Γυναίκα θα είναι η επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας -Μέι εναντίον Λίντσομ - iefimerida.gr

Γυναίκα θα είναι η επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας -Μέι εναντίον Λίντσομ

Φωτογραφία σύνθεσης: Hannah McKay και Sean Dempsey/EPA/ΑΠΕ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δύο γυναίκες διεκδικούν το χρίσμα του Πρωθυπουργού της Βρετανίας καθώς στο δεύτερο γύρο ανάδειξης του νέου αρχηγού του κόμματος των Συντηρητικών της Βρετανίας η Τερέζα Μέι ήρθε πρώτη και ο Μάικλ Γκόουβ αποκλείστηκε.

Πιο συγκεκριμένα, μετά τον αποκλεισμό του Λίαμ Φοξ και την αποχώρηση από την διεκδίκηση του θώκου από τον Στίβεν Κράμπ την περασμένη Τρίτη, σήμερα αποκλείστηκε και ο Μάικλ Γκόουβ, αφήνοντας τις δυο γυναίκες, Μέι και Λίντσομ, να αναμετρούνται για την αρχηγία των Τόρις.

Στην σημερινή ψηφοφορία μεταξύ των βουλευτών των Συντηρητικών, η Τερέζα Μέι συγκέντρωσε 199 υποστηρικτές, η Άντρεα Λίντσομ 84 και ο Μάικλ Γκόουβ 46 και έτσι, ως τελευταίος της κούρσας σε ψήφους, αποκλείστηκε από την επόμενη φάση, όπου τα μέλη του κόμματος πια θα αποφασίσουν μεταξύ των δυο τελικών υποψηφιοτήτων για το ποια θα ηγηθεί της χώρας και του κόμματος.

Όπως φαίνεται θα είναι η πρώτη φορά μετά και την πρωθυπουργία της Μάργκαρετ Θάτσερ που μια γυναίκα θα μετακομίσει στην γνωστή πρωθυπουργική κατοικία στο Λονδίνο, στον αριθμό 10 της Ντάουνιγκ Στριτ.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη αντίστοιχη ψηφοφορία, στον πρώτο γύρο της διαδικασίας, την περασμένη Τρίτη, η Μέι κατάφερε να αποσπάσει 34 επιπλέον ψήφους, ενώ η Λίντσομ μόλις 18, κάτι το οποίο δείχνει και τη δυναμική των δυο υποψηφιοτήτων.

Ελάχιστοι πια στο Γουέστμινστερ ή στα δημοσιογραφικά γραφεία της χώρας πιστεύουν ότι η Λίντσομ μπορεί να ανακόψει το φαβορί της κούρσας, που δεν είναι άλλη από την υπουργό Εσωτερικών Τερέζα Μέι.

Μάλιστα, σε δημοσκόπηση της YouGov μεταξύ 994 μελών των Συντηρητικών (στο τελικό στάδιο θα κληθούν τα περίπου 200.000 μέλη των Τόρις να επιλέξουν τον αρχηγό τους) η Μέι συγκεντρώνει το 63% των προτιμήσεων, έναντι μόλις 31% που υποστηρίζει την υπουργό Ενέργειας, Άντρεα Λίντσομ.

Να σημειώσουμε εδώ ότι η Λίντσομ υποστήριξε το Brexit κατά το πρόσφατο δημοψήφισμα, ενώ η Μέι είχε, αν και διστακτικά, υποστηρίξει την παραμονή της χώρας της στην ΕΕ.

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος η κ. Μέι δήλωσε:

«Είμαι ενθουσιασμένη που κέρδισα την υποστήριξη τόσων πολλών από τους συναδέλφους μου. Η ψηφοφορία αυτή δείχνει ότι το Συντηρητικό Κόμμα μπορεί να ενωθεί ξανά - και υπό την ηγεσία μου αυτό ακριβώς θα συμβεί.

Το διακύβευμα συνίσταται σε τρία πράγματα. Γιατί χρειαζόμαστε μια αποδεδειγμένα ισχυρή ηγεσία για να διαπραγματευθεί την καλύτερη συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να ενώσει το Κόμμα μας και τη χώρα μας, και για να κάνει τη Βρετανία μια χώρα που δεν ενδιαφέρεται μόνο για τους προνομιούχους λίγους, αλλά για κάθε έναν από εμάς.

Αυτοί είναι οι στόχοι που οι συνάδελφοί μου υπερψήφισαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία σήμερα, και είμαι βέβαιη ότι θα κερδίσουν την υποστήριξη και των μελών μας. Καθώς και την υποστήριξη της χώρας στο σύνολό της».

Σύμφωνα με το καταστατικό του Συντηρητικού κόμματος, οι βουλευτές του καλούνται σε διαδοχικούς γύρους να ψηφίζουν τον υποψήφιο της προτίμησης τους, με τον τελευταίο σε σταυρούς υποψήφιο να αποκλείεται κάθε φορά, μέχρι να απομείνουν δυο τελικές υποψηφιότητες, οι οποίες και θα τεθούν στην κρίση των μελών του κόμματος για να αποφασίσουν ποιος θα ηγηθεί των Τόρις και της χώρας (Οι Συντηρητικοί κέρδισαν τις πρόσφατες εκλογές του 2015 και κατέχουν την κυβέρνηση).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ