Φιλόδοξο πρότζεκτ Ρώσων στην Επίδαυρο: Οι πρώτες φωτογραφίες του Οιδίποδα - iefimerida.gr

Φιλόδοξο πρότζεκτ Ρώσων στην Επίδαυρο: Οι πρώτες φωτογραφίες του Οιδίποδα

φωτογραφία ©Patroklos Skafidas
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ρώσοι πρωταγωνιστές συμπράττουν με Έλληνες συναδέλφους τους, σε μία δίγλωσση εκδοχή του Οιδίποδα.

Το Εθνικό Θέατρο συνεργάζεται για πρώτη φορά με το φημισμένο θέατρο Βαχτάνγκοφ, παρουσιάζοντας τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου Ρίμας Τούμινας 29 & 30 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Πρόκειται για μία συμπαραγωγή με Ρώσους και ΄Έλληνες ηθοποιούς και τον Βίκτωρ Ντομπρονράβοφ στον κεντρικό ρόλο.

Εντυπωσιασμένος δήλωσε ο Ρίμας Τούμινας από την Επίδαυρο. «Τρόμαξα στην πρώτη εικόνα. Είπα 'φεύγω για τη Μόσχα'», όσο για την παράσταση δηλώνει πως υπάρχει λίγο στρες, αλλά πιστεύει πως όλοι μαζί θα τα καταφέρουνε.

Φιλόδοξο πρότζεκτ Ρώσων στην Επίδαυρο: Οι πρώτες φωτογραφίες του Οιδίποδα  | iefimerida.gr 0

Στη φιλόδοξη παραγωγή οι Έλληνες πρωταγωνιστές που «κρατούν» τον απαιτητικό χορό, του αρχαίου δράματος, είναι οι Γιώργος Γάλλος, Σωκράτης Πατσίκας και μαζί τους Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Θανάσης Βλαβιανός, Δημήτρης Γεωργιάδης, Κώστας Κοράκης, Δαυίδ Μαλτέζε, Λεονάρδος Heifetz-Μπατής, Γιώργος Στάμος, Σπύρος Τσεκούρας. Στη παράσταση ο Λιθουανός καλλιτέχνης χρησιμοποιεί και δύο παιδιά, την Αφροδίτη Αντωνάκη και την Γεωργία Μητροπούλου.
Την απόδοση των χορικώνέχει κάνει η Ελσα Ανδριανού, ενώ την πρωτότυπη μουσική των χωρικών έχει γράψει ο Θοδωρής Αμπαζής.

Φιλόδοξο πρότζεκτ Ρώσων στην Επίδαυρο: Οι πρώτες φωτογραφίες του Οιδίποδα  | iefimerida.gr 1

Το κοινό της Επιδαύρου θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την παράσταση με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.

Ο Οιδίποδας Τύραννος του Σοφοκλή, το εμβληματικότερο, ίσως, δράμα της αρχαίας γραμματείας, ανήκει στο Θηβαϊκό κύκλο. Σύμφωνα με τις πηγές διδάχθηκε για πρώτη φορά το 428 π.Χ. , εν μέσω του Πελοποννησιακού πολέμου και του λοιμού που είχε αποδεκατίσει το λαό της Αθήνας.
Στο επίκεντρο της προβληματικής του έργου τίθεται το άτομο σε σχέση με την προσωπική του ελευθερία, την εξουσία, την κοινωνία και τη θεϊκή βούληση.

Φιλόδοξο πρότζεκτ Ρώσων στην Επίδαυρο: Οι πρώτες φωτογραφίες του Οιδίποδα  | iefimerida.gr 2

Τα ανάκτορα της Θήβας έχουν γεμίσει από ικέτες που ζητούν από τον βασιλιά Οιδίποδα να βοηθήσει το λαό. Ο λοιμός, που αποδεκατίζει την πόλη, έχει ανησυχήσει και τον ίδιο το βασιλιά, που έχει ζητήσει χρησμό από το μαντείο των Δελφών. Ο χρησμός του Απόλλωνα προβλέπει πως η πόλη θα σωθεί μόλις βρεθεί ο υπαίτιος για το θάνατο του βασιλιά Λάιου και αποβληθεί από την πόλη. Ο Οιδίποδας ξεκινά την έρευνα, που όσο πιο βαθιά πηγαίνει τόσο πιο κοντά τον φέρνει στην αλήθεια. Ο ίδιος που έσωσε τη Θήβα από τη μάστιγα της Σφίγγας, ο ίδιος τώρα την μολύνει με τις πράξεις του.
Η παράσταση θα παρουσιαστεί στη Μόσχα τον προσεχή Νοέμβριο.

Φιλόδοξο πρότζεκτ Ρώσων στην Επίδαυρο: Οι πρώτες φωτογραφίες του Οιδίποδα  | iefimerida.gr 3

Ποιος είναι ο Ρίμας Τούμινας

Είναι ο άνθρωπος που καταχειροκροτήθηκε απο το ελληνικό κοινό για τις παραστάσεις του «Μασκαράτα» και «Θείος Βάνιας» στο θέατρο Μπάντμιντον.
Ιδρυτής του Θεάτρου Mάλι στο Βίλνιους, καλλιτεχνικός διευθυντής του Eβγκένι Βαχτάνγκοφ, θεάτρου που αποτελεί σημείο αναφοράς στην πολιτιστική ιστορία της Ρωσίας μετρώντας 95 χρόνια συνεχούς λειτουργίας από τότε που το ίδρυσε ο πρωτοπόρος σκηνοθέτης Ευγένιος Βαχτάνγκοφ. Το 1999 ο Τούμινας αποχώρησε από την Κρατική Ακαδημία Θεάτρου της Λιθουανίας έχοντας σκηνοθετήσει πάνω από 20 παραστάσεις σε θέατρα της πατρίδας του και του εξωτερικού. Υπό τη διεύθυνσή του το θέατρο Βαχτάνγκοφ εξελίχτηκε σε κορυφαίο θίασο της Μόσχας και ολόκληρης της Ρωσίας με παραστάσεις sold out στη Ρωσία και στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ