Ταινία οι ιστορίες μιας εκ των τελευταίων μαρτύρων του ναζισμού -Διετέλεσε γραμματέας του Γκέμπελς - iefimerida.gr

Ταινία οι ιστορίες μιας εκ των τελευταίων μαρτύρων του ναζισμού -Διετέλεσε γραμματέας του Γκέμπελς

φωτογραφίες: filmfest-muenchen.de
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία ταινία όπου η γραμματέας του Γκέμπελς αφηγείται ιστορίες απο την ταραχώδη ζωή της, προβάλλεται 6 Ιουλίου στο Μόναχο.

Η Μπρουνχίλντε Πόμσελ, 105 χρονών σήμερα, είναι μια εκ των τελευταίων μαρτύρων του ναζισμού. Υπήρξε γραμματέας του υπουργού Προπαγάνδας Γιόζεφ Γκέμπελς και τα όσα έχουν στιγματίσει το μυαλό της, αποτέλεσαν το υλικό ενός ντοκιμαντέρ που θα παρουσιαστεί την Τετάρτη στο Μόναχο.
«Μια ζωή στη Γερμανία» είναι ο τίτλος της ταινίας που σκηνοθέτησαν τέσσερις καλλιτέχνες και αφορά στη μαρτυρία της γυναίκας η οποία τα τελευταία τρία χρόνια του πολέμου ήταν στενογράφος του υπουργού Προπαγάνδας Γιόζεφ Γκέμπελς.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της DW, οι Κρίστιαν Κρένες, Όλαφ Μύλερ, Ρόλαντ Στροχόφερ και Φλόριαν Βαϊγκενσάμερ μέσα από ένα υλικό συνεντεύξεων τεσσάρων ωρών δημιούργησαν μια ασπρόμαυρη ταινία σε ύφος ντοκιμαντέρ.
Ανάμεσα τα κομμάτια της συνέντευξης παρεμβάλλονται εικόνες της εποχής, όπως είναι προπαγανδιστικό υλικό των ναζί καθώς επίσης και κινηματογραφήσεις των συμμάχων.

Ταινία οι ιστορίες μιας εκ των τελευταίων μαρτύρων του ναζισμού -Διετέλεσε γραμματέας του Γκέμπελς  | iefimerida.gr 0

Όταν ξεκίνησε η ταινία, η Μπρουνχίλντε Πόμσελ ήταν ήδη 101 ετών και οι σκηνοθέτες γνώριζαν πως ο χρόνος που θα τους απέμενε δεν ήταν πλέον πολύς. Όπως λέει ο Κρίστιαν Κρένες στη Deutsche Welle, παρόλο που τα γυρίσματα ήταν πολύ κουραστικά για την ηλικιωμένη Μπρουνχίλντε Πόμσελ, η ίδια επέδειξε μεγάλη πειθαρχία και ήταν η πρώτη φορά που μιλούσε εκτενώς για το θέμα.
Οι σκηνοθέτες την ανακάλυψαν τυχαία στο πλαίσιο μιας άλλης έρευνας που έκαναν. Δεν ήταν τόσο εύκολο να την πείσουν διότι η μέχρι τότε εμπειρία της από συνεντεύξεις και παρουσιάσεις δεν ήταν ιδιαίτερα καλή. Με τον καιρό τα κατάφεραν.

«Όταν στο τέλος της δείξαμε την ταινία, η οποία της άρεσε πολύ, μας είπε πόσο σημαντικό είναι στο τέλος της ζωής να κρατάς έναν καθρέφτη και να αναγνωρίζεις τι έκανες λάθος» λέει ο Κρίστιαν Κρένες.

Η Μπρουνχίλντε Πόμσελ φαίνεται μέσα από την διήγηση της να καταλαβαίνει το επιμέρους αλλά όχι το σύνολο. Στην ταινία εκφράζει τη λύπη της για τη θανάτωση των παιδιών του Γκέμπελς από τους γονείς τους αλλά και για την αντιστασιακή Σοφί Σολ και τον αδελφό της και λέει «αν είχαν κρατήσει το στόμα τους κλειστό σήμερα θα ζούσαν. Τα καημένα τα παιδιά… ».

Η ταινία θα παρουσιαστεί από 7 μέχρι 17 Ιουλίου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ιερουσαλήμ και στη συνέχεια από 21 Ιουλίου μέχρι 7 Αυγούστου στο Σαν Φρανσίσκο. Άγνωστο ωστόσο παραμένει πότε θα βγει στους γερμανικούς κινηματογράφους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ