Το χρηματιστήριο καλπάζει, η λίρα καταρρέει -Τα μυστήρια του Λονδίνου

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Τράπεζας της Αγγλίας Μάρκ Κάρνεϊ ανακοίνωσε την Πέμπτη 30 Ιουνίου ότι θα μπορούσε να χαλαρώσει την νομισματική του πολιτική, σύντομα, «εξαιτίας των οικονομικών προοπτικών που επιδεινώθηκαν», μετά το δημοψήφισμα των Βρετανών υπέρ του Brexit.


«Μια κάποια νομισματική χαλάρωση θα είναι απαραίτητη αυτό το καλοκαίρι», δήλωσε ο κ. Κάρνεϊ.
Η δήλωσή του προκάλεσε αυτόματα νέα μείωση της λίρας, η οποία έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο τα τελευταία δύο χρόνια. Προκάλεσε επίσης άνοδο στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Οι επενδυτές υπολογίζουν, πράγματι, ότι θα μειωθούν τα επιτόκια και η αξία της λίρας αν η Τράπεζα της Αγγλίας υλοποιήσει αυτή την απόφαση. Ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με υψηλή άνοδο σε σχέση με το κλείσιμο της προηγούμενης ημέρας, στους + 144,27ήτοι 6 504,33 μονάδες.
Η Τράπεζα της Αγγλίας επανέλαβε ότι ανέμενε πως η ψήφος υπέρ της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ευρωπαϊκή ένωση θα άλλαζε σημαντικά τις προοπτικές για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. «Η αβεβαιότητα για τον ρυθμό, το βάθος της κλίμακας των αλλαγών [που θα προκύψουν από το Brexit] πιθανόν να επηρεάσουν τις οκονομικές μας προοπτικές για ένα διάστημα» προέβλεψε ο κεντρικός τραπεζίτης στην δεύτερη τηλεοπτική παρέμβασή του μετά το Brexit.
«Ολη αυτή η αβεβαιότητα συνέβαλε στο να δημιουργηθεί ένα είδος μετα-τραυματικού συνδρόμου στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις καθώς και στις αγορές, δηλαδή μια τρομακτική ευαισθησία» που ενέχει κινδύνους για το μέλλον, παρατήρησε ο κ. Κάρνεϊ. Ο τραπεζίτης επανέλαβε ότι ότι η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας είναι έτοιμη να ρίξει 250 δις λίρες αν παραστεί ανάγκη.


Οι ευρωπαϊκές αγορές αναπνέουν
Τα αποτελέσματα αυτών των δηλώσεων έγιναν αισθητά και στα άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία έκλεισαν με άνοδο για τρίτη συνεχή ημέρα, αφού πρώτα έζησαν ταραχώδεις συνεδριάσεις μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Το Παρίσι έκλεισε με +1, η Φραγκφούρτη με +0,71, το Μιλάνο με +1,57, οι Βρυξέλλες με +1,45, η Μαδρίτη με +0,72%.
Και οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν με άνοδο (Dow Jones +1,33%), καθώς και ο δείκτης Nasdaq.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Λονδίνο Χρηματιστήριο ανεβαίνει

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ