Tι παιχνίδι παίζουν οι κερδοσκόποι με την Τράπεζα Πειραιώς - iefimerida.gr

Tι παιχνίδι παίζουν οι κερδοσκόποι με την Τράπεζα Πειραιώς

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στον αέρα βρίσκεται η τοποθέτηση του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστου Παπαδόπουλου, αφού ο SSM απέσυρε την έγκριση που είχε δώσει.


Η αιφνίδια εμπλοκή προκάλεσε έκπληξη στην αγορά αφού η επιλογή του κ. Παπαδόπουλου είχε γίνει μετά από πολύμηνη διεθνή διαδικασία που διεξήγαγε εξειδικευμένη εταιρία, ενώ ο κ. Παπαδόπουλος είχε περάσει με επιτυχία τη διαδικασία έγκρισης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά και από τον SSM.

Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι πίσω από τη συγκεκριμένη εμπλοκή γίνεται προσπάθεια να ελέγξει την τράπεζα Πειραιώς -και ταυτόχρονα τα «κόκκινα δάνεια»- το hedge fund που διευθύνει ο Τζον Πόλσον. Το κερδοσκοπικό fund, το οποίο ελέγχει το 10% της τράπεζας, είχε εναντιωθεί στη διαδικασία επιλογής και την υπονόμευσε επειδή επιθυμεί να τοποθετήσει πρόσωπο της αποκλειστικής επιλογής του.

Στην τραπεζική αγορά μιλούν για ανοιχτό πόλεμο με στόχο τον απόλυτο έλεγχο των «κόκκινων δανείων» και μέσω αυτών μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων. Η Πειραιώς έχει σχεδόν το 50% των δανείων προς επιχειρήσεις (δηλαδή τον μισό παραγωγικό ιστό της οικονομίας) και μέσω αυτών, τα κερδοσκοπικά fund μπορούν να ελέγξουν δεκάδες μεγάλα ξενοδοχεία, βιομηχανίες τροφίμων, γνωστές εμπορικές εταιρίες, την ακτοπλοϊα, μικρομεσαίες αγροτικές εταιρίες κλπ. Το κερδοσκοπικό fund έχοντας επενδύσει 400 εκατ. στην Τράπεζα στοχεύει σε μεγάλες υπεραξίες οι οποίες κατά την αγορά μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 10 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανατροπή στην Τράπεζα Πειραιώς αιφνιδίασε την Κυβέρνηση αλλά και την διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς αν επικρατήσουν οι μεθοδεύσεις θα είναι η πρώτη φορά που ένα hedge fund αποκτά τον έλεγχο συστημικής τράπεζας στην Ευρωζώνη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τράπεζα Πειραιώς κερδοσκόποι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ