Καγκελάριος Αυστρίας: Νομικά δεν υποχρεώνεται η Βρετανία να αποχωρήσει συντομότερα - iefimerida.gr

Καγκελάριος Αυστρίας: Νομικά δεν υποχρεώνεται η Βρετανία να αποχωρήσει συντομότερα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Δεν υπάρχουν νομικά μέσα που να υποχρεώνουν τη Βρετανία να ενεργήσει γρηγορότερα», διατυπώνει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Κρίστιαν Κερν, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Ε.E.

Ως προς τις δικές του προτάσεις για μία συνολική μεταρρύθμιση της ΕΕ ο καγκελάριος παρατηρεί πως οι ιδρυτές της ΕΕ είχαν ως δεσμευτικό όραμα το «Ποτέ πια πόλεμος» και σήμερα υπάρχει η ανάγκη μίας νέας ευρωπαϊκής κατευθυντήριας ιδέας, η οποία δεν μπορεί να είναι μόνον η ανταγωνιστικότητα, αλλά η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί σε ζητήματα τα οποία μπορούν να επιλυθούν καλύτερα από κοινού, από ό,τι μεμονωμένα, και αυτά είναι: ασφάλεια, μετανάστευση, ανεργία και προστασία κλίματος.

Σε σχέση με την κοινή πολιτική ασφάλειας, ο Κρίστιαν Κερν επισημαίνει πως η εντύπωση πως η Ευρώπη δεν μπορεί να διασφαλίσει τα σύνορά της είναι καταστροφική και έχει μεγάλο μερίδιο στην απώλεια εμπιστοσύνης προς την ΕΕ και το ίδιο ισχύει και στη μεταναστευτική πολιτική, ενώ για τη μία καλύτερη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων θα πρέπει η Frontex να εξοπλιστεί κατά τρόπο που να είναι σε θέση να προστατεύει τα σύνορα.

Κατά την άποψή του, απαιτείται επίσης η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ηλεκτρονικού συστήματος για τον έλεγχο της εισόδου πολιτών τρίτων χωρών για τους οποίους δεν είναι υποχρεωτική η βίζα, κατά το αμερικανικό πρότυπο, όπως επίσης μία κοινή στάση εναντίον της ριζοσπαστικοποίησης και της τρομοκρατίας.

Απαντώντας στο ερώτημα για τρόπους μείωσης του αριθμού των προσφύγων, ο Αυστριακός καγκελάριος τονίζει πως χρειάζεται ένα «Σχέδιο Μάρσαλ για τη Βόρεια Αφρική», που σημαίνει την δημιουργία υποδομών και οικονομικών σχέσεων, διότι, όπως παρατηρεί, μία πολιτική η οποία καταστρέφει τις βάσεις της ζωής στην Αφρική με υπεραλίευση των ωκεανών και την εξαγωγή επιδοτούμενων αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ ή την Ευρώπη, είναι μυωπική και στρέφεται εναντίον τους.

Προς τούτο, όπως αναφέρει, πρέπει να εμποδιστούν οι αιτίες φυγής και να προσφερθεί προστασία επί τόπου, και σε αυτό πρέπει να συνεισφέρει και η Αυστρία, που θα πρέπει όμως να μπορεί να εμπιστευθεί ότι όλες οι χώρες της ΕΕ θα αναλάβουν τις ευθύνες τους στο προσφυγικό ζήτημα.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, είναι απαράδεκτο κάποιες χώρες να αρνούνται την υποδοχή εκείνων που δικαιούνται άσυλο, εμποδίζοντας μία ελάφρυνση χωρών που σηκώνουν το κύριο βάρος, όπως η Αυστρία, και γι αυτό χρειάζεται μία δίκαιη κατανομή, όπως επίσης ένας κοινός αγώνας εναντίον των διακινητών.

Ο ίδιος, στο πλαίσιο μίας Νέας Συμφωνίας για την Ευρώπη, εκτιμά ως πολύ σημαντική μία σύγχρονη βιομηχανική πολιτική, αναφέροντας πως στην Αυστρία ο δείκτης βιομηχανοποίησης είναι στο 20% και πρέπει να κρατηθεί γιατί εξαρτώνται εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Θεωρεί επίσης, πως μία ήπειρος η οποία ήδη εδώ και οκτώ χρόνια δεν έχει παρουσιάσει αξιόλογους δείκτες ανάπτυξης και ως εκ τούτου εμφανίζει αύξηση της ανεργίας - κυρίως στους νέους χωρίς κατάρτιση - πρέπει να αλλάξει πορεία και προς τούτο χρειάζονται συντονισμένες επενδύσεις και προϋποθέσεις-πλαίσιο που θα ενισχύσουν την Ευρώπη στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Ο ίδιος, όπως σημειώνει, δεν αποδέχεται ότι βιομηχανίες μεταφέρουν θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ή στην Ασία, όπως δεν αποδέχεται τον ανέντιμο ανταγωνισμό, το κοινωνικό και περιβαλλοντικό "ντάμπινγκ" ή τις άδικες επιχορηγήσεις.

Στο ερώτημα ως προς μία στρατηγική απέναντι σε «δεξιούς λαϊκιστές» και εθνικιστές, μετά και το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών παρατηρεί πως το δημοψήφισμα οδηγεί τη Βρετανία σε μαζικές οικονομικές δυσκολίες, απειλείται η κατάρρευση του Ηνωμένου Βασιλείου, το πολιτικό σύστημα παραλύει στο σύνολό του και οι λαϊκιστές αναγκάστηκαν την επόμενη ημέρα να πάρουν πίσω τις υποσχέσεις τους, καθώς οι περισσότερες ήταν αυθαίρετες, και κάτι τέτοιο δεν συνιστά πρόσκληση προς μίμηση.

Τέλος, ο καγκελάριος Κρίστιαν Κερν επισημαίνει στη συνέντευξή του στην εφημερίδα "Κουρίρ" πως για την Αυστρία υπάρχουν καλά επιχειρήματα, 900.000 θέσεις εργασίας εξαρτώνται για παράδειγμα από τις εξαγωγές και κάτι τέτοιο κανείς δεν το διακινδυνεύει επιπόλαια.

Πηγή φωτογραφία: flickr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κρίστιαν Κερν Brexit ΕΕ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ