Ηράκλειο: Μετακομίζουν στο χωριό για να νοικιάσουν τα σπίτια τους σε τουρίστες - iefimerida.gr

Ηράκλειο: Μετακομίζουν στο χωριό για να νοικιάσουν τα σπίτια τους σε τουρίστες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Wikimedia
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον δρόμο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις σπιτιών άνοιξαν οι συμφωνίες με τους δανειστές.

Ετσι, δίνουν τη δυνατότητα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες να νοικιάσουν τις κατοικίες τους, μέσα από δημοφιλείς διαδικτυακές πλατφόρμες ή μέσω ιδιωτικών μισθωτήριων συμβολαίων, χωρίς την ανάγκη έκδοσης ειδικού σήματος από τον ΕΟΤ

Και αυτό γιατί από τον περασμένο Νοέμβριο καταργήθηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση Ειδικού Σήματος Λειτουργίας σε τουριστικά καταλύματα αλλά και ο ορισμός για τα τουριστικά καταλύματα, σύμφωνα με τον οποίο δεν εντάσσονταν μέχρι πρόσφατα η βραχυχρόνια εκμίσθωση στη συγκεκριμένη κατηγορία. Επομένως δόθηκε το «πράσινο φως» για βραχυχρόνιες εκμισθώσεις ακινήτων σε ιδιώτες χωρίς την ανάγκη έκδοσης Ειδικού Σήματος Λειτουργίας. Έτσι, πολλοί βρήκαν την ευκαιρία να κερδίζουν ένα επιπλέον εισόδημα για κάποιους μήνες αφορολόγητα!

Σύμφωνα με τον παλαιότερο νόμο, για να μισθώσει κάποιος το σπίτι του σε ιδιώτη, έπρεπε είτε να λάβει ειδικό σήμα λειτουργίας ως τουριστικό κατάλυμα ή η μίσθωση αυτή να γίνει με ειδική σύμβαση μεταξύ των δύο εμπλεκομένων πλευρών. Σε κάθε άλλη περίπτωση, οι παραβάτες αντιμετώπιζαν την απειλή του προστίμου των 50.000 ευρώ!

Όμως με το νέο ΦΕΚ, όποιος έχει ένα διαμέρισμα, μια μεζονέτα, ή μία βίλα μπορεί να το εκμισθώνει, για όσο διάστημα επιθυμεί, προκειμένου να έχει έσοδα από το ακίνητο αυτό, χωρίς να κινδυνεύει να χαρακτηριστεί το ακίνητο του ως «τουριστικό». Με δεδομένο ότι τα ακίνητα που εκμισθώνονται για προσωρινή χρήση παύουν, με βάση την κατάργηση των συγκεκριμένων παλαιότερων άρθρων να θεωρούνται τουριστικά καταλύματα, άνοιξε ο δρόμος για την εκμίσθωση ακινήτων ακόμη και για λίγες ημέρες!

Το ζήτημα αυτό απασχολεί τόσο τους επαγγελματίες του κλάδου που ζητούν τη θέσπιση κανόνων όσο και το ίδιο το Υπουργείο Τουρισμού που ετοιμάζει νομοθετικό πλαίσιο. Το φαινόμενο παρατηρείται και στο Ηράκλειο, με αρκετούς δημότες να... ξεσπιτώνονται και να μετακομίζουν στο χωριό, νοικιάζοντας τα σπίτια τους σε τουρίστες, προκειμένου να έχουν ένα πρόσθετο και κυρίως αφορολόγητο εισόδημα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο «Ράδιο Κρήτη» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας επιχειρηματιών ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων ανατολικής Κρήτης και αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας, Μανώλης Αγιομυργιαννάκης, η πλήρης απελευθέρωση της τουριστικής μίσθωσης χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες έφερε αυτά τα αποτελέσματα… «Για να μην περάσουμε τελείως στην απέναντι όχθη, καλό θα ήταν να υπάρξει μία ρύθμιση της εκκρεμότητας αυτής», σημειώνουν εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου.

Πηγή: ekriti.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ