Παιχνίδια με το φως: Τοποθετεί στον ναό του Αγίου Μάρκου στο Λονδίνο 700 καθρέφτες - iefimerida.gr

Παιχνίδια με το φως: Τοποθετεί στον ναό του Αγίου Μάρκου στο Λονδίνο 700 καθρέφτες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Βρετανίδα καλλιτέχνης Liz West εγκατέστησε ένα ευρύ φάσμα φωτός και χρωμάτων μέσα στον ιστορικό ναό του Αγίου Μάρκου, στο κεντρικό Λονδίνο, με τίτλο «Our Colour Reflection».

Εκατοντάδες καθρέφτες, σε σχήμα δίσκου, διαφορετικών διαμέτρων απο 30, μέχρι 60 εκατοστών, 15 διαφορετικών χρωμάτων, βρίσκονται στο πάτωμα του αυστηρού εσωτερικού του κτίσματος.
Αντανακλούν τις ακτίνες φωτός που εισβάλλουν από έξω και ραντίζουν τον χώρο με μια βεντάλια αποχρώσεων.

Παιχνίδια με το φως: Τοποθετεί στον ναό του Αγίου Μάρκου στο Λονδίνο 700 καθρέφτες | iefimerida.gr 0

«Η εγκατάσταση Our Colour Reflection γεννά έναν διάλογο μεταξύ του θεατή και του σκηνικού, χρησιμοποιώντας περισσότερους από 700 καθρέπτες από επιχρωματισμένο ακρυλικό. Όλοι είναι τοποθετημένοι σε διαφορετικά ύψη ώστε ταυτόχρονα και να αντανακλούν την οροφή του παλιού κεντρικού κλίτους, αποκαλύπτοντας πλευρές του αρχιτεκτονήματος που στην αντίθετη περίπτωση θα παρέμεναν αόρατες, αλλά και να προβάλλουν χρώμα προς τα πάνω μέσα στο εσωτερικό του ιστορικού ναού» εξηγεί η Liz West.

«Είναι παιχνιδιάρικο, ευγενικό, καθηλωτικό και πιθανώς η πιο βαθυστόχαστη και ήσυχη δουλειά μου» εξομολογείται.
Αφηγείται ότι από τότε που έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης έχει κρυφακούσει σχόλια επισκεπτών «Μια κυρία παρατήρησε ότι έμοιαζε σαν το χρωματιστό γυαλί να είχε πέσει απ' τα παράθυρα στο πάτωμα, τρεμοπαίζοντας στο ηλιόφως. Το έργο αλλάζει διαρκώς, ανάλογα με την ώρα. Καθώς πέφτει το σκοτάδι, οι προβολείς στο εσωτερικό σκορπίζουν ζωηρόχρωμες κηλίδες προς τα πάνω, στο εσωτερικό του πρώην ναού. Με το φως της μέρας, ένας επισκέπτης στεκόταν περιμένοντας μια ηλιαχτίδα να περάσει τα παράθυρα και να προσκρούσει πάνω στους καθρέφτες. Όλοι είπαν ότι έμοιαζε σαν να περιμέναμε ένα ουράνιο τόξο να ξεπηδήσει, κι όταν συνέβη ήταν για λίγο, πριν εξαφανιστεί το ίδιο γρήγορα, αλλά είχε αφήσει ένα λαμπερό κι αστραφτερό ίχνος στο μυαλό τους».

Παιχνίδια με το φως: Τοποθετεί στον ναό του Αγίου Μάρκου στο Λονδίνο 700 καθρέφτες | iefimerida.gr 1

«Η επόμενη παραγγελία είναι για την έκθεση Summer Colour and Vision στο Natural History Museum και θα επιτρέπει στους επισκέπτες να δουν τον εαυτό τους υπό ένα διαφορετικό φως καθώς μπαίνουν στον εκθεσιακό χώρο και βρεθούν μέσα στο έργο μου. Το Our Spectral Vision εμπνέεται από το χρωματικό φάσμα του Νεύτωνα: ακτίνες φωτός σε κάθε χρώμα του ουράνιου τόξου θα εξακοντίζονται από πέντε πρίσματα, κατασκευασμένα από ειδικό χρωματιστό γυαλί, δημιουργώντας μια οπτική παραίσθηση.
Άλλωστε οι εμπνεύσεις της Liz West είναι αστείρευτες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ