Προβάδισμα για την Τερέζα Μέι στο Συντηρητικό Κόμμα -Αποκλείστηκε ο Λίαμ Φοξ - iefimerida.gr

Προβάδισμα για την Τερέζα Μέι στο Συντηρητικό Κόμμα -Αποκλείστηκε ο Λίαμ Φοξ

Φωτογραφία: Andy Rain/EPA/ΑΠΕ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Tο 50% των ψήφων των βουλευτών των Τόρις απέσπασε στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας για τη διαδικασία ανάδειξης του νέου αρχηγού των Συντηρητικών και επομένως και του επόμενου πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Πιο συγκεκριμένα, η Τερέζα Μέι έλαβε 165 ψήφους, ενώ δεύτερη αναδείχθηκε η Άντρεα Λίντσομ με 66, τρίτος ο Μάικλ Γκόουβ με 48, τέταρτος ο Στίβεν Κραμπ με 34 και τελευταίος ο πρώην υπουργός Άμυνας, Λίαμ Φοξ που συγκέντρωσε την υποστήριξη μόλις 16 βουλευτών.

Η Μέι έλαβε μια ψήφο παραπάνω απο το σύνολο των ψήφων που έλαβαν συνολικά οι ανθυποψήφιοί της (165-164)..

Σύμφωνα με τη διαδικασία, ο τελευταίος σε ψήφους κάθε γύρου, αποκλείεται από τη διαδικασία, μέχρι να απομείνουν δυο υποψήφιοι, οι οποίοι και θα αξιολογηθούν στο τελικό στάδιο από τα μέλη του κόμματος.

Ο επόμενος γύρος είναι προγραμματισμένος για την ερχόμενη Πέμπτη, ενω αν χρειαστεί ακόμη ένας, αυτός θα λάβει χώρα την επόμενη Τρίτη.

Ήδη πολλοί αναλυτές αναφέρουν σε βρετανικά ΜΜΕ ότι η διαφορά που κατάφερε η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, είναι τόσο μεγάλη που καθιστά σχεδόν περιττή τη συνέχιση της ψηφοφορίας, με κάποιους να την χρίζουν ήδη την επόμενη πρωθυπουργό της χώρας και αρχηγό των Τόρις.

Άλλοι πάλι τονίζουν ότι η κούρσα θα καταλήξει σε μια «αναμέτρηση γυναικών», καθώς ήδη ο Στίβεν Κράμπ δέχεται πιέσεις να αποσυρθεί από την διαδικασία, με το σύνολο σχεδόν των υποστηρικτών του να μετακινούνται στο στρατόπεδο της Μέι, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την εκλεκτή των Brexiters, Άντρεα Λιντσομ, η οποία έλαβε και τη στήριξη του Μπόρις Τζόνσον.

Όντως, αργά το απόγευμα της Τρίτης, ο Στιβεν Κραμπ, μιλώντας στο BBC ανακοίνωσε την αποχώρηση του απο την κούρσα διαδοχής του Ντέιβιντ Κάμερον, αφήνωντας πλέον μόνο τρείς υποψηφίους να διεκδικούν την αρχηγία των Τόρις. Ο Κραμπ δήλωσε μάλιστα ότι θα στηρίξει «με όλη του την καρδιά» το φαβορί πλέον, Τερέζα Μέι.

Δήλωση στήριξης υπέρ της Μέι έκανε και ο Λίαμ Φοξ, μετα τον αποκλεισμό του -ως τελευταίος της ψηφοφορίας, υποστηρίζοντας ότι η Μέι «θα είναι μια πολύ καλή Πρωθυπουργός».

Να σημειωθεί εδώ ότι η Τερέζα Μέι υποστήριξε την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, αν και διστακτικά.

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, η κ. Μέι εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Είμαι ικανοποιημένη με αυτό το αποτέλεσμα, και πολύ ευγνώμων στους συναδέλφους μου για την υποστήριξή τους σήμερα.

Υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά μας: να ενώσουμε το κόμμα μας και τη χώρα μας, να διαπραγματευτούμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία για την αποχώρηση μας από την ΕΕ, και να κάνουμε την Βρετανία να δουλεύει για όλους.

Είμαι η μόνη υποψήφια που μπορεί να προσφέρει αυτά τα τρία πράγματα ως πρωθυπουργός, και απόψε είναι σαφές ότι είμαι επίσης η μόνη ικανή να κινητοποιήσω τη στήριξη του σύνολου του Συντηρητικού κόμματος.

Ανυπομονώ να συνεχιστεί η συζήτηση για το μέλλον της Βρετανίας - στο κοινοβούλιο και σε ολόκληρη τη χώρα.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ