Τι σημαίνει για το Brexit η αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον -Πώς θα γίνει το διαζύγιο με την ΕΕ - iefimerida.gr

Τι σημαίνει για το Brexit η αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον -Πώς θα γίνει το διαζύγιο με την ΕΕ

Φωτογραφία: Shutterstock/Alexandra Thompson
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H απόσυρση του Μπόρις Τζόνσον από την κούρσα της διαδοχής των Τόρις ξαναγράφει το σενάριο του Βrexit, υποστηρίζει ο Independent.

Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου μέχρι το πρωί της Πέμπτης θεωρούνταν το φαβορί για την ηγεσία των Τόρις και άρα για τη θέση του πρωθυπουργού που θα διαπραγματευόταν το Brexit και τη νέα συμφωνία της Βρετανίας με την ΕΕ. Ωστόσο, το μεσημέρι, μετά και την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Μάικλ Γκόουβ, αποσύρθηκε.

Ο Independent επιχειρεί να δώσει μια εξήγηση για το τι μπορεί να συνέβη αυτό και περιγράφει εμμέσως τις συνέπειες: Ποιο είναι το όραμα των διεκδικητών της πρωθυπουργίας για τη νέα σχέση Βρετανίας-ΕΕ.

Γράφει ο Ιndependent: «Ο Μπόρις Τζόνσον, στη στήλη του στην Telegraph τη Δευτέρα είχε παρουσιάσει το όραμά του για μια Βρετανία ελάχιστα διαφορετική σε σχέση με αυτή προ Βrexit. ''Ο βρετανικός λαός θα εξακολουθεί να είναι σε θέσεη να πηγαίνει να εργαστεί στην ΕΕ, να ζει εκεί, να ταξιδεύει, να σπουδάζει, να αγοράζει σπίτια. Θα συνεχίσει να υπάρχει ελεύθερο εμπόριο καθώς και πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Η μόνη αλλαγή -η οποία δεν θα γίνει με βιασύνη- είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα βγει από το ασυνήθιστο και αδιαφανές σύστημα νομοθεσίας της ΕΕ'', έλεγε».

Ολα αυτά τη στιγμή που Ανγκελα Μέρκελ και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες ξεκαθάριζαν, ωστόσο, ότι η Μεγάλη Βρετανία δεν θα έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά εάν δεν αποδεχθεί τους κανόνες της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων.

Ηταν τόσο μετριοπαθείς οι αλλαγές που είχε στο μυαλό του ο Μπόρις Τζόνσον, σχολιάζει o Independent, που πολλοί άρχισαν να αναρωτιούνται αν ψηφίζοντας για Brexit, ουσιαστικά είχαν ψηφίσει για... παραμονή! Μάλιστα, το εν λόγω άρθρο είχε τρομάξει τους υποστηρικτές του Τζόνσον στη δεξιά πτέρυγα του Συντηρητικού κόμματος.

Εχοντας κερδίσει την εκστρατεία υπέρ του Brexit στηριζόμενος στο μεταναστευτικό και υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να πάρουμε πίσω τον έλεγχο των συνόρων μας», ο Μπόρις Τζόνσον είχε δεσμευτεί για κάτι που ξαφνικά φάνηκε απρόθυμος να τηρήσει.

«Πίσω από τις κλειστές πόρτες ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου είχε προσπαθήσει να καθησυχάσει τους Τόρις ότι δεν θα κάνει καμία συμφωνία που να περιλαμβάνει ελευθερία κυκλοφορίας. Ωστόσο, όλα αυτά που έγιναν τις τελευταίες 24 ώρες σαφέστατα δείχνουν ότι κάποιοι δεν πείστηκαν. Και έτσι, τώρα, την πρωθυπουργία διεκδικούν η Τερέζα Μέι και ο Μάικλ Γκόουβ», προσθέτει ο Independent.

Kλείνοντας, ο βρετανικός ιστότοπος παραθέτει το όραμα της Μέι για τη νέα σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ και εικάζει τη γραμμή που θα ακολουθήσει ο Γκόουβ, θέλοντας έτσι να καταδείξει τις διαφορές τους με τον Τζόνσον αλλά και το τι θα διεκδικήσει τελικά η Βρετανία από την ΕΕ:

«Στην ομιλία της χθες η Μέι περιέγραψε το πώς θα επαναδιαπραγματευτεί με την ΕΕ. Ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για την ελεύθερη κυκλοφορί ακαι προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για το αντίθετο δεν θα γίνει αποδεκτή. Ωστόσο, για την ενιαία αγορά, είπε ότι θέλει όλες οι βρετανικές επιχειρήσει να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην ενιαία εμπορική αγορά αγαθών και υπηρεσιών. Η αναφορά στις «υπηρεσίες» είναι σημαντική γιατί περιλαμβάνει τον τραπεζικό τομέα. Η μόνη χώρα με πρόσβαση στην ενιαία αγορά που δεν υπόκειται, όμως, στους κανόνες της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων, είναι ο Καναδάς. Και η συμφωνία που έχει δεν περιλαμβάνει τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Οι προτάσεις της Μέι δείχνουν ότι θα επιδιώξει μια προσέγγιση του τύπου '' και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο'' στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Από την άλλη ο Μάικλ Γκόουβ απλά... δεν έχει παρουσιάσει το δικό του όραμα για τη νέα σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ. Είπε ότι θα καθορίσει τις επόμενες ημέρες το διαπραγματευτικό του πλαίσιο. Αλλά για να κερδίσει τη στήριξη της δεξιά πτέρυγας των Τόρις, η οποία αντιτίθεται στην υποψηφιότητα Μέι, θα πρέπει να χαράξει σκληρή γραμμή για το μεταναστευτικό και να αποκλείσει κάθε περίπτωση υιοθέτησης κανόνων περί ελεύθερης κυκλοφορίας».

».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ