονιστικό ρόλο, θα προτείνει λύσεις για αύξηση της ανταγωνιστικότητας και θα ελέγχει τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών.

Τέλος ο Ρέσλερ εκτιμά ότι χρειάζονται μέχρι και 5 χρόνια για να διαχειριστεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Συμφωνεί με την Γερμανία και η ΕΚΤ - Τι είπε ο Ντράγκι

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί να παράσχει μόνο «περιορισμένη» βοήθεια στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους, προειδοποίησε ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι, αντιδρώντας στις συνεχιζόμενες εκκλήσεις προς τον ευρωπαϊκό θεσμό που εδρεύει στην Φρανκφούρτη να κάνει περισσότερα για να αποτρέψει το ενδεχόμενο να διαλυθεί το ενιαίο νόμισμα.

Αντιδρώντας στην αύξηση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας, η ΕΚΤ προβαίνει σε αγορές των ομολόγων τους από τον Αύγουστο. Έκτοτε όμως τα επιτόκια δανεισμού έχουν αυξηθεί περαιτέρω, και σε περιπτώσεις χωρών όπως το Βέλγιο και η Γαλλία--που προηγουμένως θεωρείτο ότι δεν απειλούνταν από πιέσεις των αγορών.

Πάντως μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ο Ντράγκι επέμεινε πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ «μπορεί να είναι μόνο ορισμένης» [διάρκειας], διότι αποσκοπεί απλώς να συμβάλλει να αντιμετωπιστεί η αναστάτωση στις χρηματαγορές και οι συνέπειές της για τη νομισματική πολιτική.

«Δεν έχει στόχο την δημιουργία ρευστότητας, δεν αποτελεί χρηματοδότηση κυβερνήσεων», επισήμανε ο Ντράγκι. «Δεν θα είναι αιώνιο, δεν μπορεί να συνεχίζεται επ' αόριστον», επέμεινε.

Παρ' όλ' αυτά ο Τζούλιαν Κάλοου, επικεφαλής οικονομολόγος της Barclays Capital για την Ευρώπη, είπε ότι ερμήνευσε την τοποθέτηση του Ντράγκι ως ένδειξη πως η ΕΚΤ ενδέχεται να κλιμακώσει «σημαντικά» την αγορά ομολόγων κρατών-μελών της ευρωζώνης σε περίπτωση που οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνήσουν την επόμενη εβδομάδα να καταστήσουν αυστηρότερη την δημοσιονομική τους πολιτική και να προχωρήσουν σε στενότερη δημοσιονομική ολοκλήρωση στη σύνοδο κορυφής.

«Άλλωστε, το άπειρο (για τις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ) απέχει πολύ από το σημερινό ρυθμό, όσο σημαντικός κι αν είναι», ανέφερε ο Κάλοου σε σχόλιό του.

Γάλλοι πολιτικοί και αρκετοί οικονομολόγοι καλούν την ΕΚΤ να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων και να αναλάβει ρόλο δανειστή της τελευταίας προσφυγής, υποστηρίζοντας ότι αυτά τα μέτρα είναι η μόνη βραχυπρόθεσμη λύση για να αποκρουστεί ο κίνδυνος διάλυσης της ευρωζώνης.

Οι συνθήκες της ΕΕ απαγορεύουν στην ΕΚΤ να δανείζει άμεσα σε κυβερνήσεις ή στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), ωστόσο η ιδέα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δώσει δάνεια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ώστε με τη σειρά του να προχωρεί σε δανειακές συμβάσεις, συζητείται τις τελευταίες ημέρες.

Ο Ντράγκι επέμεινε ότι «θα ήταν λάθος η ΕΚΤ να ενεργήσει εκτός της Συνθήκης» της ΕΕ, διότι «θα υποβαθμιζόταν η αξιοπιστία» του θεσμού, "που αυτές τις ημέρες είναι ο ισχυρότερος" στην ευρωζώνη.

Ευθυγραμμιζόμενος με τη γερμανική επιχειρηματολογία, ο πρόεδρος της ΕΚΤ επέμεινε ότι η βέλτιστη λύση θα ήταν μάλλον να συμφωνηθούν αυστηρότεροι κανόνες για την δημοσιονομική πειθαρχία «για να αρχίσει η αποκατάσταση [της] αξιοπιστίας» των κυβερνήσεων έστω κι αν οι μεταρρυθμίσεις θα χρειαστεί κάποιο διάστημα για να εφαρμοστούν.

«Μπορεί να ερωτηθούμε εάν και κατά πόσο ένα νέο σύνολο κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας θα αρκούσε για να σταθεροποιήσει τις αγορές και πώς ένα αξιόπιστο μακροπρόθεσμο όραμα μπορεί να βοηθήσει βραχυπρόθεσμα. Η απάντησή μας είναι ότι ασφαλώς είναι το πιο σημαντικό στοιχεία για να αρχίσει να αποκαθίσταται η αξιοπιστία», είπε ο Ντράγκι.

Η θέσπιση νέων αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων αναμένεται να μονοπωλήσει τη σύνοδο κορυφής της 8ης και 9ης Δεκεμβρίου.

"Πρέπει να διατηρήσουμε τις επιλογές μας ανοικτές. Οι βαθιές αλλαγές στις συνθήκες δεν θα πρέπει να αποκλειστούν αλλά υπάρχουν και ταχύτερες διαδικασίες", ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

«Το πιο σημαντικό πράγμα για την ΕΚΤ είναι να αποκαταστήσει τις ροές πιστώσεων ώστε να χρηματοδοτείται η πραγματική οικονομία» ανέφερε ο Ντράγκι.

Αναλυτές αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει άλλες 25 μονάδες βάσης του επιτοκίου της την ερχόμενη Πέμπτη και να λάβει περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας στον τραπεζικό τομέα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ