Τα hedge funds, η επίθεση στην Πειραιώς και η σιωπή της ΝΔ - iefimerida.gr

Τα hedge funds, η επίθεση στην Πειραιώς και η σιωπή της ΝΔ

Φωτογραφία: Sooc/Nίκος Λυμπερτάς
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Προβληματισμό, ανησυχία και αμηχανία προκαλεί στην επιχειρηματική κοινότητα αλλά και σε μέρος του πολιτικού κόσμου η επίθεση που δέχεται η τράπεζα Πειραιώς από αμερικανικό, κερδοσκοπικό, hedge fund που κατέχει το 10% της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας, με στόχο να την ελέγξει.

Το fund του κ. Πόλσον έχει έρθει σε συμμαχία με άλλα ξένα funds, με αποτέλεσμα, κατέχοντας περίπου το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, να προσπαθούν να ανατρέψουν τη διοίκηση της Πειραιώς, προκειμένου να αναλάβουν τη διαχείριση των χρυσοφόρων «κόκκινων» δανείων των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ετσι, όπως λένε στην αγορά, αν το fund του κ. Πόλσον καταφέρει να θέσει υπό τον έλεγχό του τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, θα αποκτήσει τεράστια πολιτική και οικονομική ισχύ, αφού θα διαχειριστεί την αναδιάρθρωση και την πώληση του μεγαλύτερου μέρους των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν δανειοδοτηθεί από την Πειραιώς, προσδοκώντας σε τεράστιες υπεραξίες.

Εχοντας επενδύσει 300 εκατ. ευρώ θα διαχειριστούν ένα χαρτοφυλάκιο αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, προσδοκώντας να αποκομίσουν θηριώδη κέρδη.

Μολονότι η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι δείχνουν να συνειδητοποιούν τον κίνδυνο ενός βίαιου αφελληνισμού της επιχειρηματικότητας, το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης, η ΝΔ, που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί τον κόσμο των επιχειρήσεων, σιωπά μπρος σε αυτή την πρωτοφανή επίθεση που δέχεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αφού είναι προφανές ότι μια ενδεχόμενη πτώση της Πειραιώς θα ανοίξει την όρεξη των ξένων funds και για άλλες τράπεζες που κατέχουν επιχειρηματικά δάνεια που βρίσκονται υπό αναδιάρθρωση.

Είναι προφανές ότι για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία θα χρειαστεί μια εις βάθος αναδιάρθρωση των δανείων των ελληνικών επιχειρήσεων με υγιείς και σύγχρονους όρους, αλλά με κανόνες τραπεζικούς και όχι με όρους που θα επιβάλλουν ξένα funds, που ενδιαφέρονται πρωτίστως για μεγάλες και εύκολες κερδοφορίες, αδιαφορώντας επί της ουσίας για το μέλλον της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Είναι προφανές ότι ο ελληνικός πολιτικός κόσμος οφείλει να αντιδράσει σε αυτή την επίθεση που δέχεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και που απειλεί με αφανισμό την ελληνική επιχειρηματικότητα, καθώς μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις θα πωληθούν για ψίχουλα κάνοντας ακόμη πιο πλούσιους τους ξένους «επενδυτές».

Κυρίως η ΝΔ που εκπροσωπεί τον λεγόμενο αστικό κόσμο και την οικονομία της αγοράς, οφείλει να αντιδράσει αποτρέποντας μια καταστροφική εξέλιξη για την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τράπεζα Πειραιώς επιχειρήσεις hedge funds
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ