Αντουάν Γκριεζμάν: Ο κοντός Γάλλος σταρ που τον απέρριψε η πατρίδα του - iefimerida.gr

Αντουάν Γκριεζμάν: Ο κοντός Γάλλος σταρ που τον απέρριψε η πατρίδα του

Φωτογραφία: Wikipedia
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ζινεντίν Ζιντάν, ο πληρέστερος Γάλλος ποδοσφαιριστής, μεγάλωσε μακριά από την οικογένειά του αφού από την ηλικία των 12 ετών, αναγκάστηκε να μάθει τα μυστικά του ποδοσφαίρου μακριά από το σπίτι του. Ο Αντουάν Γκριεζμάν που καθοδηγεί τη Γαλλία στο EURO, αποχωρίστηκε την στοργή των γονιών του σε ηλικία 13 ετών. Τα σημάδια της μοίρας που δείχνει να επαναλαμβάνεται...

Διανύει το 13ο έτος της ηλικίας του, όταν ένας κύριος τον πλησιάζει στο σχολείο, του δίνει ένα φάκελο με την εξής εντολή «Θα τον ανοίξεις όταν πας στο σπίτι, μαζί με τους γονείς σου».

Ο μικρός τότε, Αντουάν Γκριεζμάν, ένα συνεσταλμένο παιδί που περνούσε σχεδόν απαρατήρητο στις σχολικές αίθουσες αλλά και στις ακαδημίες της UF Macon, δεν παράκουσε την εντολή. Υπήρχε όμως μια λεπτομέρεια. Οι γονείς του Αλσατού βρίσκονταν σε διακοπές στην Τυνησία, οπότε περίμενε υπομονετικά να επιστρέψουν. Οταν αυτό συνέβη, ανακάλυψαν στο φάκελο έναν τηλεφωνικό αριθμό και το όνομα του Ερίκ Ολατ. Αυτός ήταν ο σκάουτερ, ο οποίος είχε δει στον μικροκαμωμένο πιτσιρικά αυτά πουν δεν έβλεπαν οι Γάλλοι.

Ο Ολάτ έπεισε τους γονείς του να πάρει τον Γκριεζμάν στην Ισπανία. Οι γαλλικοί σύλλογοι στους οποίους είχε απευθυνθεί ο πατέρας του, απέρριπταν δίχως δεύτερη κουβέντα τον Γκριεζμάν λόγω σωματοδομής. Ομως ο Ολάτ πίστευε, εκείνη την περίοδο που είχε αρχίσει να γίνεται γνωστός ο Λιονέλ Μέσι, πως το ύψος δεν παίζει ρόλο.

Τα πρώτα βράδια ο Γκριεζμάν – όπως παραδέχθηκε πολλά χρόνια αργότερα – έκλαιγε και δεν μπορούσε να κοιμηθεί αφού η απουσία της οικογένειάς του ήταν τη δεδομένη χρονική στιγμή βαρύ φορτίο. Αν και φοίτησε σε γαλλικό σχολείο, ο Γκριεζμάν άρχισε να αποκτά μια καθαρά ισπανική νοοτροπία με πολλές επιρροές από την Ουρουγουάη.

Ο Μάρτιν Λασάρτε το 2009 προσελήφθη στη θέση του προπονητή της Σοσιεδάδ και το πρώτο πράγμα που ζήτησε ήταν να δει παίκτες από την ομάδα Νέων. Διέκρινε το ταλέντο του Γκριεζμάν και έδωσε εντολή να ακολουθήσει την αποστολή στην προετοιμασία ενώ σιγά-σιγά άρχισε μια προσπάθεια σκληραγώγησης με πολλά βίντεο ποδοσφαιρικών μαχών από τα γήπεδα της Ουρουγουάης.

Για να αποκτήσει μάλιστα ποικιλία στο παιχνίδι του ο Γκριεζμάν, ο Λασάρτε ζήτησε τη βοήθεια του συμπατριώτη του Κάρλος Μπουένο, ο οποίος εκείνη την περίοδο αγωνίστηκε δανεικός στο Ανοέτα πετυχαίνοντας 12 γκολ σε 33 συμμετοχές.

Ο Μπουένο έμαθε στον Γκριεζμάν όλα όσα ξέρει ο Γάλλος στον αέρα. Ο τρόπος με τον οποίο προστατεύει το χώρο του όταν πηδά για κεφαλιά, είναι προϊόν εκπαίδευσης του Ουρουγουανού ενώ ακόμη και ο «λυσσασμένος» τρόπος με τον οποίο μπαίνει στις μάχες, πηγάζει από το πάθος των Ουρουγουανών.

«Είχε γίνει τόσο καλός στον αέρα, που τον χρησιμοποιούσαμε και στα κόρνερ που αμυνόμασταν», είχε παραδεχθεί ο Λασάρτε, ο οποίος πριν τον Γκριεζμάν, είχε ανακαλύψει τον Λουίς Σουάρες. «Ο Σουάρες από την πρώτη στιγμή θυμάμαι ότι έλεγε πως κάποια στιγμή θα παίξει στην Μπαρτσελόνα. Ο Γκριεζμάν πάλι, δεν έβλεπε την στιγμή να αγωνιστεί για την εθνική Γαλλίας», παραδέχθηκε πρόσφατα ο Ουρουγουανός.

Ο Γκριεζμάν, είναι πλέον ο άνθρωπος που οδηγεί την εθνική ομάδα της χώρας του στον τελικό. Μιας ποδοσφαιρικής χώρας, στα στενά της οποίας δεν βρήκε μια θέση για μάθει το ποδόσφαιρο που τόσο λάτρευε αλλά αναγκάστηκε να ξενιτευτεί στην αγκαλιά των Βάσκων της Σοσιεδάδ.

Σύμφωνα με τον μύθο που δημιούργησε ο ισπανικός Τύπος, όταν ήταν 15 ετών, ως ball boy σε ένα εντός έδρας παιχνίδι της Σοσιεδάδ με την Ρεάλ Μαδρίτης, ζήτησε από τον Ζινεντίν Ζιντάν το σορτσάκι του. Ο Ζιζού, μπήκε στα αποδυτήρια με το εσώρουχο αφού δεν μπορούσε να αρνηθεί στο συμπατριωτάκι του, διακρίνοντας τη λάμψη στα μάτια του. Εκτοτε, αυτό το σορτσάκι, του μεγαλύτερου Γάλλου ποδοσφαιριστή, αποτέλεσε για τον Γκριεζμάν οδηγό και κίνητρο ταυτόχρονα, για να πετύχει τους στόχους του. Για πολλούς, είναι αυτό που τον οδηγεί στην κορυφή της Ευρώπης!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ αντουαν γκριεζμαν Γαλλία Euro 2016
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ