Τι περιμένετε από την ΕΕ; Τι απάντησαν οι Ευρωπαίοι - iefimerida.gr

Τι περιμένετε από την ΕΕ; Τι απάντησαν οι Ευρωπαίοι

φωτογραφία: pixabay.com
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα πρέπει να αποτελεί νούμερο ένα προτεραιότητα για την ΕΕ, λένε οι Ευρωπαίοι πολίτες σε έρευνα του Ευρωβαρομέτρου.

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 9 και 18 Απριλίου και συμμετείχαν 27.969 άτομα από όλη την Ευρώπη, ενώ το δείγμα ήταν αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού στο σύνολό του.

Την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ακολουθούν, η αντιμετώπιση της ανεργίας, της φοροδιαφυγής και το μεταναστευτικό που αποτελούν μερικά από τα πιο σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους Ευρωπαίους πολίτες.

Όσοι συμμετείχαν στην έρευνα κλήθηκαν να απαντήσουν στο αν η ΕΕ πρέπει να παρεμβαίνει λιγότερο ή περισσότερο σε μια σειρά διαφορετικών θεμάτων.
Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών που συμμετείχε στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου θα ήθελε η ΕΕ να παρεμβαίνει περισσότερο σε αρκετούς από τους δεκαπέντε τομείς για τους οποίους ερωτήθηκαν.
Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας (82%) και η αντιμετώπιση της ανεργίας (77%), αποτελούν τις δύο βασικές προτεραιότητες για τους Ευρωπαίους πολίτες, ενώ το 40% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης στην ΕΕ.
Τα τρία μέτρα που πιστεύουν ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία είναι η καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (42%), ο αγώνας ενάντια στις ρίζες της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης (41%) και η ενίσχυση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ (39%).

Επίσης, 75% των ερωτηθέντων θέλει η ΕΕ να αναλάβει περισσότερη δράση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, 74% στο προσφυγικό, 71% στην προστασία των εξωτερικών συνόρων, ενώ το 67% θέλει να δει περισσότερα από την ΕΕ στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ήδη εργάζεται σε τομείς που αποτελούν προτεραιότητα για τους Ευρωπαίους πολίτες.
Για παράδειγμα, στο ζήτημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, οι ευρωβουλευτές εργάζονται για τη δημιουργία νομοθεσίας που θα ποινικοποιεί την προετοιμασία τρομοκρατικής ενέργειας αλλά και για τη δημιουργία αυστηρότερων κανόνων για την αγορά και την ιδιοκτησία όπλων.
Στον τομέα της φορολογίας, το ΕΚ αναμένεται να υποβάλει προτάσεις για την θέσπιση αυστηρότερων κανόνων για την φορολογία των πολυεθνικών εταιρειών, ενώ έχει δημιουργήσει και ειδική επιτροπή που εξετάζει τις αποκαλύψεις για τα έγγραφα του Παναμά.
Επίσης, στο ζήτημα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, το ΕΚ αναμένεται να εγκρίνει τη δημιουργία ενιαίου συστήματος ελέγχου των συνόρων της ΕΕ, που θα σχηματιστεί με βάση τη Frontex και τις αρμόδιες για τη διαχείριση των συνόρων αρχές των κρατών μελών.
Τέλος, τρείς στους τέσσερις Ευρωπαίους (74%), πιστεύουν ότι αυτά που ενώνουν τους πολίτες των κρατών μελών είναι σημαντικότερα από αυτά που τους χωρίζουν.

Ελληνες πολίτες
Στην Ελλάδα οι πολίτες επιθυμούν μεγαλύτερη παρέμβαση από την ΕΕ σε μια σειρά ζητημάτων. Μερικά από τα σημαντικότερα είναι η τρομοκρατία (83%), η αντιμετώπιση της ανεργίας (84%), η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (73%), το μεταναστευτικό (84%) αλλά και η προστασία των εξωτερικών συνόρων (78).
Επίσης, το 67% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα συμφώνησε ότι αυτά που ενώνουν τους πολίτες των διαφορετικών κρατών μελών της ΕΕ είναι σημαντικότερα από αυτά που τους χωρίζουν.

Παράλληλα, σχεδόν τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι αυτά που τους ενώνουν είναι σημαντικότερα από αυτά που τους χωρίζουν.

Τι περιμένετε από την ΕΕ; Τι απάντησαν οι Ευρωπαίοι  | iefimerida.gr 0


Σε επίπεδο ΕΕ, σχεδόν τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες θεωρούν ότι αυτά που ενώνουν τους Ευρωπαίους είναι σημαντικότερα από αυτά που τους χωρίζουν (74%, +2 μονάδες σε σύγκριση με το 2014). Το 19% δεν συμφωνεί με αυτή τη δήλωση.
Σε εθνικό επίπεδο, ο αριθμός των ερωτηθέντων που πιστεύουν ότι αυτά που ενώνουν τους Ευρωπαίους είναι σημαντικότερα από αυτά που τους χωρίζουν αυξήθηκε σε 22 κράτη μέλη, και υπερβαίνει το 80% σε 12 κράτη μέλη, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στη Μάλτα 93% (+9), στη Σουηδία 89% (+2), και στην Ιρλανδία (+2), τη Λιθουανία (+1) και τη Φινλανδία (+1) 85%. Αντίθετα, τα υψηλότερα ποσοστά διαφωνίας με αυτή τη δήλωση σημειώνονται στην Ελλάδα (30%, +2), τη Γαλλία (29%, -2) και την Αυστρία (28%, -2).

πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ