Βεστερβέλε: «Αλλαγές στην ΕΕ, και όσοι θέλουν ακολουθούν» - iefimerida.gr

Βεστερβέλε: «Αλλαγές στην ΕΕ, και όσοι θέλουν ακολουθούν»

Γκουίντο Βεστερβέλε
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες μάλιστα θα γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα,, και θα προχωρήσουν μόνον με όσους θέλουν να τις ακολουθήσουν, προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκούιντο Βέστερβελε.

Στην ομιλία που παρευρέθηκε και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας, ο κ. Βεστερβέλε, επεσήμανε ακόμη την ανάγκη να ληφθούν άμεσα δραστικές αποφάσεις, προς την μερική αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Παρόντος τόσο του κ. Δήμα όσο και του Πολωνού ομολόγου του Ράντεκ Σικόρσκι, ο Γερμανός υπουργός, είπε πως: «Οι δομικές μεταρρυθμίσεις σημαίνουν για παράδειγμα καλύτερο σύστημα ελέγχων, ότι δηλαδή πρέπει να δεχτούμε τις αυτόματες κυρώσεις. Άρα πρέπει να διορθώσουμε το σύστημα όπου δεν λειτούργησε και για αυτό υπάρχει η αναγκαιότητα να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Εκείνο που χρειαζόμαστε επίσης είναι μια περιορισμένη αλλαγή των συνθηκών, γιατί είδαμε ότι οι συμφωνίες και οι συνθήκες που είχαμε μέχρι τώρα δεν λειτούργησαν ακριβώς, έτσι ώστε οι συνέπειες αν κάποιος παραβιάσει τους κοινούς κανόνες να μην εξαρτάται από την πολιτική θέληση αλλά να αποφασίζεται αυτόματα. Και αν κάποιος ζητήσει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να ξέρουμε ότι αυτή η χώρα κάνει τη δουλειά της».

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει τόσο στην Κομισιόν όσο και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, οι γερμανικές προτάσεις για την δημιουργία ενός «σκληρού πυρήνα» εντός της Ευρωζώνης.

«Όποιος δεν θέλει, μπορεί να μην ενταχθεί σε αυτή την προσπάθεια, αλλά αυτός είναι ο τρόπος να προχωρήσουμε» δήλωσε ο Βεστερβέλε.

Στο βήμα ανέβηκε και ο κ. Δήμας τονίζοντας πως όντως χρειάζεται κάποια τροποποίηση των συνθηκών, ωστόσο θα έπρεπε να ληφθούν υπόψιν οι διαφορές στις δυνατότητες των ευρωπαϊκών χωρών, γιαυτό άλλωστε υπάρχουν ήδη «οι πολιτικές εντός της ΕΕ, προκειμένου οι χώρες να γίνονται περισσότερο ίσες».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ