Σε τροχιά επανίδρυσης, με τη βούλα της «Τρόικα», η Κεντροαριστερά - iefimerida.gr

Σε τροχιά επανίδρυσης, με τη βούλα της «Τρόικα», η Κεντροαριστερά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κίνηση με ιδιαίτερο πολιτικό στίγμα σημειώθηκε χθες το βράδυ σε εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης «Π80» η οποία μετονομάστηκε σε «Κίνηση για την 4η Δημοκρατία» με την παρουσία του Ανδέρα Λοβέρδου, της Άννας Διαμαντοπούλου, του Γιάννη Ραγκούση και του Ηλία Μόσιαλου.

Για τους παροικούντες την «πράσινη Ιερουσαλήμ», η «Παρέα της ΠΑΣΠ» ή αλλιώς Π80, ήταν μια τάση εντός του ΠΑΣΟΚ με στόχο να συσπειρώσει όλους εκείνους που τη δεκαετία του 1980 είχαν βρεθεί είτε στην Πασπ είτε στο ΠΑΣΟΚ. Η τάση αυτή είχε εξελιχθεί σε μια δεξαμενή σκέψης (think tank) με στόχο την αναζωογόνηση του Κινήματος και την μετάβαση σε ένα νέο πολιτικό σύστημα.

Τον Φεβρουάριο, η «Π80» είχε οργανώσει συνάντηση στην οποία διακήρυξε το «τέλος της μεταπολίτευσης» και του «παλαιού καθεστώτος» με στόχο την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού και τη μετάβαση στην «Τέταρτη Ελληνική Δημοκρατία».

Χθες, «η παρέα του 80» ξανασυναντήθηκε στο μπαρ Baccaro στην οδό Σοφοκλέους και αυτή τη φορά μετονομάστηκε σε «Κίνηση για την 4η Ελληνική Δημοκρατία» (Κ4Δ). Αυτή όμως η συνάντηση έγινε υπό τα βλέμματα της «ομάδας των τεσσάρων», της Άννας Διαμαντοπούλου, του Ανδρέα Λοβέρδου, του Γιάννη Ραγκούση και του Ηλία Μόσιαλου.

Η «τρόικα» και ο κ. Μόσιαλος παρευρέθησαν στην εκδήλωση μαζί με τα επιτελεία τους αν και δεν ανέβηκαν στο βήμα. Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ανάμεσα στους οποίους οι Οδυσσέας Βουδούρης, Δημήτρης Καρύδης, Γιάννης Βλαντής, Ηλίας Καρανίκας, Θανάσης Οικονόμου, Φραγκίσκος Παρασύρης και Όλγα Ρεντάρη.

Στο πλαίσιο της συνάντησης παρουσιάστηκαν «5+1 θέσεις» που αφορούν την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού και τη δημιουργία ενός μετώπου που θα προωθήσει τα παρακάτω:

1.Προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, με συλλογική υπευθυνότητα και κοινωνική δικαιοσύνη
2. Ο ιδιωτικός τομέας ατμομηχανή της νέας ανάπτυξης
3. Συμμαχία ευθύνης
4. Εκστρατεία κατά της διαφθοράς
5. Πολιτικό σύστημα: Υπεράσπιση της πολιτικής και των ιδεών
6. Ενότητα, όχι κατακερματισμός της δημοκρατικής παράταξης

Οι παραπάνω θέσεις αναλύθηκαν διεξοδικά, ενώ σε επικοινωνιακό επίπεδο κυρίαρχες ήταν οι αναφορές περί τέλους «του παλαιού καθεστώτος, της μεταπολίτευσης και της 3ης ελληνικής δημοκρατίας».Πολλοί επεσήμαναν, ότι «το ΠΑΣΟΚ αυτοπαγιδεύτηκε στο σύνθημα 'λεφτά υπάρχουν' το οποίο αποδείχθηκε εξωπραγματικό» ενώ δρυμύ κατηγορώ ασκήθηκε στην κυβέρνηση συνολικά η οποία ποτέ δεν είχε «σαφές σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης».

Μεγάλη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να εκφράσει ξανά τις κοινωνικές δυνάμεις ενώ επισημάνηκε η ανάγκη εκπόνησης ενός συγκεκριμένου πολιτικού σχεδίου.

Οι προτάσεις που έγιναν αφορούσαν την κατάργηση του πρωθυπουργο-κεντρικού μοντέλου καθώς και την αναδόμηση της Κεντροαριστεράς που θα προβάλει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και θα καταπολεμήσει τη διαφθορά. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε και η μετονομασία του «ηλεκτρονικού think tank» του Π80 σε «Κίνηση για την 4η Δημοκρατία» (K4Δ).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ