Δημοσκοπήσεις: Τον Σεπτέμβριο η Μεγάλη Βρετανία θα έχει γυναίκα πρωθυπουργό, την Τερέζα Μέι - iefimerida.gr

Δημοσκοπήσεις: Τον Σεπτέμβριο η Μεγάλη Βρετανία θα έχει γυναίκα πρωθυπουργό, την Τερέζα Μέι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ποιος μπορεί να αντισταθεί στην Τερέζα Μέι; Οι συντηρητικοί βουλευτές άρχισαν σήμερα Τρίτη να ψηφίζουν για να επιλέξουν τον νέο ηγέτη τους, ο οποίος θα είναι και ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός.

Πέντε υποψήφιοι βρίσκονται στην κούρσα της διαδοχής. Μεγάλο φαβορί η σημερινή υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι, η οποία ελπίζει να λάβει στήριξη από 330 βουλευτές των Τόρις, όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα γύρω στις 6 το απόγευμα.

Δύο άλλες ψηφοφορίες θα γίνουν την Πέμπτη και την ερχόμενη Τρίτη, ώστε να καταλήξουν σε δύο υποψηφίους. Στη συνέχεια, τα 150.000 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος θα ψηφίσουν διά αλληλογραφίας τον έναν από τους δύο και το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στις 9 Σεπτεμβρίου.

Δημοσκοπήσεις: Τον Σεπτέμβριο η Μεγάλη Βρετανία θα έχει γυναίκα πρωθυπουργό, την Τερέζα Μέι | iefimerida.gr 0

Η Τερέζα Μέι είχε στηρίξει την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ, αλλά δεν έκανε προεκλογική εκστρατεία. Σήμερα θεωρείται η επικρατέστερη για να διαδεχτεί τον Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά κανείς δεν γνωρίζει ακόμη ποιος θα είναι ο δεύτερος που θα επικρατήσει στην κούρσα.

Δημοσκοπήσεις: Τον Σεπτέμβριο η Μεγάλη Βρετανία θα έχει γυναίκα πρωθυπουργό, την Τερέζα Μέι | iefimerida.gr 1


Λογικότερο φαίνεται να επικρατήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ, ένας από τους φανατικούς του Βrexit, ο οποίος, ωστόσο, δεν έχει την εμπιστοσύνη των βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος, αφού η υποψηφιότητά του κρίθηκε ως προδοσία στον Μπόρις Τζόνσον.

Δημοσκοπήσεις: Τον Σεπτέμβριο η Μεγάλη Βρετανία θα έχει γυναίκα πρωθυπουργό, την Τερέζα Μέι | iefimerida.gr 2


Ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας της υπουργού Ενέργειας Αντρέα Λίντσομ, στήριξη που θεωρήθηκε ως πράξη εκδίκησης για τον Γκόουβ. Ο Μπόρις Τζόνσον αποκάλεσε την Αντρέα Λίντσομ, 53 ετών, «σκεπτόμενη, καλοσυνάτη και έμπιστη», λέξεις που δεν θα χρησιμοποιούσε προφανώς για τον πρώην υποστηρικτή του στην καμπάνια του Βrexit Μάικλ Γκόουβ.

Δημοσκοπήσεις: Τον Σεπτέμβριο η Μεγάλη Βρετανία θα έχει γυναίκα πρωθυπουργό, την Τερέζα Μέι | iefimerida.gr 3


Η Αντρέα Λίντσομ ήταν σχεδόν άγνωστη ως σήμερα. Δούλεψε στο Σίτι του Λονδίνου και διακρίθηκε κατά την εκστρατεία υπέρ του Βrexit για τις τοποθετήσεις της στην τηλεόραση, αφού ήταν ήρεμες και αποφασιστικές.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του σάιτ ConservativeHome, η Τερέζα Μέι έρχεται πρώτη (120), αφού έλαβε στήριξη ακόμα και από τον αδελφό του Μπόρις Τζόνσον, Τζο Τζόνσον. Η Αντρέα Λίντσομ έρχεται δεύτερη (39), ο Μάικλ Γκόουβ τρίτος (26), ο υφυπουργός Συντάξεων Στίβεν Κραμπ με 22 και ο πρώην υπουργός Αμυνας Λίαμ Φοχ τελευταίος (7).

Αν αυτή η τάση επιβεβαιωθεί, το Ηνωμένο Βασίλειο θα γνωρίσει τον ερχόμενο Σεπτέβριο τη δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργό της ιστορίας του, μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ.

Μια άλλη δημοσκόπηση που έγινε ανάμεσα στα μέλη του κόμματος από το Ινστιτούτο YouGov δίνει συντριπτική νίκη της Τερέζα Μέι αν γίνει ο τελικός ανάμεσα στις δύο γυναίκες. Οι πέντε υποψήφιοι υπερασπίστηκαν τις θέσεις τους το βράδυ της Δευτέρας σε σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών μπροστά στους βουλευτές του κόμματος.

Η Τερέζα Μέι επανέλαβε την πρόθεσή της, αν εκλεγεί, να λάβει υπ' όψιν και το μέλλον των 3 εκατ. Ευρωπαίων πολιτών που έχουν εγκατασταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ολοι οι αντίπαλοί της λένε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ό,τι κι αν συμβεί, η Τερέζα Μέι δείχνει αποφασισμένη να κρατήσει σκληρή γραμμή για να ισοφαρίσει το γεγονός ότι δεν έκανε προεκλογική εκστρατεία υπέρ του Βrexit.

Οσον αφορά την ενεργοποίηση του άρθρου 50, το οποίο αποτελεί το σημείο εκκίνησης για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας σε δύο χρόνια από την ΕΕ, η Τερέζα Μέι και ο Μάικλ Γκόουβ συμφωνούν ότι δεν υπάρχει βιασύνη, παρά την ανυπομονησία των Ευρωπαίων. Αντίθετα, η Αντρέα Λίντσομ θέλει να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Βrexit το συντομότερο δυνατόν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ