Σοκ: Ακόμη και η λαϊκίστικη Sun μετάνιωσε για το Brexit! [εικόνες] - iefimerida.gr

Σοκ: Ακόμη και η λαϊκίστικη Sun μετάνιωσε για το Brexit! [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν είχαν ακόμη καλά καλά ανακοινωθεί τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ευρωπαϊκή ένωση και οι πρώτες μαρτυρίες κοψοχέρηδων δημοσιεύτηκαν στον τύπο.


Στο εξής θα προστεθεί σε αυτή την ομάδα των μετανιωμένων ψηφοφόρων και το όνομα του δημοσιογράφου Κέλβιν ΜακΚένζι.

Σοκ: Ακόμη και η λαϊκίστικη Sun μετάνιωσε για το Brexit! [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Το εκπληκτικό είναι ότι ο αρθρογράφος είχε υπογράψει την παραμονή του δημοψηφίσματος ένα μεγάλο θέμα με τίτλο «Οι 10 λόγοι για τους οποίους πρέπει να ψηφίσουμε Leave στο δημοψήφισμα». Η The Sun είναι μια από τις εφημερίδες ταμπλόιντ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στη Μεγάλη Βρετανία που πήρε ανοιχτά θέση υπέρ του brexit και πίεσε με όλο της το βάρος τους ψηφοφόρους να εγκατείψουν την ευρωπαϊκή ένωση. Ετσι είχε αποφασίσει ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της The Sun Ρούπερτ Μέρντοχ.
Αλλά λιγότερο από μια εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα, ο Μακ Κένζι υπέγραψε ένα κειμενάκι που δημοσιεύτηκε στην The Sun για να πει στους αναγνώστες του ότι δεν είναι πλέον τόσο σίγουρος ότι έκανε καλή επιλογή. Και πρόσθεσε ότι «το να απελευθερωθούμε από την δικτατορία των Βρυξελλών» ήταν μια καλή ιδέα επί της αρχής, αλλά, στην πραγματικότητα, δεν είναι τόσο καθησυχαστική.

Σοκ: Ακόμη και η λαϊκίστικη Sun μετάνιωσε για το Brexit! [εικόνες] | iefimerida.gr 1


«Οταν έβαλα σταυρό δίπλα στο «Leave», ένιωσα μια ανύψωση, ήταν σαν για πρώτη φορά η ψήφος μου να μετρούσε. Είχα εξουσία. Τέσσερις ημέρες αργότερα δεν νιώθω πια το ίδιο πράγμα. Εχω ενοχές απέναντι στον αγοραστή. Ενα αίσθημα του τύπου «πρόσεξε τι εύχεσαι». Για να είμαι ειλικρινής είμαι ανήσυχος για το τι μας περιμένει στο μέλλον».
Αυτό το μικρό κείμενο, όσο απλοϊκό κι αν είναι, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με όσα έγραψε ο ίδιος, με πάθος και επιχειρήματα, το προηγούμενο διάστημα. Η στάση του καθρεφτίζει και ένα μέρος των ψηφοφόρων των οποίων οι βεβαιότητες και τα όνειρα εξανεμίστηκαν όταν συνέβη αυτό που ήθελαν αλλά δεν πίστευαν ότι θα συμβεί. Οι ψηφοφόροι, όπως και ο ΜακΚένζι κατάλαβαν, αργά, ότι έκαναν εκστρατεία και ψήφισαν για λάθος λόγους.
Ο ΜακΚένζι γράφει επίσης -τι θράσος!- ότι αισθάνεται πως δεν είναι ο μόνος που σκέφτεται έτσι μετά το δημοψήφισμα και ζητάει από τους αναγνώστες του να του στείλουν email αν συμφωνούν. «Ακούστε τα αισθήματά σας», καταλήγει.
Ας σημειωθεί ότι ανάμεσα στους 10 λόγους που αράδιασε ο ΜακΚένζι υπέρ του Brexit ήταν «να ξεφορτωθούμε τη Σκωτία, να σταματήσουμε την μετανάστευση και να εξάγουμε αρκετούς ξένους εγκληματίες» αλλά το πιο σημαντικό που ανέφερε ήταν «θα πάρουμε πίσω τη δημοκρατία μας. Αν δεν μας αρέσει μια πολιτική, θα μπορούμε να την αλλάξουμε μόνοι μας».

Εκανε μάλιστα και πλάκα δημοσιεύοντας δύο δικές του φωτογραφίες και γράφοντας «Δείτε πώς με κατάντησε η Ευρώπη σε 40 χρόνια»!

Σοκ: Ακόμη και η λαϊκίστικη Sun μετάνιωσε για το Brexit! [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Ο ΜακΚένζι ήταν διευθυντής σύνταξης της Sun μεταξύ 1981 και 1994 και ήταν αυτός που εκλαϊκευσε εντελώς τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας και όριζε την πολιτική γραμμή της. Οι 10 λόγοι που έγραψε υπέρ του Brexit είναι σίγουρο ότι επηρέασαν ένα μέρος του πληθυσμού να ψηφίσει όπως εκείνος, για αυτή την «ανύψωση», αυτό το «αίσθημα εξουσίας» χωρίς να τους πει ότι μετά ακολουθεί η μετάνοια.

Σοκ: Ακόμη και η λαϊκίστικη Sun μετάνιωσε για το Brexit! [εικόνες] | iefimerida.gr 3


Ωστόσο, οι ενοχές του ΜακΚένζι προκάλεσαν σάλο στα social media, τόσο ανάμεσα στους οπαδούς της εξόδου όσο και στους οπαδούς της παραμονής στην ΕΕ. Ο Guardian αναφέρει σε άρθρο του ότι στο Λονδίνο κυριαρχεί ένα είδος σχιζοφρένειας μετά το δημοψήφισμα και ακόμη και ο Μπόρις Τζόνσον δεν ξέρει πια τι να κάνει.
«Κάποιος θα πρέπει να πει στον ΜακΚένζι ότι δεν μπορεί να έχει ενοχές αγοραστή όταν ο ίδιος ήταν ο πωλητής», σχολίασε κάποιος στο twitter.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ the sun μετάνιωσε έξοδός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ